Egyre több vendégmunkást kényszerülnek alkalmazni Romániában

2020. 03. 05., 11:30

Bár folyamatosan növekednek a romániai bérek, még mindig magas a kivándorlás. A munkaerőhiány akkora méreteket ölt, hogy már 23 ezer Európai Unión kívüli munkavállaló dolgozik az országban.

A demográfiai mutatók és a migráció befolyásolja a romániai munkaerőpiac dinamikáját – állapítja meg az Európai Bizottság Romániáról készített jelentésében.  természetes szaporulat negatív, ugyanakkor az elvándorlás látványos – írja a Krónika.

2018-ban a más tagállamban élő, aktív korú (20-64 év közötti) közösségek közül a román volt legnagyobb: 2,52 millió aktív korú román állampolgár élt saját hazájának határain kívül az EU-ban.

Az EB szerint a megoldás az országban maradt munkaerő folyamatos át- és továbbképzése. Kiemelik, hogy a reálbérek gyorsabb ütemben növekedtek, mint a termelékenység. Az elemzés készítői szerint a munkaerőpiac fejlődése folytatódik, ezt támogatja a gazdasági növekedés, ám a munkaerőhiány továbbra is fennáll.

Romániában akkora a munkaerőhiány, hogy a cégek Európai Unión kívüli országokból kénytelenek munkásokat alkalmazni. Az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség legfrissebb statisztikái szerint tavaly, a január–augusztusi időszakban 97 ezer betöltetlen állás volt. Ez 50 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakában mért szintet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS