Augusztusban és szeptemberben sem maradnak támogatás nélkül a kkv-k Szerbiában

2020. 07. 28., 17:30

A kis- és közepes vállalatok foglalkoztatottjai számára a szerb államkasszából augusztus 10-éig befizetik a minimálbér 60 százalékát, majd szeptemberben ugyanennyit – jelentette be Siniša Mali pénzügyminiszter.

,,Miután az előző három hónapban összesen 3 havi minimálbért fizettünk ki 235 ezer gazdasági társaság 1.050.000 dolgozójának, találtunk módot arra, hogy folytassuk ezt a támogatási formát” – írta közleményében a szerb pénzügyminiszter, akit a Magyar Szó idéz.

Augusztusban és szeptemberben 60 százalékos minimálbért fizetnek ki az alkalmazottaknak, és egy hónappal elhalasztják a bérek utáni adók és járulékok fizetését. Az első befizetés már augusztus 10-éig megérkezik a vállalatok számlájára, a második pedig szeptemberben következik.

„Ez munkásonként 18 ezer dinár, vagyis 155 euró. Ezzel a pótlólagos segítséggel már 5,7 milliárd euróra duzzad az állami segélycsomag összege, amely a GDP 12,2 százaléka. A 60 százalékos minimálbérek kifizetésére az állam két hónap alatt 36 milliárd dinárt különít el, az adó- és járulékfizetési haladék pedig egy hónapra 30 milliárd dinárba kerül” – áll a miniszter közleményében.

Folynak a tárgyalások a Szerbiai Nemzeti Bankkal arról, hogy legalább 2 hónapra ismét tegyék lehetővé a polgárok és a gazdasági szereplők számára a havi hitelrészletek törlesztésének leállítását.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS