A sikeres munkavállalás titkaira is választ keresnek a kutatók éjszakáján

2022. 09. 25., 18:12

Csaknem kétszáz programmal, műtők, laboratóriumok és kutatóhelyek bemutatásával várja az érdeklődőket a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szeptember 30-án a Kutatók éjszakáján.

A közgazdaságtudományi karon a sikeres munkavállalás titkait fedik fel, és a bolti vásárlásokat a szemmozgás alapján vizsgáló Eye Tracking kutatásokba is bevezetik az érdeklődőket.

Az orvosi karon a csontkamrák és koponyaházak kulturális, tudományos hátterét ismerhetik meg az érdeklődők képes bemutatóval, de a gyógyszerkutatások során keletkezett véletlen felfedezésekről is érdekességeket tudhatnak meg a látogatók.

A bölcsészkaron többek között a francia idegenlégió magyar vonatkozásiról, a flow-kutatásokról lesz szó, míg az egészségtudományi karon a szakszerű elsősegélynyújtást ismerhetik meg a látogatók, de az eseményeken lesz lehetőség interaktív mikroszkópos vizsgálatok elvégzésére is.

A gyógyszerésztudományi karon a gyógynövényekből készíthető illóolajok és a feledékenység biológiájának rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket, míg a PTE Klinikai Központjában a „gyilkos molekulákról” lesz szó, így a klinikai toxikológiával ismerkedhetnek meg a látogatók, akik azt is megtudhatják, miként készülnek a fogszínű tömések, s milyen az igazi vészhelyzet, azaz mi történik a sürgősségi osztály falai között.

A természettudományi karon az naprendszerünket az élet feltételeinek szemszögéből mutatják be, de meghökkentő fizikai kísérleteket is megtekinthetnek a program résztvevői.

A PTE KK Szentágothai János Kutatóközpontjában az aktualitások iránt érdeklődők megtudhatják, miként zajlik a „denevér- és vírusvadászat a világ trópusain”, illetve, hogy a sejtek miként kommunikálnak egymással, míg a PTE 3D nyomtatási központjában a jövő technológiáját lehet közelebbről szemügyre venni.

A PTE leginkább a tizen- és huszonéves látogatókra számít, ugyanakkor beharangozó szerint a programok vonzók és elég érdekesek ahhoz, hogy a kisgyerekektől a legidősebbekig mindenki megtalálja a számára izgalmas eseményeket, részt vehet valós kísérletekben.

A részletes programok, a részvételi feltételek a kutatokejszakaja.pte.hu oldalon olvashatók. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS