Visszavonta az MNB a Novae Financial Zrt. tevékenységi engedélyét

2022. 07. 12., 14:23

Az MNB visszavonta a Novae Financial Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, valamint pénzügyi lízing és követelésvásárlási tevékenységre is jogosító engedélyét és elrendelte a pénzügyi vállalkozás végelszámolását. Az intézkedés oka, hogy a pénzügyi vállalkozás saját tőkéje – a jegybank többszöri felhívása ellenére – elmaradt a jogszabályban előírt mértéktől, a társaság nem teljesítette adatszolgáltatási, törzsadat-bejelentési kötelezettségeit, s megsértette a panaszkezelésre vonatkozó előírásokat is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett határozatában visszavonta a Novae Financial Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, illetve pénzügyi lízing és követelésvásárlási tevékenységre jogosító engedélyét. A jegybank a határozat közzétételének napjával elrendelte a pénzügyi vállalkozás végelszámolását is, s végelszámolónak – a jogszabályi előírásnak megfelelően – a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló NKft.-t jelölte ki.

Az intézkedés indoka, hogy a pénzügyi vállalkozás nem felel meg a hitelintézeti törvény prudens (üzletileg megbízható) működést meghatározó előírásainak, továbbá az MNB többszöri felhívása ellenére sem tett eleget a saját tőke mértékére vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

A Novae Financial Zrt. – mint azt a jegybank folyamatos felügyelési tevékenysége, illetve a pénzügyi vállalkozás negyedéves adatszolgáltatása alapján megállapította – saját tőkéjének összege huzamosabb ideje nem érte el jegyzett tőkéjének összegét.

A társaság emellett nem küldte meg az MNB részére a 2021. évre vonatkozó auditált jelentését és pénzmosási felügyeleti jelentését, az idei évben esedékes első negyedéves jelentéseit, vagyis nem tett eleget a jogszabályban előírt rendszeres adatszolgáltatási kötelezettségének és a mulasztást az MNB erre vonatkozó határozati kötelezései ellenére sem pótolta.

A Novae Financial Zrt. nem teljesítette a törzsadat bejelentési kötelezettségét, így újonnan kinevezendő vezető állású személyét az MNB nem vette nyilvántartásba, továbbá a cégnyilvántartási adatok, illetve a jegybank törzsadatnyilvántartó rendszerében szereplő adatok a pénzügyi vállalkozás elnevezése és székhelycíme vonatkozásában nem állnak összhangban. Az MNB a döntését megelőző utolsó időszakban nem rendelkezett információval a pénzügyi vállalkozás vezető tisztségviselői és a bejelentett kapcsolattartó személyek elérhetőségéről, valamint a könyvvizsgáló személyéről sem. A társaság e hiányosságokat a jegybank felhívásai ellenére sem orvosolta.

A pénzügyi vállalkozás – amelynek felügyeleti bírság- és díjtartozása is fennáll a jegybankkal szemben – végül nem tett eleget a panaszkezelési szabályzatra és a honlap működtetésére vonatkozó előírásoknak sem.

A Novae Financial Zrt.  tevékenységi engedélye visszavonásának a társaság csekély piaci súlya miatt nincs érdemi hatása a pénzügyi piacokra. A társasággal szemben fennálló fizetési kötelezettségeiket az érintett ügyfeleknek változatlanul teljesíteniük kell. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.
2024-04-19 14:10:00
Április 18-án este tartották Siemens Media Award 2024 hazai díjátadóját, amelyen a technológia területén különösen magas színvonalon alkotó újságírók, illetve tartalomkészítők munkáját ismerték el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.