Bezárt a Nálunk, vidéken című kiállítás a Kieselbach Galériában

2019. 02. 27., 08:45

Egy hónapos nyitva tartása alatt páratlan sikert ért el Bukta Imre Nálunk, vidéken című tárlata. 8155 látogató jött el a Kieselbach Galériába – ez a tárlat lett a rendszerváltás óta megrendezett legsikeresebb kortárs festészeti kiállítás, amelynek egy magángaléria adott otthont.

Kieselbach Tamás azzal a szándékkal tervezte meg az eseménysorozat egyes lépéseit, hogy a kortárs magyar festészet kevesek által ismert világát megnyissa a nagyobb közösség előtt is – olvasható a galéria tájékoztatásában.

Bukta Imre személyisége és művészete tökéletesen alkalmasnak bizonyult erre: szerethető emberi karaktere, festményeinek gondolati sokszínűsége és kimeríthetetlen érzéki karaktere olyan gazdag interpretációs mezőt nyit meg, amely szinte mindenki számára csatlakozási pontokat kínál.

A kiállítás témájának kiválasztása túlmutat a képzőművészet világán. Bukta Imre egy apró Heves megyei községben, Mezőszemerén él, ott dolgozik, képeinek témáját is abból a közegből meríti. Nem csak fizikailag, de szellemi értelemben is ott találta meg a helyét: nála hatásosabban és komplexebben senki sem tudja megjeleníteni a magyar falusi élet hétköznapjait, miközben a művészet eszközével széppé és szerethetővé formálja e sajátos közeg sokszor kényelmetlen és lepusztult látványát.

Kieselbach Tamás fontosnak tartotta azt, hogy ez az üzenet hangsúlyosan megjelenjen a kiállítás látogatói és a tárlatról olvasó nagyközönség előtt. A jellegzetes, konfliktusokkal terhelt magyar múlt feldolgozásához hozzájárul a látvánnyal, a kézzel fogható tárgyi örökséggel való kritikus, de megértő együttélés, az elfogadás, a rejtett szépségek szüntelen keresése és meglátása.

Bukta Imre a hétköznapi konfliktusokon felülálló, szeretetteljes alkotói attitűdje sokakban szimpátiára talált és jelentősen hozzájárult a tárlat sikeréhez.

A kiállítás idején minden szombaton nagy sikerű, nem egyszer több száz látogatót vonzó tárlatvezetés volt: maga az alkotó, Bukta Imre, drMáriás festőművész, Gulyás Gábor múzeumigazgató, a színházcsináló Pintér Béla, végül Topor Tünde és Winkler Nóra osztotta meg gondolatait a Kieselbach Galéria közönségével.

A kiállítás kapcsán megjelent, Bukta Imre művészetéről szóló kötetet hasonló elvek szerint szerkesztették. A képzőművészeti monográfiák távolságtartó stílusa helyett inkább a személyes hang dominál benne: művésztársak, műgyűjtők, művészettörténészek, barátok és tisztelők rövid írásai, Földényi F. László, Feuer András, Jerger Krisztina, Kollár Lajos, Kónya Réka, Kozák Gábor, Pataki János és Szirtes János szövegei segítik megnyitni a művészet felé vezető utakat az olvasók számára is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS