Új szint a magyar nyelvi mesterségesintelligencia-kutatásban

2022. 11. 22., 18:19

Az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont kutatói két, világszínvonalon is jelentős nyelvmodellt fejlesztettek ki az ELKH infrastruktúra-fejlesztési pályázatán elnyert szuperszámítógépeken, neurális technológiát használó gépi tanulási algoritmusok segítségével.

A magyar nyelvre elkészült első GPT-3 típusú mesterséges intelligencia, a HILANCO-GPTX a Nyelvtudományi Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem közös fejlesztéseként született meg. Az angol és magyar nyelven egyaránt folyékony kommunikációra és szövegelőállításra is alkalmas rendszer akár még programkódot is képes generálni. Ennek a kétnyelvű rendszernek a betanításához a fejlesztők egy 102 milliárd szavas angol és egy 25 milliárd szavas magyar szövegkorpuszt használtak fel. A három hónapon át tartó gépi tanulás eredményeképpen létrejött nyelvi mesterséges intelligencia mindkét nyelven jól szerkesztett mondatokat képes alkotni, sőt akár még fordítani is tud a két nyelv között.

A Nyelvtudományi Kutatóközpont munkatársai a fenti technológiát és szuperszámítógép-rendszert használva elkészítettek egy az előzőnél is nagyobb magyar nyelvű anyagon tanított nyelvmodellt, a PULI GPT-3SX-et. Ez egy 32 milliárd szóból álló, csak magyar nyelvű szövegeket tartalmazó anyagon tanult magyarul.

Nonprofit kutatás-fejlesztési célokra mindkét nyelvmodell ingyenesen elérhető, demó változatuk kipróbálható:
a HILANCO-GPTX itt;
a PULI GPT-3SX itt.

Az NYTK kutatói e két rendszerről és más új kutatási eredményeikről Mesterséges intelligencia és a magyar nyelv címmel rendezvényt szerveznek 2022. november 23-án 16 órakor az MTA Székház Dísztermében. A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében tartandó eseményen a kutatók a témához kapcsolódó előadásokkal és bemutatóval készülnek. Az eseményről bővebb információ található annak hivatalos weboldalán.

ELKH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS