Eperjes megyében már 11 százalékos a munkanélküliség

2020. 03. 10., 14:30

Míg 2018 utolsó negyedévében 3,5 százalékos növekedést produkált Szlovákia gazdasága az egy évvel korábbihoz képest, a tavalyi utolsó negyedévben már csak 2 százalékos bővülést mértek.

„A koronavírus okozta pánikhangulat, az egyre bizonytalanabb nemzetközi helyzet, a kereskedelemben terjedő protekcionista intézkedések miatt a tavalyinál is alacsonyabb gazdasági növekedésre számíthatunk, ami a fizetéseken is meglátszik” – állítja Michal Lehuta, az Általános Hitelbank (VÚB) elemzője.

A gazdaság fokozatos lassulásával párhuzamosan egyre lassabban nő az alkalmazottak száma is. Míg 2018 utolsó negyedévében 1,8 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság az országban, a múlt év azonos időszakában már csak 0,1-gyel. A 20 és 64 év közötti korosztályhoz tartozó férfiak 80, a nők 67 százaléka dolgozik - írja az Új Szó.

A legtöbb állástalan, csaknem 53 ezer, a 35–49 éves korosztályhoz tartozók között van, a régiók közül pedig Eperjes megye vezet, csaknem 11 százalékos munkanélküliséggel, míg Pozsony megyében ez alig haladja meg a 2 százalékot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS