Hat százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak a következő évben Szerbiában

2021. 06. 11., 12:15

A szerbiai Költségvetési Tanács értékelte a 2022-es évre vonatkozó országos pénzügyi stratégiát értékelte. A tanács szerint bérek, nyugdíjak emelése és egyéb állami középtávú tervek kivitelezése véleményük szerint lehetséges, de talán kissé elbizakodott.

A pénzügyi stratégia szerint a nyugdíjak 5,5–6 százalék közötti emelése várható jövőre, a közszférában 4,5 százalékos bérnövekedés várható, valamint jelentős változások történnek a közvállalatok állami támogatásait illetően is – írja a Magyar Szó.

A szerb kormány a középtávú célok közé sorolta a közszférában dolgozók béremelését, ezt a döntést pedig a szerbiai Költségvetési Tanács is támogatta. A költségvetési stratégia szerint az elkövetkező három évben mintegy 4,5 százalékos emelésre lehet számítani a fizetésekben.

„A kitűzött célok elérhetőek, a megvalósulás viszont a kormány eltökéltségétől függ. Ha az állam nem hoz létre még időben egy szisztematikus megoldást a fizetésekre, akkor ezek a kiadások szinte biztosan átlépik a tervezett középtávú keretet. Az állami szektorban a fizetések a válság kezdete óta enyhén emelkedtek, és most további növekedés lett előrejelezve, amely akár megtörheti az idei fizetési keretrendszert – figyelmeztet a Költségvetési Tanács.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS