Magyarországra figyel a versenyjogi szakma

2021. 10. 14., 11:45

Megkezdődött a világ versenyhatóságait tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) konferenciája, amelynek virtuális formában idén a Gazdasági Versenyhivatal ad otthont. A péntekig tartó világkonferencia előadásait és panelbeszélgetéseit több mint 130 ország közel 1700 versenyjogi szakembere követi figyelemmel.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének nyitóbeszédével vette kezdetét szerda délben a Nemzetközi Versenyhálózat világkonferenciája. A péntekig tartó, virtuális esemény idei házigazdája ugyanis – kiemelkedő szakmai megtiszteltetésként – a magyar nemzeti versenyhatóság. Az eseményen nyitóbeszédet mondott Andreas Mundt, a német versenyhatóság elnöke, az ICN irányító testületének vezetője, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

„Az ICN teret biztosít a nemzetközi együttműködéshez, tapasztalat- és tudáscseréhez, valamint közös nevező kialakításához egy olyan világban, amely szorosabban összekapcsolódik, mint valaha. Az idei éves konferencia egyúttal az ICN 20. évfordulóját jelenti. Gratulálok Rigó elnök úrnak és csapatának, hogy megszervezték ezt a nagyszerű eseményt” – mondta Andreas Mundt.

A konferencia három napja alatt a világ legkülönbözőbb országaiból több mint 100 előadó vitatja meg a versenyjogi szakmát foglalkoztató, aktuális kérdéseket. Ezek közé tartozik többek között a határokon átnyúló versenykorlátozások elleni nemzetközi fellépés, a Covid-19 járvány alatti válságkartellek megítélése és határmezsgyéi, vagy a digitalizációval és innovációval kapcsolatos versenyhatósági kérdéskörök. A szakmai program során mutatja be a GVH vendéglátóként a fenntartható fejlődés és a versenyjog összefüggéseit feltérképező speciális projektjét is, amely első alkalommal mérte fel globális szinten a versenyhatóságok és tanácsadó cégek körében a versenyjogi jogérvényesítés környezeti fenntarthatósági szempontjait.

„A szabad és tisztességes világkereskedelem pártján vagyunk, de hogy versenyképesek maradhassunk, biztosítanunk kell a valódi versenyt. Ehhez erős versenyhatóságok szükségesek, amelyek jól végzik a dolgukat” – fogalmazott megnyitójában Szijjártó Péter.

A konferencia – az egyes országokban jelenleg is érvényben lévő lezárásokra, illetve utazási korlátozásokra tekintettel – a virtuális térben zajlik, így teremtve meg mindenki számára a részvétel esélyegyenlőségét. Az online lebonyolításnak köszönhetően ugyanakkor a rendezvény a világszervezet korábbi éves üléseit is meghaladó érdeklődést vonz: a szakmai programokat mintegy 130 ország csaknem 1700 versenyjogi szakembere követi nyomon.

„Komoly, szorgos munkával kivívott megtiszteltetés és egyben nagy lehetőség Magyarország számára a versenyhatósági világtalálkozó megszervezése. A versenyfelügyeleti feladatokat érintő naprakész tudás, a legmodernebb vizsgálati és elemzési módszerek, illetve a világ minden tájáról összegyűjtött tapasztalat fontos a GVH számára. Mindezek birtokában a magyar nemzeti versenyhatóság hatékonyabban tudja védeni a tisztességes piaci versenyt, amely hazánk minden állampolgárának érdeke” – mondta Rigó Csaba Balázs. (GVH Sajtóiroda)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Világszerte egyre erőteljesebb trend az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, azaz az átállás – teljes egészében vagy részben – a növényi eredetű táplálkozásra.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS