Magyarországra figyel a versenyjogi szakma

2021. 10. 14., 11:45

Megkezdődött a világ versenyhatóságait tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) konferenciája, amelynek virtuális formában idén a Gazdasági Versenyhivatal ad otthont. A péntekig tartó világkonferencia előadásait és panelbeszélgetéseit több mint 130 ország közel 1700 versenyjogi szakembere követi figyelemmel.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének nyitóbeszédével vette kezdetét szerda délben a Nemzetközi Versenyhálózat világkonferenciája. A péntekig tartó, virtuális esemény idei házigazdája ugyanis – kiemelkedő szakmai megtiszteltetésként – a magyar nemzeti versenyhatóság. Az eseményen nyitóbeszédet mondott Andreas Mundt, a német versenyhatóság elnöke, az ICN irányító testületének vezetője, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

„Az ICN teret biztosít a nemzetközi együttműködéshez, tapasztalat- és tudáscseréhez, valamint közös nevező kialakításához egy olyan világban, amely szorosabban összekapcsolódik, mint valaha. Az idei éves konferencia egyúttal az ICN 20. évfordulóját jelenti. Gratulálok Rigó elnök úrnak és csapatának, hogy megszervezték ezt a nagyszerű eseményt” – mondta Andreas Mundt.

A konferencia három napja alatt a világ legkülönbözőbb országaiból több mint 100 előadó vitatja meg a versenyjogi szakmát foglalkoztató, aktuális kérdéseket. Ezek közé tartozik többek között a határokon átnyúló versenykorlátozások elleni nemzetközi fellépés, a Covid-19 járvány alatti válságkartellek megítélése és határmezsgyéi, vagy a digitalizációval és innovációval kapcsolatos versenyhatósági kérdéskörök. A szakmai program során mutatja be a GVH vendéglátóként a fenntartható fejlődés és a versenyjog összefüggéseit feltérképező speciális projektjét is, amely első alkalommal mérte fel globális szinten a versenyhatóságok és tanácsadó cégek körében a versenyjogi jogérvényesítés környezeti fenntarthatósági szempontjait.

„A szabad és tisztességes világkereskedelem pártján vagyunk, de hogy versenyképesek maradhassunk, biztosítanunk kell a valódi versenyt. Ehhez erős versenyhatóságok szükségesek, amelyek jól végzik a dolgukat” – fogalmazott megnyitójában Szijjártó Péter.

A konferencia – az egyes országokban jelenleg is érvényben lévő lezárásokra, illetve utazási korlátozásokra tekintettel – a virtuális térben zajlik, így teremtve meg mindenki számára a részvétel esélyegyenlőségét. Az online lebonyolításnak köszönhetően ugyanakkor a rendezvény a világszervezet korábbi éves üléseit is meghaladó érdeklődést vonz: a szakmai programokat mintegy 130 ország csaknem 1700 versenyjogi szakembere követi nyomon.

„Komoly, szorgos munkával kivívott megtiszteltetés és egyben nagy lehetőség Magyarország számára a versenyhatósági világtalálkozó megszervezése. A versenyfelügyeleti feladatokat érintő naprakész tudás, a legmodernebb vizsgálati és elemzési módszerek, illetve a világ minden tájáról összegyűjtött tapasztalat fontos a GVH számára. Mindezek birtokában a magyar nemzeti versenyhatóság hatékonyabban tudja védeni a tisztességes piaci versenyt, amely hazánk minden állampolgárának érdeke” – mondta Rigó Csaba Balázs. (GVH Sajtóiroda)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS