A szombaton záródó rendezvényen koncertek, főzőverseny és vadászkutya-bemutató is várja az érdeklődőket.
A kétnapos rendezvény pénteki megnyitó ünnepségén Nagy István agrárminiszter a szakmai összefogás fontosságát hangsúlyozta. A tárcavezető kiemelte: a gazdálkodás eredményessége egyre nő, nagyrészt ennek köszönhetően a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesést sikeresen küzdötte le az ágazat. Mint mondta, tovább erősíti majd az agrárszektort az uniós pénzeket kiegészítő, 80 százalékra emelt nemzeti forrás, amely a 2027-ig terjedő időszakra megháromszorozza a vidékfejlesztési támogatási lehetőséget.
Hangsúlyozta: számos, egyenként is súlyosnak tekinthető hatás, mint a klímaváltozás, a járvány gazdasági utóhatásai, a szomszédban dúló háború nehezíti az agrárágazat mindennapjait. Ezek között a körülmények között végérvényesen beigazolódott, hogy Magyarország jövője a magyar vidék gazdasági és társadalmi erejében gyökerezik. Nyilvánvalóvá vált, hogy az élelmiszerellátás és az élelmezési önrendelkezés stratégiai és biztonságpolitikai tényezővé vált – tette hozzá.
Mint mondta, bebizonyosodott, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztését célzó erőfeszítések jelentik a helyes irányt. Ennek köszönhetően az agrárium ellenállóbb, a piaci változásokhoz jobban alkalmazkodó ágazattá vált, a kiskereskedelemben nőtt a hazai termékek aránya. Az a cél, hogy minél több magyar áru kerülhessen minél több magyar ember asztalára.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy tavaly óta agrárpiknik néven tartják meg a rendezvényt – színes programokkal, koncertekkel –, azzal a céllal, hogy a fiatalok is magukénak érezzék. A szakmai programok során az ágazatban megjelenő újdonságokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.
A két nap során megrendezendő kerekasztal- és panelbeszélgetések középpontjában a továbbtanulás és a pályaorientáció áll. A szombaton záródó rendezvényen koncertek, főzőverseny és vadászkutya-bemutató is várja az érdeklődőket. (MTI)
Fotó: Pelsőczy Csaba
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.