Filmre vették Pintér Béla találkozását Bukta Imrével

2019. 02. 18., 08:00

Pintér Béla és Bukta Imre találkozásával hosszabbodik meg a Nálunk, vidéken című kiállítás a Kieselbach Galériában.

Két, egymástól távoli és eltérő területéről érkeztek, hogy most a Kieselbach Galériában találkozzon össze a magyar kortárs világ két invenciózus alkotója, Bukta Imre és Pintér Béla -- olvasható a Kieselbach Galéria tájékoztatójában.

Ugyan még egy hétig nyitva lesz, a Kieselbach Galéria Nálunk, vidéken című Bukta Imre tárlata, már eddig is az utóbbi évtized leglátogatottabb – magángalériában tartott – kortárs kiállításává vált. Kieselbach Tamás folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy a magyar festészet erejét és kvalitását kultúránk más nagy teljesítményeivel és személyeivel együtt tegye átélhetővé. (A társművészetek hatékony összekapcsolására, illetve a képzőművészet és a kortárs kultúra vizuális lenyomatainak összekapcsolására a galéria életében jó példa volt Nyáry Krisztián: Festők, múzsák, szerelmek bemutatója, majd a Pokoli Aranykor underground kiállítása a Bizottságtól Müller Péter Sziámiig, illetve a Csábítás fegyvere című divatkiállítás, ami Rotschild Klárától Pataki Ágiig húzott ívet.)

A kiállítás alkalmával a galéria gondozásában könyv jelent meg a Bukta életműről és a kiállítás képeiről, eddig önálló tárlatvezetést tartott sok száz ember előtt dr. Máriás és Gulyás Gábor is. Bukta Imre művészete a magyar kortárs képzőművészet egyik legmagasabb teljesítménye, ami egyedi és színes nyelven képes a magyar identitást úgy bemutatni, hogy az egyszerre legyen modern és mély gyökerekkel hazai.

Bukta magyar művész, aki minden ecsetvonásában és gondolatában kötődik az országhoz, a vidékhez, a környezetünkhöz. Kritika nélkül szemlélődik a minket körülvevő világban, és azt absztrakt elemekkel felerősítve szeretettel tárja elénk.

A kiállítás eddigi sikere azt bizonyítja, hogy egy kortárs festő világa könnyen összekapcsolódhat más nagy sikerű művészeti ágak világával – így került képbe a látszólag távoli területen alkotó Pintér Béla, akinek színházi munkájában nagyon is analóg gondolatiság tapintható ki, ahogy a megmaradt paraszti formákon keresztül képes jelenünket egyszerre plasztikusan és egyedien ábrázolni.

Pintér és Bukta személyesen először a Kieselbach Galériában találkoztak. Kölcsönösen követik és tisztelik egymás munkáit, így a találkozót egy sajátos Pintér Béla tárlatvezetés követte. Pintér arra vállalkozott, hogy a Bukta képek által megihletve saját személyes történeteit mesélje el gyerekkortól a családi szálakig, az ő vidékétől a vidékhez köthető és kísértetiesen ismerős személyiségformáló erőkig.

A különleges tárlatvezetés eseményeit négy kamera rögzítette azzal a szándékkal, hogy az átélt élményeket később másokkal is megoszthassuk. Az este folyamán gyors döntés született, hogy a kiállítást a szombati zárás után egy teljes héttel meghosszabbítják. A hosszabbítás hetében, február 23-ig a kiállítás is átalakul: a látogatók a galéria különtermében nézhetik meg a Pintér Béla sajátos tárlatvezetéséről szóló filmet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS