Szeptemberben újra ÖKO EXPO Kiállítás és Konferencia

2023. 08. 29., 22:15

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az ÖKO Expo Kiállítás és Konferencia, melynek Hajdúnánás–Kendereskert ad otthont, 2023. szeptember 8–9-én.

A kiállítás fő célja, hogy az ökológiai gazdálkodásban érintett valamennyi szereplő – termelők, feldolgozók, kereskedők, szolgáltatók, tudományos szakemberek, szaktanácsadók – számára megjelenési, találkozási és tudásátadási lehetőséget biztosítson. Idén a rendezvény egyik kiemelt eleme lesz a gyakorlati gép- és fajtabemutató.

Az ÖKO Expo Kiállítás és Konferencia a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület és stratégiai partnereik közös szervezésében jön létre. A kiállítás mindkét napján szakmai programok széles választéka várja az ökológiai gazdálkodásban érdekelt, abban elkötelezett gazdálkodókat.

A rendezvény szervezői számára mindig is fontos volt, hogy a napjainkban elérhető tudást, technológiákat a gyakorlatban is megismerhessék az érdeklődő szakemberek; ennek érdekében demonstrációs terület – melynek előkészítése javában zajlik – is rendelkezésre áll majd. Ezen az ökológiai gazdálkodásban használható legmodernebb eszközök kerülnek bemutatásra, a klasszikus gyomfésűk, küllőskapák, kultivátorok mellett több autonóm robot is. A demóterület nem csak a programban jelölt időpontokban, hanem a kiállítás két napja alatt folyamatosan várja az érdeklődőket.

A zöldtrágyázás, illetve a takarónövényekkel kapcsolatos kérdések egyre inkább foglalkoztatják a gazdálkodókat, hiszen a talajra és növényre gyakorolt jótékony hatása mellett az uniós Közös Agrárpolitika idéntől életbe lépett új támogatási rendszere is hangsúlyt fektet a témára. Több mint 20 fajta többkomponensű keveréket tekinthetnek meg a résztvevők az expón, és természetesen kapnak hozzájuk kapcsolódó szaktanácsadást.

Akik ebben a szellemiségben tevékenykednek, tudják, hogy az ökológiai gazdálkodás olyan gazdálkodási és élelmiszer-előállító rendszer, amely korlátozza a szintetikus növényvédő szerek, műtrágyák, valamint a mesterséges hozamfokozók használatát. Mindemellett kiemelten figyel a korszerű állatjóléti elvárásokra, a természeti környezet megóvására és a fenntarthatóságra.
Az elmúlt években hazánkban jelentősen nőtt az ökológiai művelésbe vont ellenőrzött terület és az ökológiai gazdálkodást folytató gazdaságok száma. Míg a '90-es évek elején 8000 hektáron termeltek biotermékeket, addig a 2000-es években az ökológiai gazdálkodásba bevont terület több mint 147 000 hektárra növekedett. Majd 2012 és 2019 között több mint kétszeresére (132 százalékkal), 5,71 százalékra emelkedett a hazai ökológiai ellenőrzés alá tartozó területek részaránya, ezzel Magyarország érte el a harmadik legnagyobb léptékű fejlődést az uniós tagállamok közül. Tavaly hazánkban mintegy 300 ezer hektáron folytattak ellenőrzött ökológiai gazdálkodást, aminek szerepe egyre fontosabbá válik a jövőben. Ezen adatok is jól mutatják az ökológiai gazdálkodás jelentőségét, ahogy az önfenntartásét is, valamint a környezeti fenntarthatóság fontosságát a hazai mezőgazdaságban.

A rendezvényre a belépés ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött, amire a https://www.nak.hu/okoexpo oldalon van lehetőség.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS