Eperjes megyében már 11 százalékos a munkanélküliség

2020. 03. 10., 14:30

Míg 2018 utolsó negyedévében 3,5 százalékos növekedést produkált Szlovákia gazdasága az egy évvel korábbihoz képest, a tavalyi utolsó negyedévben már csak 2 százalékos bővülést mértek.

„A koronavírus okozta pánikhangulat, az egyre bizonytalanabb nemzetközi helyzet, a kereskedelemben terjedő protekcionista intézkedések miatt a tavalyinál is alacsonyabb gazdasági növekedésre számíthatunk, ami a fizetéseken is meglátszik” – állítja Michal Lehuta, az Általános Hitelbank (VÚB) elemzője.

A gazdaság fokozatos lassulásával párhuzamosan egyre lassabban nő az alkalmazottak száma is. Míg 2018 utolsó negyedévében 1,8 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság az országban, a múlt év azonos időszakában már csak 0,1-gyel. A 20 és 64 év közötti korosztályhoz tartozó férfiak 80, a nők 67 százaléka dolgozik - írja az Új Szó.

A legtöbb állástalan, csaknem 53 ezer, a 35–49 éves korosztályhoz tartozók között van, a régiók közül pedig Eperjes megye vezet, csaknem 11 százalékos munkanélküliséggel, míg Pozsony megyében ez alig haladja meg a 2 százalékot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-28 10:13:40
A küszöbön álló uniós intézkedéscsomag újabb lendületet ad az e-számlázás és a számviteli digitalizáció elterjedésének. Amellett ugyanis, hogy kötelezővé válik az e-számla alkalmazása, az EU-s szabályozás kijelöli a számviteli-, adózási- és ezzel összefüggésben az adatszolgáltatási gyakorlatok hosszú távú fejlesztési irányát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS