A drágább albérletre is lecsapnak az egyetemisták Erdélyben

2022. 09. 09., 17:17

Az egyetemisták többségének Romániában is a szülők fizetik a lakbért. A legtöbben havonta 200 eurónyi lejt szánnak a lakhatásra.

Az egyetemisták többsége garzonlakást bérelne. Az 5 ezer megkérdezett egyetemista közül 44 százalék egyszobás lakás iránt érdeklődik, 38 százalék keres kétszobást, a többiek pedig ennél nagyobbat – írja a Krónika.

Az albérlet kiválasztásánál a következő szempontok alapján döntenek: a rendelkezésre álló pénzkeret; mennyire van közel az egyetemhez; az intimitásra való igény; a közszállítás hozzáférhetősége; a kényelem, a felszereltség és a tisztaság.

Az egyetemisták 81 százalék a nagyobb kényelemért költözne albérletbe. A többség esetében a szülők fizetik a bérleti díjat, 21 százalék saját fizetésből bérel lakást, míg 6 százalék ösztöndíjból. 41 százalék maximum havi 200 eurót szán lakhatásra, 34 százalék esetében a keret 200–300 euró, és mindössze 10 százalék tudna kifizetni 300 eurónál magasabb bérleti díjat.

Marosvásárhelyen az ingatlanügynökségek honlapjain több tucat bérbe vehető egy- és kétszobás lakás van az orvosi és gyógyszerészeti egyetem környékén, de a Tudor lakónegyedben és a Kövesdombon is.

250 euró alatt nem lehet kétszobás lakást találni, és az sem ritka, hogy havi 490 eurót kérnek el az orvosi egyetem közelében levő modern luxuslakásért. Az elmúlt két évben nagyon sok lakás maradt üresen az online oktatásra való áttérés miatt. Így idén az árak 10–15 százalékkal magasabbak, mint a járvány kezdetén voltak. Az orvosi egyetem környékén levő lakások bérleti díja 50–70 euróval többe kerül.

(Fotó: Jakab Mónika)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS