Így indul be a gazdaság Szlovákiában

2021. 05. 20., 18:15

A koronavírus-járvány második hulláma ellenére már az idei első negyedévben nőtt a szlovák gazdaság teljesítménye. Az elemzők szerint a tavalyi 5,2 százalékos visszaesést követően idén 4 százalékkal nőhet a gazdaság.

A koronavírus-járvány második hulláma az idei első negyedévben ugyan rendkívüli erővel csapott le Szlovákiára, a gazdaság teljesítménye ennek ellenére már enyhén javult. A Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) az idei első negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – írja az Új Szó.

„Míg tavaly a járvány első hulláma csak márciusban csapott le Szlovákiára, vagyis a gazdaság első negyedéves teljesítményét még nem befolyásolta látványosabb mértékben, a második hullám az idei első negyedév egészét érintette. A jó hír, hogy ennek ellenére már az év első három hónapjában beindult a gazdasági növekedés az egy évvel korábbihoz képest” – mondta Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője.

A gazdasági növekedés a foglalkoztatáson egyelőre nem érezteti a hatását. Az első negyedévben 2,36 millió embernek volt munkája, 2,5 százalékkal kevesebbnek az egy évvel korábbinál.

„A most közzétett adatokat érdemes óvatosan kezelni, a járványügyi helyzet okozta nehézségek miatt ugyanis a későbbiekben még a szokásosnál nagyobb mértékben módosíthatunk rajtuk” – figyelmeztet Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS