Élelmiszerre költik a minimálbér negyedét Romániában

2021. 01. 20., 17:00

Bár a minimálbér bruttó 70 lejjel nőtt Romániában, a növekedés még azt sem fedezi, amennyivel nőtt az élelmiszerek ára.

A minimálbér negyede az alapélelmiszerekre megy el. A tavalyi évhez képest 3 százalékkal nőtt a minimálbér. Egy tanulmány készítői szerint 2021-ben a fizetésből körülbelül havi 340 lejt alapélelmiszerekre költenek majd – írja a Krónika.

A szakértők figyelmeztettek, hogy a minimálbér vagy egyéb juttatások megnövelése előtt fontos az alapos gazdasági elemzés, és a fenntarthatóságot kell szem előtt tartani, ellenkező esetben vállalkozások bezárásához és munkahelyek elvesztéséhez vezethet egy ilyen emelés.

„A minimálbér csak akkor nőhet, ha az alkalmazottként elvégzett munkád értéke is jelentősen növekszik. Politikusként jönni, tollat ragadni, és azt mondani, hogy szerintem a minimálbérnek ennyinek kell lennie, mert így megoldjuk a szegénység problémáját, nagyon problematikus” – vélekedett Cristian Păun közgazdász.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS