A sikeres munkavállalás titkaira is választ keresnek a kutatók éjszakáján

2022. 09. 25., 18:12

Csaknem kétszáz programmal, műtők, laboratóriumok és kutatóhelyek bemutatásával várja az érdeklődőket a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szeptember 30-án a Kutatók éjszakáján.

A közgazdaságtudományi karon a sikeres munkavállalás titkait fedik fel, és a bolti vásárlásokat a szemmozgás alapján vizsgáló Eye Tracking kutatásokba is bevezetik az érdeklődőket.

Az orvosi karon a csontkamrák és koponyaházak kulturális, tudományos hátterét ismerhetik meg az érdeklődők képes bemutatóval, de a gyógyszerkutatások során keletkezett véletlen felfedezésekről is érdekességeket tudhatnak meg a látogatók.

A bölcsészkaron többek között a francia idegenlégió magyar vonatkozásiról, a flow-kutatásokról lesz szó, míg az egészségtudományi karon a szakszerű elsősegélynyújtást ismerhetik meg a látogatók, de az eseményeken lesz lehetőség interaktív mikroszkópos vizsgálatok elvégzésére is.

A gyógyszerésztudományi karon a gyógynövényekből készíthető illóolajok és a feledékenység biológiájának rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket, míg a PTE Klinikai Központjában a „gyilkos molekulákról” lesz szó, így a klinikai toxikológiával ismerkedhetnek meg a látogatók, akik azt is megtudhatják, miként készülnek a fogszínű tömések, s milyen az igazi vészhelyzet, azaz mi történik a sürgősségi osztály falai között.

A természettudományi karon az naprendszerünket az élet feltételeinek szemszögéből mutatják be, de meghökkentő fizikai kísérleteket is megtekinthetnek a program résztvevői.

A PTE KK Szentágothai János Kutatóközpontjában az aktualitások iránt érdeklődők megtudhatják, miként zajlik a „denevér- és vírusvadászat a világ trópusain”, illetve, hogy a sejtek miként kommunikálnak egymással, míg a PTE 3D nyomtatási központjában a jövő technológiáját lehet közelebbről szemügyre venni.

A PTE leginkább a tizen- és huszonéves látogatókra számít, ugyanakkor beharangozó szerint a programok vonzók és elég érdekesek ahhoz, hogy a kisgyerekektől a legidősebbekig mindenki megtalálja a számára izgalmas eseményeket, részt vehet valós kísérletekben.

A részletes programok, a részvételi feltételek a kutatokejszakaja.pte.hu oldalon olvashatók. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-22 18:09:48
A tavaszi munkálatok beindulásával mezőgazdasági gépek szinte bármely útszakaszon felbukkanhatnak. Ha úticéljukat másképpen nem, vagy legalább 50 százalékkal hosszabb úton tudnák elérni, olyan útra is felhajthatnak – a gyorsforgalmi utakon kívül –, amelyen egyébként tiltják haladásukat – hívja fel a balesetveszélyre a figyelmet az Agroinform.hu.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS