Beadta a derekát a leköszönő román kormány a minimálbér kérdésében

2019. 10. 30., 11:01

Mégsem bízza Romániában Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök kormányára Viorica Dăncilă ügyvivő kormányfő a minimálbér emelését. A kabinet elfogadja a minimálbér emeléséről szóló, közvitán levő kormányhatározat-tervezetet.

Viorica Dăncilă hétfőn a România Tv műsorában jelezte, a témában egyeztetett aznap a szakszervezetek képviselőivel is. Kedden viszont arra derült fény, hogy a szakszervezetek nem értenek egyet a kormány javaslatával, és kérik, hogy 2020. január 1-jétől bruttó 2495 lejre emeljék a minimálbért a vonatkozó kormányhatározat-tervezetben szereplő 2262 lej helyett – írja a Krónika.

Az Országos Előrejelzési Bizottság úgy számol, hogy 2020-ban a bruttó átlagbér 5545 lej lesz. Jelen pillanatban az országos bruttó átlagbér és a bruttó minimálbér közötti arány 40,3 százalék.

A munkahelyek minősége és a fizetések szintje a fő oka annak, hogy a romániai aktív munkaerő az emigrációt választja. Az elvándoroltak mindössze 4 százaléka volt elégedett az otthoni fizetés szintjével,

A dokumentum értelmében 2020. január 1-jétől 2262 lejre nő a havi bruttó minimálbér, a felsőfokú végzettséggel és legalább egyéves munkaviszonnyal rendelkező munkavállalók esetében pedig 2620 lejre emelkedik a kormány által garantált legkisebb fizetés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-02 17:08:00
A Duna House Cégcsoport havi Tranzakciószám Becslése (DH-TB) és jelzáloghitel-előrejelzése szerint 2023 szeptemberében országosan 8067 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 50 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS