Hat erdélyi megye jobban teljesített a román átlagnál

2021. 06. 09., 19:00

Óriási eltérést látunk az erdélyi megyék között, ha azt vesszük górcső alá, mennyire sínylette meg gazdaságuk a rendkívül nehéz tavalyi évet. A legjobban teljesítő Kolozs megyében 1,2 százalékkal zsugorodott a GDP, a lista végén álló Arad, Bihar és Szatmár megyében 8 százalékhoz közelített a visszaesés.

A szélesebb értelemben vett Erdély hat megyéje is jobban teljesített a koronavírus-járvány és az azzal karöltve érkező gazdasági válság miatt rendkívül nehéz tavalyi évben, és bár pozitív eredményről egyik megye esetében sem beszélhetünk, legalább az országos átlagnál lassúbb ütemben csökkent a bruttó hazai termékünk (GDP) – írja a Krónika.

A koronavírus-járvány első évében Románia bruttó hazai terméke reálértéken 4,4 százalékkal csökkent az Országos Gazdasági Előrejelzési Bizottság előzetesen becsült adatai szerint (ezt később 3,9 százalékra korrigálták).

A rangsor élén Kolozs megye áll, ahol a tavalyi visszaesés mindössze 1,2 százalékos volt, ezt követi Maros (1,8 százalék), Szeben (3 százalék), Fehér (3,2 százalék), Brassó (4 százalék), illetve Hargita megye (4,3 százalék).

Átlag feletti csökkenés Szilágy (4,7 százalék), Máramaros (4,8 százalék), Kovászna (5,1 százalék), Temes (5,6 százalék), Krassó-Szörény (6,1 százalék), Beszterce-Naszód (7,2 százalék), Arad és Bihar (7,7százalék), illetve Szatmár (7,9 százalék) megyében volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-23 19:23:00
A Központi Nyomozó Főügyészség a külföldi hivatalos személy vonatkozásában üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozása során őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását indítványozta.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS