Az ázsiai munkások imádják Kolozsvárt

2018. 11. 24., 13:00

Folyamatosan nő a törvényesen bevándorlók száma Romániában. A Moldovai Köztársaságból, Törökországból, Izraelből és Vietnamból érkezett a legtöbb, tartózkodási engedéllyel rendelkező migráns az országba.

Tavalyhoz képest megnőtt az ázsiai országokból érkező vendégmunkások száma Romániában. A jogszabályok értelmében az számít törvényes bevándorlónak, akinek egy évre elismerték a tartózkodási jogát, vagy már személyazonosító okmányt is kapott – írja a Krónika.

A bevándorlási felügyelőség adataiból kiderül, hogy a Moldovai Köztársaságból érkező bevándorlók többsége tanulmányi, illetve munkaszerzési célokkal érkezik, számuk – a hivatalos nyilvántartás szerint – szeptemberben 9388 volt.

Törökországból 8968 törvényes bevándorló telepedett le Romániában, nagy többségük vállalkozó vagy munkavállaló.

A migránslista harmadik helyezettje Kína 7831 tartózkodási engedéllyel. Izraelből 3329-en jöttek, Vietnamból 2763-an. Míg az izraeliek többsége tanul, addig az ázsiaiak dolgoznak.

A hivatalos statisztikák szerint a Moldovai Köztársaságból érkezettek közül sokan a moldvai megyéket, a bevándorlók többsége azonban a gyors gazdasági fejlődésű térségeket, így Bukarestet, Kolozsvárt, Konstancát vagy Prahova és Temes megyét választja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-28 10:13:40
A küszöbön álló uniós intézkedéscsomag újabb lendületet ad az e-számlázás és a számviteli digitalizáció elterjedésének. Amellett ugyanis, hogy kötelezővé válik az e-számla alkalmazása, az EU-s szabályozás kijelöli a számviteli-, adózási- és ezzel összefüggésben az adatszolgáltatási gyakorlatok hosszú távú fejlesztési irányát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS