Egyre több vendégmunkást kényszerülnek alkalmazni Romániában

2020. 03. 05., 11:30

Bár folyamatosan növekednek a romániai bérek, még mindig magas a kivándorlás. A munkaerőhiány akkora méreteket ölt, hogy már 23 ezer Európai Unión kívüli munkavállaló dolgozik az országban.

A demográfiai mutatók és a migráció befolyásolja a romániai munkaerőpiac dinamikáját – állapítja meg az Európai Bizottság Romániáról készített jelentésében.  természetes szaporulat negatív, ugyanakkor az elvándorlás látványos – írja a Krónika.

2018-ban a más tagállamban élő, aktív korú (20-64 év közötti) közösségek közül a román volt legnagyobb: 2,52 millió aktív korú román állampolgár élt saját hazájának határain kívül az EU-ban.

Az EB szerint a megoldás az országban maradt munkaerő folyamatos át- és továbbképzése. Kiemelik, hogy a reálbérek gyorsabb ütemben növekedtek, mint a termelékenység. Az elemzés készítői szerint a munkaerőpiac fejlődése folytatódik, ezt támogatja a gazdasági növekedés, ám a munkaerőhiány továbbra is fennáll.

Romániában akkora a munkaerőhiány, hogy a cégek Európai Unión kívüli országokból kénytelenek munkásokat alkalmazni. Az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség legfrissebb statisztikái szerint tavaly, a január–augusztusi időszakban 97 ezer betöltetlen állás volt. Ez 50 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakában mért szintet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS