Harmincezer látogatót várnak az idei Farmer Expóra, amelyet augusztus 17-20. között rendeznek meg a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán – jelentették be a szervezők sajtótájékoztatón csütörtökön a cívisvárosban.
A 31. expón és a részeként megrendezésre kerülő zöldség-gyümölcs és kertészeti szakkiállításon 17 ezer négyzetméteren 330 kiállító mutatkozik be, ami enyhe növekedés tavalyhoz képest – mondta Vaszkó László vásárigazgató, a szervező V-Trade Kiállítások Kft. ügyvezetője.
A kiállítás minden évben tükrözi az agrárium helyzetét, amelyben legfontosabb a kiszámíthatóság. Ezúttal azonban a háború, az évszázados aszály és a piaci kiszámíthatatlanság nyomja rá a bélyegét.
Jól mutatják ezt a Farmer Expó keretében rendezendő konferenciák, ahol olyan kérdések kerülnek terítékre, mint lehet-e jövője a mezőgazdasági termelésnek a Kárpát-medencében, van-e, lesz-e elég víz ehhez, hogyan befolyásolja a vízhiány a szántóföldi növény- és zöldségtermesztést, avagy elmondható-e, hogy válságban van a magyar állattenyésztés.
Az állatfajok közül idén a juhot övezi kiemelt figyelem a Farmer-Expón: a szakszövetség magyar juh napot rendez, amelynek során fajtaismertetővel egybekötött juh tenyészállat-bemutatóra várnak minden érdeklődőt, hogy a juh mellett nyúl-, kecske-, ló-, baromfi- és szarvasmarha-bemutatókat is szerveznek.
A mintegy 200 bemutatásra kerülő ló között most első alkalommal hús- és hidegvérű lovak is lesznek. Az expóra az összes állami ménes elküldi az ötösfogatát is.
Mint általában, a vásárterület legnagyobb részét ezúttal is a mezőgazdasági gépek foglalják majd el.
Kissné Gyarmati Ágnes, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hajdú-bihari igazgatója hozzátette: a Farmer Expo keretében tartják a megyei kenyérünnepet, felszentelik az újkenyeret és tájékoztatókat tartanak a NAK támogatási rendszeréről. (MTI)
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.