Badacsonyi Tamás: Nem jellemző, hogy Grammy-díjas világsztárok lépnek fel egy kis falu erdőszélén

Badacsonyi Tamás: Nem jellemző, hogy Grammy-díjas világsztárok lépnek fel egy kis falu erdőszélén
Szerdahelyi Csaba  |  2023. 05. 08., 17:18

Piaci alapon, a jelenlegi inflációs környezetben, különösen nagy kihívás a jegyárbevételekre alapozva sikert elérni, pláne új névvel, új koncepcióval, mégis erre törekszünk – mondta az Üzletemnek Badacsonyi Tamás, az Örvényesvölgy Fesztivál fesztiváligazgatója, a Pálos Resort tulajdonosa.

Badacsonyi Tamás zalacsányi birtokán 2018 óta szerveznek koncerteket, részben önállóan, részben a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvánnyal együttműködve (ők szervezik többek között a kapolcsi Művészetek Völgyét és a tállyai Kerekdomb Fesztivált.) Az Örvényesvölgy Fesztivál Tamásék saját, önálló kezdeményezése, idén két hétvégén,június 9-10-én és 16-17-én tartják Zalacsányban limitált számú közönség előtt. Az első hétvégén rendezik meg a Pálos Települések Országos Találkozóját a fesztivál keretein belül a Magyar Pálos Renddel együttműködésben.

A Covid után újra dübörög a fesztiválpiac. Milyen volt a Covid-időszak, és hogyan sikerült visszajönni a nehéz helyzetből?

– A Covid időszak csúcspontján 2020 nyarán nem voltak rendezvényeink.  2021. nyarán az akkor érvényes szabályozások mellett, védettségi igazolvány bemutatásával lehetett látogatni programjainkat, emiatt és más hatások miatt is sajnos kevesebben érkeztek akkor, mint korábban.  2022-ben óvatosságból, az ukrajnai háborús hatások bizonytalansága okán, tavasszal még nem mertünk rendezvényt szervezni, de nyár végén volt egy sikeres szabadtéri koncertünk Kevin Davy White-tal, itt jelentettük be a 2023-as új, Örvényesvölgy Fesztivált.  Azt láttuk, hogy a Covid után teltházzal dübörögtek újra a rendezvények, minden korábbinál magasabb részvétellel.  A fesztivál helyszínén üzemeltetjük a Pálos Resort szálláshelyet, s azt tapasztaltuk, hogy a világjárvány után minden korábbinál erősebb az érdeklődés. Valószínűleg a szállástípusaink egyedisége, természetközelisége miatt nőtt meg a foglalások száma.

Magyarországon rengeteg fesztivált szerveznek. Hogyan lehet nyereségessé tenni a rendezvényeiket?

– Való igaz, hogy rengeteg a fesztivál Magyarországon, és köztük sok az ingyenes rendezvény.  Piaci alapon, a jelenlegi inflációs környezetben, különösen nagy kihívás a jegyárbevételekre alapozva sikert elérni, pláne új névvel, új koncepcióval – mégis erre törekszünk. Környezetünk egyedisége, programjaink különlegessége és a fellépőink miatt azt látjuk, hogy nagy számú, minőségi kultúrára éhes, igényes közönség vesz jegyet programjainkra.   Régiónkban nem jellemző, hogy Grammy -díjas világsztárok lépnek fel egy kis falu erdőszélén, de azzal se sokan kísérleteznek, hogy Magyarországon még ismeretlen, a világban viszont már elismert előadókat mutassanak be a rendezvényeiken.  Bátrak vagyunk, és komoly szerepet szánunk az innovációnak is, merünk és tudunk újat mutatni.  Azt gondoljuk, hogy a bevett, tömegízlést kiszolgáló rendezvények, az azonos mintára rendezett falunapok, ingyenes települési rendezvények, sör-, csülök- és egyéb fesztiválok kínálatából mindezzel ki tudunk tűnni.

Mennyivel előbb kezdték szervezni az idei programot? Kikkel kell „jóban lenni”, hogy sztárokat lehessen szerződtetni?

– Az új Örvényesvölgy Fesztivált 2022-ben kezdtük el szervezni, 10 hónappal a program kezdete előtt.  A külföldi előadók meghívása kapcsán szerencsés, ha van személyes kapcsolat.   Bár nagyon nehéz ilyet találni, esetünkben is van és volt ilyen személy.  A hivatalos út a fellépők úgynevezett „booking agent”-jein keresztül lehetséges, legtöbbször így tudunk elérni valakit.

Nagyságrendileg mekkora az Örvényesvölgy költségvetése?

– Költségvetésünk túlnyomó részét a fellépői díjak és a hozzá kapcsolódó utazási költségek teszik ki, nagyjából 65 százalékot.  Ezt egészítik ki a technikai, marketing, szervezési és egyéb járulékos költségek.

Hogyan találtak rá Örvényesvölgyre? Miért pont Zalacsány?

– Az első szabadtéri színpad felállításának koncepciója még 2010-ben született. Annak az évnek a nyarán a családommal volt szerencsém részt venni egy nagy koncert főpróbáján Toscanában. Andrea Bocelli és barátai egyedi atmoszférájú színpadot építettek Lajaticóban a dombok között, itt hozták létre a Teatro del Silenziót. Ez meghatározó élmény volt, nagy ösztönzést adott. 2016-ban aztán a zalai dombok között felépítettük a magunk színpadját, amelyet 2017 májusában a Magyar Pálos Renddel avattunk fel. Az volt a célunk, hogy a környezethez méltó egyedi, színvonalas kulturális eseményeket vonzzunk ide. Annak idején egy üres réten, 1500 négyzetméternyi családi telken kezdtünk építkezni, ami mára 10 hektáros birtokká nőtt, rajta a Pálos Resorttal. 2013-tól fokozatosan, először csak próbaként költöztünk át a családdal Budapest IX. kerületéből Örvényesvölgybe.

Két hétvégén lesznek koncertek. Köztük készülnek más programokra?

– A két hétvége összekötésére a költségvetési kereteink miatt most még nincs lehetőségünk.  A jövőben azonban amennyiben lesz rá lehetőség, arra fogunk törekedni, hogy akár 10 napossá válhasson a fesztivál.

Mióta van a fesztiválszervezés „iparágban”?

– Programszervezéssel 2017 óra foglalkozom.  Korábban 1997-2005. között televíziós területen dolgoztam, többek között hazai showműsorok mellett, de voltak saját gyártású filmjeink is.

Szakmai bakancslistáján mi szerepel?

– Továbbra is keresni fogom annak a lehetőségét, hogy újabb és újabb, a környéken és akár még Magyarországon sem járt előadókat hívjunk meg erdőszéli színpadjainkra.  A 2023-as fesztivál kapcsán közel fél évig egyeztettünk egy olyan előadóval, aki nagyközönség előtt még nem lépett fel Magyarországon, ugyanakkor világhírű édesapjával, aki jelenleg a világ egyik elsőszámú énekese, a világ legnagyobb rendezvényhelyszínein lépnek fel, például a New York-i Madison Square Garden-ben.  Ha sikerül őt a 2024-es programunkra szerződtetni, az különleges előkészületeket igényel majd, például olyan zongorát kért, amiből csak egy érhető el az országban.  Fellépésének elhalasztása mellett most azért döntöttünk, mert még nem készült el az idénre tervezett nagylemeze az amerikai Capitol Records-nál. Ez csak az év második felében várható, a lemez magyarországi ősbemutatóját majd Örvényesvölgyre tervezzük.  Szakmai bakancslistámon jelenleg ennek a koncertnek a megvalósítása szerepel az első helyen.

(Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap és Örvényesvölgy Fesztivál)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS