Eperjes megyében már 11 százalékos a munkanélküliség

2020. 03. 10., 14:30

Míg 2018 utolsó negyedévében 3,5 százalékos növekedést produkált Szlovákia gazdasága az egy évvel korábbihoz képest, a tavalyi utolsó negyedévben már csak 2 százalékos bővülést mértek.

„A koronavírus okozta pánikhangulat, az egyre bizonytalanabb nemzetközi helyzet, a kereskedelemben terjedő protekcionista intézkedések miatt a tavalyinál is alacsonyabb gazdasági növekedésre számíthatunk, ami a fizetéseken is meglátszik” – állítja Michal Lehuta, az Általános Hitelbank (VÚB) elemzője.

A gazdaság fokozatos lassulásával párhuzamosan egyre lassabban nő az alkalmazottak száma is. Míg 2018 utolsó negyedévében 1,8 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság az országban, a múlt év azonos időszakában már csak 0,1-gyel. A 20 és 64 év közötti korosztályhoz tartozó férfiak 80, a nők 67 százaléka dolgozik - írja az Új Szó.

A legtöbb állástalan, csaknem 53 ezer, a 35–49 éves korosztályhoz tartozók között van, a régiók közül pedig Eperjes megye vezet, csaknem 11 százalékos munkanélküliséggel, míg Pozsony megyében ez alig haladja meg a 2 százalékot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS