Magyarországra figyel a versenyjogi szakma

2021. 10. 14., 11:45

Megkezdődött a világ versenyhatóságait tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) konferenciája, amelynek virtuális formában idén a Gazdasági Versenyhivatal ad otthont. A péntekig tartó világkonferencia előadásait és panelbeszélgetéseit több mint 130 ország közel 1700 versenyjogi szakembere követi figyelemmel.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének nyitóbeszédével vette kezdetét szerda délben a Nemzetközi Versenyhálózat világkonferenciája. A péntekig tartó, virtuális esemény idei házigazdája ugyanis – kiemelkedő szakmai megtiszteltetésként – a magyar nemzeti versenyhatóság. Az eseményen nyitóbeszédet mondott Andreas Mundt, a német versenyhatóság elnöke, az ICN irányító testületének vezetője, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

„Az ICN teret biztosít a nemzetközi együttműködéshez, tapasztalat- és tudáscseréhez, valamint közös nevező kialakításához egy olyan világban, amely szorosabban összekapcsolódik, mint valaha. Az idei éves konferencia egyúttal az ICN 20. évfordulóját jelenti. Gratulálok Rigó elnök úrnak és csapatának, hogy megszervezték ezt a nagyszerű eseményt” – mondta Andreas Mundt.

A konferencia három napja alatt a világ legkülönbözőbb országaiból több mint 100 előadó vitatja meg a versenyjogi szakmát foglalkoztató, aktuális kérdéseket. Ezek közé tartozik többek között a határokon átnyúló versenykorlátozások elleni nemzetközi fellépés, a Covid-19 járvány alatti válságkartellek megítélése és határmezsgyéi, vagy a digitalizációval és innovációval kapcsolatos versenyhatósági kérdéskörök. A szakmai program során mutatja be a GVH vendéglátóként a fenntartható fejlődés és a versenyjog összefüggéseit feltérképező speciális projektjét is, amely első alkalommal mérte fel globális szinten a versenyhatóságok és tanácsadó cégek körében a versenyjogi jogérvényesítés környezeti fenntarthatósági szempontjait.

„A szabad és tisztességes világkereskedelem pártján vagyunk, de hogy versenyképesek maradhassunk, biztosítanunk kell a valódi versenyt. Ehhez erős versenyhatóságok szükségesek, amelyek jól végzik a dolgukat” – fogalmazott megnyitójában Szijjártó Péter.

A konferencia – az egyes országokban jelenleg is érvényben lévő lezárásokra, illetve utazási korlátozásokra tekintettel – a virtuális térben zajlik, így teremtve meg mindenki számára a részvétel esélyegyenlőségét. Az online lebonyolításnak köszönhetően ugyanakkor a rendezvény a világszervezet korábbi éves üléseit is meghaladó érdeklődést vonz: a szakmai programokat mintegy 130 ország csaknem 1700 versenyjogi szakembere követi nyomon.

„Komoly, szorgos munkával kivívott megtiszteltetés és egyben nagy lehetőség Magyarország számára a versenyhatósági világtalálkozó megszervezése. A versenyfelügyeleti feladatokat érintő naprakész tudás, a legmodernebb vizsgálati és elemzési módszerek, illetve a világ minden tájáról összegyűjtött tapasztalat fontos a GVH számára. Mindezek birtokában a magyar nemzeti versenyhatóság hatékonyabban tudja védeni a tisztességes piaci versenyt, amely hazánk minden állampolgárának érdeke” – mondta Rigó Csaba Balázs. (GVH Sajtóiroda)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS