Nagy István agrárminiszter a magyar mezőgazdaság legrangosabb seregszemléjének, valamint az anyaországi és a határon túli gazdák ünnepének nevezte a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK), amelyet Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nyitott meg csütörtökön a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.
Nagy István arról is beszélt, hogy a rendezvény több mint egy évszázada mutatja be a magyar mezőgazdaság legjavát; mottója idén A fejlődés hagyománya, amely kifejezi, hogy a magyar agrárium korszakváltás küszöbén áll. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, aki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke hangsúlyozta, a kiállításon bemutatott technológiák és eszközök igazolják, hogy Magyarország a 21. században is képes versenyképesen működtetni az agrár-élelmiszeripari gazdaságot. Az OMÉK idei díszvendége a Marokkói Királyság - tette hozzá.
A magyar gazdaság jól teljesít, és ehhez a gazdák sikere, teljesítménye is hozzájárul: a mezőgazdaság teljesítménye tavaly elérte a 2720 milliárd forintot, 2010 és 2018 között 33 százalékkal emelkedett, ezzel a legjobb eredményt érte el Magyarország az Európai Unióban (EU) – mondta Nagy István. A nemzetgazdaság első féléves külkereskedelmi többletének 54 százalékát, tehát több mint a felét az agrárium adta, a többlet közel 1,7 milliárd euró volt. Az OMÉK szavai szerint jó lehetőséget teremt arra, hogy a tárgyalások során Magyarország tovább szélesítse együttműködéseit Marokkóval és a nemzetközi partnerekkel.
Mohammed Sadiki, a Marokkói Királyság agrárminisztériumának államtitkára elmondta, hogy afrikai viszonylatban Marokkó Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, amely kiváló lehetőségeket nyújt a jövőben is. A két ország gazdasági kapcsolatai rendkívül jól alakulnak, ezen belül kiemelt területnek számít az élelmiszeripar, az agrárium és a vízgazdálkodás.
Az idén az OMÉK fókuszában a magyar élelmiszeripar áll, emellett többek között készülnek szakmai programokkal, állat-, valamint mezőgazdasági gépbemutatóval, látványkonyhákkal, kóstoltatásokkal, a gyerekek számára élménygazdasággal és könnyűzenei koncertekkel is. (MTI/AM Sajtóiroda)
Fotó: Pelsőczy Csaba
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.