Így indul be a gazdaság Szlovákiában

2021. 05. 20., 18:15

A koronavírus-járvány második hulláma ellenére már az idei első negyedévben nőtt a szlovák gazdaság teljesítménye. Az elemzők szerint a tavalyi 5,2 százalékos visszaesést követően idén 4 százalékkal nőhet a gazdaság.

A koronavírus-járvány második hulláma az idei első negyedévben ugyan rendkívüli erővel csapott le Szlovákiára, a gazdaság teljesítménye ennek ellenére már enyhén javult. A Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) az idei első negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – írja az Új Szó.

„Míg tavaly a járvány első hulláma csak márciusban csapott le Szlovákiára, vagyis a gazdaság első negyedéves teljesítményét még nem befolyásolta látványosabb mértékben, a második hullám az idei első negyedév egészét érintette. A jó hír, hogy ennek ellenére már az év első három hónapjában beindult a gazdasági növekedés az egy évvel korábbihoz képest” – mondta Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője.

A gazdasági növekedés a foglalkoztatáson egyelőre nem érezteti a hatását. Az első negyedévben 2,36 millió embernek volt munkája, 2,5 százalékkal kevesebbnek az egy évvel korábbinál.

„A most közzétett adatokat érdemes óvatosan kezelni, a járványügyi helyzet okozta nehézségek miatt ugyanis a későbbiekben még a szokásosnál nagyobb mértékben módosíthatunk rajtuk” – figyelmeztet Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS