A vezérigazgató székébe került a teherfuvarozó ügy Romániában

2019. 11. 19., 12:30

Törvénytelennek nyilvánította az Európai Bizottság a román kormány által az államvasutak teherfuvarozó részlege számára nyújtott állami támogatást, és 400 millió euró visszafizetésére kötelezte a CFR Marfă társaságot. Hétfőn este lemondott a vállalat vezérigazgatója.

Mindezt Bogdan Chiriţoiu, a román Versenytársaság elnöke jelentette be hétfőn egy bukaresti szakkonferencián – írja a Krónika.

A brüsszeli végrehajtó testület befejezte a román kormány által 2013-ban nyújtott állami támogatás jogszerűségével kapcsolatos kivizsgálását, a határozatot már összeállították.

„Az Európai Bizottság kimondja, hogy a román államnak vissza kell kapnia a vasúti társaság teherszállítási részlegének nyújtott támogatást. Az államnak hat hónap áll rendelkezésére behajtani a 400 millió eurós összeget” – jelentette ki a versenyhivatal vezetője.

A román állami vasúttársaság (CFR) nemrég kényszervégrehajtást kezdeményezett két részlegével szemben az évek során felhalmozott adósságok miatt.

Bogdan Chiriţoiu emlékeztetett: a versenyhivatal korábban már kezdeményezte, hogy a CFR Marfă vagyonának elemeit (vagonok, mozdonyok, mozdonyszínek, egyéb eszközök) adják át az anyavállalatnak. A teherfuvarozási részleg 6 ezer alkalmazottat foglalkoztat, aktíváinak értéke megközelítőleg egymilliárd euró.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS