Bezárt a Nálunk, vidéken című kiállítás a Kieselbach Galériában

2019. 02. 27., 08:45

Egy hónapos nyitva tartása alatt páratlan sikert ért el Bukta Imre Nálunk, vidéken című tárlata. 8155 látogató jött el a Kieselbach Galériába – ez a tárlat lett a rendszerváltás óta megrendezett legsikeresebb kortárs festészeti kiállítás, amelynek egy magángaléria adott otthont.

Kieselbach Tamás azzal a szándékkal tervezte meg az eseménysorozat egyes lépéseit, hogy a kortárs magyar festészet kevesek által ismert világát megnyissa a nagyobb közösség előtt is – olvasható a galéria tájékoztatásában.

Bukta Imre személyisége és művészete tökéletesen alkalmasnak bizonyult erre: szerethető emberi karaktere, festményeinek gondolati sokszínűsége és kimeríthetetlen érzéki karaktere olyan gazdag interpretációs mezőt nyit meg, amely szinte mindenki számára csatlakozási pontokat kínál.

A kiállítás témájának kiválasztása túlmutat a képzőművészet világán. Bukta Imre egy apró Heves megyei községben, Mezőszemerén él, ott dolgozik, képeinek témáját is abból a közegből meríti. Nem csak fizikailag, de szellemi értelemben is ott találta meg a helyét: nála hatásosabban és komplexebben senki sem tudja megjeleníteni a magyar falusi élet hétköznapjait, miközben a művészet eszközével széppé és szerethetővé formálja e sajátos közeg sokszor kényelmetlen és lepusztult látványát.

Kieselbach Tamás fontosnak tartotta azt, hogy ez az üzenet hangsúlyosan megjelenjen a kiállítás látogatói és a tárlatról olvasó nagyközönség előtt. A jellegzetes, konfliktusokkal terhelt magyar múlt feldolgozásához hozzájárul a látvánnyal, a kézzel fogható tárgyi örökséggel való kritikus, de megértő együttélés, az elfogadás, a rejtett szépségek szüntelen keresése és meglátása.

Bukta Imre a hétköznapi konfliktusokon felülálló, szeretetteljes alkotói attitűdje sokakban szimpátiára talált és jelentősen hozzájárult a tárlat sikeréhez.

A kiállítás idején minden szombaton nagy sikerű, nem egyszer több száz látogatót vonzó tárlatvezetés volt: maga az alkotó, Bukta Imre, drMáriás festőművész, Gulyás Gábor múzeumigazgató, a színházcsináló Pintér Béla, végül Topor Tünde és Winkler Nóra osztotta meg gondolatait a Kieselbach Galéria közönségével.

A kiállítás kapcsán megjelent, Bukta Imre művészetéről szóló kötetet hasonló elvek szerint szerkesztették. A képzőművészeti monográfiák távolságtartó stílusa helyett inkább a személyes hang dominál benne: művésztársak, műgyűjtők, művészettörténészek, barátok és tisztelők rövid írásai, Földényi F. László, Feuer András, Jerger Krisztina, Kollár Lajos, Kónya Réka, Kozák Gábor, Pataki János és Szirtes János szövegei segítik megnyitni a művészet felé vezető utakat az olvasók számára is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-27 09:26:00
A GVH Versenytanácsa 23,9 millió bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést, és a büntetésen felül több mint 1000 érintett vásárlónak összesen több mint 20 millió forint kompenzációt fizet.
2023-09-26 18:26:00
„Növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS