Beadta a derekát a leköszönő román kormány a minimálbér kérdésében

2019. 10. 30., 11:01

Mégsem bízza Romániában Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök kormányára Viorica Dăncilă ügyvivő kormányfő a minimálbér emelését. A kabinet elfogadja a minimálbér emeléséről szóló, közvitán levő kormányhatározat-tervezetet.

Viorica Dăncilă hétfőn a România Tv műsorában jelezte, a témában egyeztetett aznap a szakszervezetek képviselőivel is. Kedden viszont arra derült fény, hogy a szakszervezetek nem értenek egyet a kormány javaslatával, és kérik, hogy 2020. január 1-jétől bruttó 2495 lejre emeljék a minimálbért a vonatkozó kormányhatározat-tervezetben szereplő 2262 lej helyett – írja a Krónika.

Az Országos Előrejelzési Bizottság úgy számol, hogy 2020-ban a bruttó átlagbér 5545 lej lesz. Jelen pillanatban az országos bruttó átlagbér és a bruttó minimálbér közötti arány 40,3 százalék.

A munkahelyek minősége és a fizetések szintje a fő oka annak, hogy a romániai aktív munkaerő az emigrációt választja. Az elvándoroltak mindössze 4 százaléka volt elégedett az otthoni fizetés szintjével,

A dokumentum értelmében 2020. január 1-jétől 2262 lejre nő a havi bruttó minimálbér, a felsőfokú végzettséggel és legalább egyéves munkaviszonnyal rendelkező munkavállalók esetében pedig 2620 lejre emelkedik a kormány által garantált legkisebb fizetés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS