Kóstolók és mesterkurzusok a champagne jegyében

2019. 04. 24., 13:00

Tematikus kóstolóval, borvacsorával és champagne-tanfolyammal is ünnepli a legnemesebb és legdrágább pezsgőként számon tartott italt a Winelovers Champagne Week.

Az észak-franciaországi Champagne régióban szigorú szabályok szerint készülő buborékos ital Magyarországon is egyre népszerűbb, ezért a Winelovers Champagne Week szeretné mélyebben is megismertetni az érdeklődőkkel – közölték a szervezők.

A 34 ezer hektáros Champagne borvidéken évi 320 millió üveg pezsgő születik, az évszázados tradíciók szerint kizárólag chardonnay, pinot meunier és pinot noir szőlőkből.

A pezsgő alapbora lehet házasítás, illetve készülhet kizárólag chardonnay-ből (Blanc de Blancs) vagy a két kékszőlő egyikéből is (Blanc de Noirs). Emellett megkülönböztetik a vintage, azaz évjáratos, és a non-vintage, azaz évjárat nélküli tételeket is: a főborász a champagne ház döntése alapján tehát hangsúlyozhatja vagy a ház stílusát bemutatandó inkább háttérbe szoríthatja az adott évjárat okozta hatásokat a pezsgőben.

A peszgőkészítés jellegzetes művelete a tirage likőr hozzáadása (ami elindítja az újbóli erjedést), a seprőn érlelés, a rázás, a degorzsálás, végül pedig a dosage beállítása, amikor végleg eldől, milyen cukortartalmú pezsgő születik a palackban. Az összetett és precíz folyamatnak köszönhetően nem véletlen, hogy a tradicionális készítésű pezsgők élvezik a legmagasabb presztízst, és persze ezek a legdrágábbak.

A tematikus hét keretében meghirdetett Winelovers Champagne Kóstolón összesen 46 champagne kóstolására lesz lehetőség csütörtökön az InterContinental Budapest Hotelben. A legdrágább champagne a Krug Vintage 2004 lesz, de olyan különlegességek is megízlelhetők lesznek, mint a Cristal Brut 2008, a Piper-Heidsieck Rare Millésime 2002 vagy a Taittinger Comtes de Champagne Rosé 2006. Az igazi champagne-rajongók a Prestige Cuvée, majd a Rosé Champagne mesterkurzusokon mélyülhetnek el a buborékos ital rejtelmeiben, Márkus György nemzetközi Champagne-szakértő segítségével.

A pénteki Vintage Champagne Dinner eseményre szintén az InterContinental Budapest Hotelben kerül sor: ezen a tematikus champagne vacsorán hat fogás és hét évjáratos champagne találkozik. A fogásokat Gullner Gergő, a szálloda séfje álmodta meg, kifejezetten a pezsgősorral harmóniában.

A Champagne Weekhez a Borkollégium is csatlakozik, és nyolcalkalmas, összesen 32 órás Champagne Master tanfolyamot indít. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 09. 11., 05:11
2024 negyedik negyedévében a hazai munkáltatók 35 százaléka tervezi bővíteni jelenlegi munkaerőkeretét, miközben csökkentést 18 százalékuk tervez. Ehhez hasonló optimizmusra a piaci szereplők körében az elmúlt öt évben csak 2022 első negyedévében volt példa – derül ki a Manpower Magyarország Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.
2024-09-11 11:11:00
Sulyok Tamás köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára szeptember 15-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Szabados Richárdot, aki a nemzetgazdasági miniszter irányításával a hazai kis és középvállalkozások fejlesztése mellett a technológiáért fog felelni.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A legtöbb munkavállaló nem díjazná, ha a home office határait szűkebbre szabná a munkahelyük, de a felük csak emiatt azért nem mondana fel – legalábbis rögtön. A cégek nem kapkodnak a keretek módosításával, amit valószínűleg jól tesznek, pedig az alkalmazottakat aligha érné váratlanul. Milyen arányban morzsolódnának le a dolgozók a távmunka elvételével? Milyen előnyeit és hátrányait érzik a pandémiából örökölt gyakorlatnak napjainkban? A Profession.hu felmérte, Dencső Blanka piackutatási és üzletfejlesztési szakértő pedig összefoglalta, mire érdemes számítani home office fronton a közeljövőben.
2024. 08. 16., 22:15
epizód: 2024 / 16   |   hossz: 22:09
Az Edinburgh-i Egyetem magyar docense nem csak azt mesélte el, hogyan vezetett az útja egy hazai egyetemről a tengerentúli Caltech-re, majd Skóciába, hanem azt is, hogy jelenlegi kutatási területe ígéretes jövőképet fest a szív- és érrendszeri betegek hatékonyabb gyógyítása számára. A kémiai és biomérnök tudós egy pakisztáni kollégájával együtt fejlesztett 3D nyomtatással készülő véreret, aminek még az alapanyagát is ők állítják elő, olcsó nyersanyagokból. A forradalmi megoldás véglegesítéséhez nemzetközi együttműködésre is nyitott tudósok szerint a találmányuk egy napon humán betegekbe is beültethető lesz, jelentősen csökkentve a fertőzések veszélyét és gyorsítva a felépülést.
Hosszútávon döbbenetesen kevés cég éli túl a generációváltást. A lehetséges megoldásokról kritikusan fontos beszélni ezekben az években, amikor nagyon nagy létszámú hazai vállalatvezető éri el a nyugdíjkorhatárt, és nem biztos, hogy van koncepciója a gyeplő átadására. Laczkó Péter, a Lawrence & Bennet tulajdonos-vezérigazgatója bemutatja, milyen alapvető stratégiákat kell alkalmazni, hogy megmeneküljenek az évtizedek alatt felépített családi vállalkozások és az élethosszig végzett munkával összeszedett örökségek. A szakembernek arra is van válasza, hogy milyen módon folytassa a munkát egy cég, ha a leköszönő vezetőt már biztosan nem követi családtag.

  Rovathírek: GUSTO

Ruprecht Lászlóval, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnökével beszélgettünk egyebek között arról, miért érdemes ellátogatni szeptember 14-15-én Tatára, a SVÉT legnagyobb rendezvényére.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS