A drágább albérletre is lecsapnak az egyetemisták Erdélyben

2022. 09. 09., 17:17

Az egyetemisták többségének Romániában is a szülők fizetik a lakbért. A legtöbben havonta 200 eurónyi lejt szánnak a lakhatásra.

Az egyetemisták többsége garzonlakást bérelne. Az 5 ezer megkérdezett egyetemista közül 44 százalék egyszobás lakás iránt érdeklődik, 38 százalék keres kétszobást, a többiek pedig ennél nagyobbat – írja a Krónika.

Az albérlet kiválasztásánál a következő szempontok alapján döntenek: a rendelkezésre álló pénzkeret; mennyire van közel az egyetemhez; az intimitásra való igény; a közszállítás hozzáférhetősége; a kényelem, a felszereltség és a tisztaság.

Az egyetemisták 81 százalék a nagyobb kényelemért költözne albérletbe. A többség esetében a szülők fizetik a bérleti díjat, 21 százalék saját fizetésből bérel lakást, míg 6 százalék ösztöndíjból. 41 százalék maximum havi 200 eurót szán lakhatásra, 34 százalék esetében a keret 200–300 euró, és mindössze 10 százalék tudna kifizetni 300 eurónál magasabb bérleti díjat.

Marosvásárhelyen az ingatlanügynökségek honlapjain több tucat bérbe vehető egy- és kétszobás lakás van az orvosi és gyógyszerészeti egyetem környékén, de a Tudor lakónegyedben és a Kövesdombon is.

250 euró alatt nem lehet kétszobás lakást találni, és az sem ritka, hogy havi 490 eurót kérnek el az orvosi egyetem közelében levő modern luxuslakásért. Az elmúlt két évben nagyon sok lakás maradt üresen az online oktatásra való áttérés miatt. Így idén az árak 10–15 százalékkal magasabbak, mint a járvány kezdetén voltak. Az orvosi egyetem környékén levő lakások bérleti díja 50–70 euróval többe kerül.

(Fotó: Jakab Mónika)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 10:10:00
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-28 09:10:53
A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint májusban a vállalkozói szféra és a lakosság kilátásai sem változtak érdemben áprilishoz képest. A GKI konjunktúraindexe hibahatáron belül csökkent. A cégek foglalkoztatási szándékai csak nagyon enyhén javultak, áremelési tervei pedig viszont érezhetően csökkentek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága valamelyest romlott az előző hónaphoz képest.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS