Élelmiszerre költik a minimálbér negyedét Romániában

2021. 01. 20., 17:00

Bár a minimálbér bruttó 70 lejjel nőtt Romániában, a növekedés még azt sem fedezi, amennyivel nőtt az élelmiszerek ára.

A minimálbér negyede az alapélelmiszerekre megy el. A tavalyi évhez képest 3 százalékkal nőtt a minimálbér. Egy tanulmány készítői szerint 2021-ben a fizetésből körülbelül havi 340 lejt alapélelmiszerekre költenek majd – írja a Krónika.

A szakértők figyelmeztettek, hogy a minimálbér vagy egyéb juttatások megnövelése előtt fontos az alapos gazdasági elemzés, és a fenntarthatóságot kell szem előtt tartani, ellenkező esetben vállalkozások bezárásához és munkahelyek elvesztéséhez vezethet egy ilyen emelés.

„A minimálbér csak akkor nőhet, ha az alkalmazottként elvégzett munkád értéke is jelentősen növekszik. Politikusként jönni, tollat ragadni, és azt mondani, hogy szerintem a minimálbérnek ennyinek kell lennie, mert így megoldjuk a szegénység problémáját, nagyon problematikus” – vélekedett Cristian Păun közgazdász.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS