Élelmiszerre költik a minimálbér negyedét Romániában

2021. 01. 20., 17:00

Bár a minimálbér bruttó 70 lejjel nőtt Romániában, a növekedés még azt sem fedezi, amennyivel nőtt az élelmiszerek ára.

A minimálbér negyede az alapélelmiszerekre megy el. A tavalyi évhez képest 3 százalékkal nőtt a minimálbér. Egy tanulmány készítői szerint 2021-ben a fizetésből körülbelül havi 340 lejt alapélelmiszerekre költenek majd – írja a Krónika.

A szakértők figyelmeztettek, hogy a minimálbér vagy egyéb juttatások megnövelése előtt fontos az alapos gazdasági elemzés, és a fenntarthatóságot kell szem előtt tartani, ellenkező esetben vállalkozások bezárásához és munkahelyek elvesztéséhez vezethet egy ilyen emelés.

„A minimálbér csak akkor nőhet, ha az alkalmazottként elvégzett munkád értéke is jelentősen növekszik. Politikusként jönni, tollat ragadni, és azt mondani, hogy szerintem a minimálbérnek ennyinek kell lennie, mert így megoldjuk a szegénység problémáját, nagyon problematikus” – vélekedett Cristian Păun közgazdász.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-26 18:26:00
„Növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS