Csak az autógyárakat segítik? Riadót fújnak a szőlészek Szlovákiában

2020. 11. 19., 12:15

Kisebb európai uniós támogatásra számíthatnak a régi borszőlőfajta lecserélésére és az új területek szőlővel való betelepítésére Szlovákiában. Emiatt sokan nem tudják majd visszafizetni az erre előre felvett hitelt.

„Nem szeretnénk folyamatosan azon siránkozni, hogy az üzleteinket ellepi az olcsó importbor. Hogy a minőség és az árak tekintetében is felvehessük a versenyt a külföldi konkurenciával, ahhoz azonban nem kis összeget kell befektetnünk” – nyilatkozta Jaroslava Kaňuchová Pátková, a Szlovákiai Szőlészek és Borászok Szövetségének (ZVVS) az ügyvezető igazgatója, akit az Új Szó idéz.

Szerinte ebben nyújt hatékony segítséget a gazdáknak a régi borszőlőfajta lecserélésére és az új terület szőlővel való betelepítésére igényelhető uniós támogatás.

Az új borszőlőültetvény telepítése során igénybe vett támogatáshoz azonban a gazdák csak utólag jutnak hozzá, vagyis az ezzel járó kiadásokat teljes egészében nekik kell megtéríteniük.

A szőlészek tisztában vannak azzal, hogy a támogatás iránti hatalmas érdeklődés miatt az uniós támogatás kisebb, mint amire a gazdák igényt tartottak.

„Épp ezért arra kérjük a földművelésügyi tárcát, hogy a hiányzó összeget az állam saját forrásokból pótolja. Az állam eddig milliós nagyságrendekben támogatta az autógyártókat, ezért úgy gondoljuk, hogy eljött az ideje a gazdák megsegítésének is” – tette hozzá Vladimír Mrva, a ZVVS elnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 17:45:00
Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS