A „STAT WARS” visszatér

2021. 10. 20., 15:00

A Központi Statisztikai Hivatal a 2021/2022-es tanévben is megrendezi STAT WARS elnevezésű országos középiskolai csapatversenyét. A hivatal a vetélkedővel egyrészt a diákok statisztikai gondolkodását, jártasságát szeretné fejleszteni, másrészt a játékos és formabontó versenyfeladatok révén a statisztikai kultúrát kívánja népszerűsíteni. A megmérettetésre két korosztályban jelentkezhetnek a 4 fős diákcsapatok. A 2+1 fordulós próbatétel dobogósai értékes nyereményben részesülnek, emellett korosztályonként az első két helyezett csapat az Eurostat által meghirdetett statisztikai verseny európai fordulójában is megmérettetheti magát 2022 tavaszán.

A KSH idén már nyolcadik alkalommal rendezi meg a középiskolások statisztikai csapatversenyét, amelyre 2021. október 18. és november 4. között lehet nevezni a www.ksh.hu/statwars weboldalon elérhető jelentkezési űrlap kitöltésével. A verseny ebben a tanévben „MAGYARORSZÁG SZÁMOKBAN: ISMERD MEG HAZÁNKAT A STATISZTIKÁN KERESZTÜL!” címmel kerül meghirdetésre, a fókuszban ezúttal a területi statisztika sokszínűsége áll.

A versenyben két korosztályban indulhatnak a középfokú oktatási intézmények 9–10., illetve 11. és annál magasabb évfolyamán tanuló diákok. A 4 fős csapatok játékos feladatokon keresztül mérik össze statisztikai tudásukat, ismereteiket. A verseny három fordulóból áll. Az első két, online forduló összesített eredményei alapján juthatnak a csapatok a döntőbe, amelyre 2022. február 17-én kerül sor. A 9–10. évfolyamosok közül tíz, a 11. és annál magasabb évfolyamosok közül hat csapat jut a fináléba.

A verseny ütemezése:
Első forduló: 2021. november 8. – november 16.
Második forduló: 2021. december 1. – december 15.
Döntő: 2022. február 17.

A versennyel kapcsolatos további információk a www.ksh.hu/statwars weboldalon érhetők el, esetleges kérdéseket a statwars@ksh.hu e-mailcímre várják a szervezők.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS