A gazdálkodók és szaktanácsadók számára tavaly elindított szakmai fórumsorozat, a NAKAdémia idén is folytatódik. Május 24-én Mezőfalván, a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretében a talajmintavételről, a növénytáplálásról és a talajjavítási technikákról is hallhatnak előadásokat az érdeklődők.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is elindította a tavaly NAKAdémia néven már a gazdálkodók és szaktanácsadók által megismert ingyenes szakmai fórumsorozatát – olvasható az Agrárkamara közleményében.
A „NAKAdémia – Humusz a termőföld lelke” című sorozatban 2018-ban a termőföld termőképességét biztosító szervesanyag-tartalom, az élővilág és a szélsőséges időjárás okozta stresszhelyzetek csökkentésében jelentős szerepet játszó, így gazdaságosabb termelést biztosító szerkezetesség megőrzésének fontossága került szóba. Ezek aktuális témák, hiszen a talajképződés igen lassú folyamat, illetve a talajvédelem a jövőbeni támogatások elemeként sem elhanyagolható szempont.
Ezek szellemében 2019-ben a „NAKAdémia – Hogy a földünk termő legyen” elnevezésű folytatás jelzi, hogy ismét a talajt és a termőföld minőségi védelmét állítja a köztestület a rendezvénysorozat fókuszba. Az előadások rámutatnak a helyes mintavétel fontosságára, a precíz tápanyag-gazdálkodás lehetőségére, a talaj szerkezetességének, kémhatásának megfelelő fenntartási, javítási lehetőségeire, mely helyes gazdálkodási gyakorlatok természetesen visszahatnak a tápanyag- és vízmegőrzés lehetőségére, ezáltal az optimális terméseredmények elérésére.
A NAKAdémia következő állomása május 24-én lesz Mezőfalván a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretében, ahol a témák érintik a precíz talajmintavételt, a tápanyagok hasznosulását, az átgondolt növényápolást, a különböző fejtrágyázási és talajjavítási megoldásokat egyaránt.
A gabona aratását követően folytatják a sorozatot a fenti témában még két alkalommal – a tervek szerint szántóföldi bemutatóval egybekötve.
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
Miután a nemzetközi és a magyar sajtóban is megjelentek olyan hírek, amelyek szerint a magyar kormány már tárgyal a Roszatom esetleges „kiváltásáról”, az orosz cég újra megerősítette: továbbra is készen áll a Paks II projekt megvalósítására.