Jön a Nemzeti parkok hete, a legnagyobb ökoturisztikai program

2021. 09. 01., 18:30

A legnagyobb ökoturisztikai program lesz a Nemzeti parkok hete, amely idén a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivállal együtt tartja a nyitó rendezvényét Gödöllőn – mondta a két rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

Rácz András az események bemutatóján a nemzeti parkokat nevezte az ökoturizmus legfontosabb intézményeinek, ezért – mint mondta – az összes igazgatóság várja a látogatókat a rendezvények alkalmából. A Nemzeti parkok hetén országszerte olyan programok is várják az érdeklődőket, amelyeken máskor nem lehet részt venni.

Az államtitkár közölte, hogy a rendezvény idejére az UNESCO lezárhatja a Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum jóváhagyását, ezzel létrejöhet az ország első határon átnyúló bioszféra-rezervátuma, amely osztrák, szlovén, horvát, magyar és szerb együttműködéssel jött létre.

A Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál főszervezője közölte, hogy a rendezvényük idén visszatér a járvány előtti rendjéhez. Székelyhidi Tamás elmondta, hogy 2019-ben 40 ezer érdeklődőt fogadtak, és abban bízik, hogy idén újra sok vendég lesz kíváncsi a diák- és családi programokra, kézműves foglalkozásokra, filmvetítésekre, koncertekre, szakmai kiállítókra.

A fesztivál megszervezéséhez mint főtámogató 85 millió forinttal járult hozzá a Kék Bolygó Alapítvány – közölte Krakkó Ákos kommunikációs vezető. A járvány – mint fogalmazott – sok rosszat hozott, de néhány kedvező hatása is volt, hiszen a korábbiaknál több idő jutott könyvekre és filmekre. A mindennapi tapasztalatok mellett a szolgáltatók visszajelzései is igazolják, hogy van igény a tanulásra, a tájékozódásra, de a virtuális lehetőségeknél sokkal jobb, ha mindenki személyesen részesül természetközeli élményekben.

A Magyar Nemzeti Parkok Hetét szeptember 13. és 19. között rendezik meg. A nyitó hétvége eseményeit szeptember 10-től 12-ig a Gödöllői Királyi Kastélyban tartják a Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Fesztivállal együtt. A rendezvény kiemelt vendége idén a 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatósága. (MTI)

(Illusztráció: Pixabay/Lubos Houska)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS