Filmre vették Pintér Béla találkozását Bukta Imrével

2019. 02. 18., 08:00

Pintér Béla és Bukta Imre találkozásával hosszabbodik meg a Nálunk, vidéken című kiállítás a Kieselbach Galériában.

Két, egymástól távoli és eltérő területéről érkeztek, hogy most a Kieselbach Galériában találkozzon össze a magyar kortárs világ két invenciózus alkotója, Bukta Imre és Pintér Béla -- olvasható a Kieselbach Galéria tájékoztatójában.

Ugyan még egy hétig nyitva lesz, a Kieselbach Galéria Nálunk, vidéken című Bukta Imre tárlata, már eddig is az utóbbi évtized leglátogatottabb – magángalériában tartott – kortárs kiállításává vált. Kieselbach Tamás folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy a magyar festészet erejét és kvalitását kultúránk más nagy teljesítményeivel és személyeivel együtt tegye átélhetővé. (A társművészetek hatékony összekapcsolására, illetve a képzőművészet és a kortárs kultúra vizuális lenyomatainak összekapcsolására a galéria életében jó példa volt Nyáry Krisztián: Festők, múzsák, szerelmek bemutatója, majd a Pokoli Aranykor underground kiállítása a Bizottságtól Müller Péter Sziámiig, illetve a Csábítás fegyvere című divatkiállítás, ami Rotschild Klárától Pataki Ágiig húzott ívet.)

A kiállítás alkalmával a galéria gondozásában könyv jelent meg a Bukta életműről és a kiállítás képeiről, eddig önálló tárlatvezetést tartott sok száz ember előtt dr. Máriás és Gulyás Gábor is. Bukta Imre művészete a magyar kortárs képzőművészet egyik legmagasabb teljesítménye, ami egyedi és színes nyelven képes a magyar identitást úgy bemutatni, hogy az egyszerre legyen modern és mély gyökerekkel hazai.

Bukta magyar művész, aki minden ecsetvonásában és gondolatában kötődik az országhoz, a vidékhez, a környezetünkhöz. Kritika nélkül szemlélődik a minket körülvevő világban, és azt absztrakt elemekkel felerősítve szeretettel tárja elénk.

A kiállítás eddigi sikere azt bizonyítja, hogy egy kortárs festő világa könnyen összekapcsolódhat más nagy sikerű művészeti ágak világával – így került képbe a látszólag távoli területen alkotó Pintér Béla, akinek színházi munkájában nagyon is analóg gondolatiság tapintható ki, ahogy a megmaradt paraszti formákon keresztül képes jelenünket egyszerre plasztikusan és egyedien ábrázolni.

Pintér és Bukta személyesen először a Kieselbach Galériában találkoztak. Kölcsönösen követik és tisztelik egymás munkáit, így a találkozót egy sajátos Pintér Béla tárlatvezetés követte. Pintér arra vállalkozott, hogy a Bukta képek által megihletve saját személyes történeteit mesélje el gyerekkortól a családi szálakig, az ő vidékétől a vidékhez köthető és kísértetiesen ismerős személyiségformáló erőkig.

A különleges tárlatvezetés eseményeit négy kamera rögzítette azzal a szándékkal, hogy az átélt élményeket később másokkal is megoszthassuk. Az este folyamán gyors döntés született, hogy a kiállítást a szombati zárás után egy teljes héttel meghosszabbítják. A hosszabbítás hetében, február 23-ig a kiállítás is átalakul: a látogatók a galéria különtermében nézhetik meg a Pintér Béla sajátos tárlatvezetéséről szóló filmet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS