Visszavonta az MNB a Novae Financial Zrt. tevékenységi engedélyét

2022. 07. 12., 14:23

Az MNB visszavonta a Novae Financial Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, valamint pénzügyi lízing és követelésvásárlási tevékenységre is jogosító engedélyét és elrendelte a pénzügyi vállalkozás végelszámolását. Az intézkedés oka, hogy a pénzügyi vállalkozás saját tőkéje – a jegybank többszöri felhívása ellenére – elmaradt a jogszabályban előírt mértéktől, a társaság nem teljesítette adatszolgáltatási, törzsadat-bejelentési kötelezettségeit, s megsértette a panaszkezelésre vonatkozó előírásokat is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett határozatában visszavonta a Novae Financial Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, illetve pénzügyi lízing és követelésvásárlási tevékenységre jogosító engedélyét. A jegybank a határozat közzétételének napjával elrendelte a pénzügyi vállalkozás végelszámolását is, s végelszámolónak – a jogszabályi előírásnak megfelelően – a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló NKft.-t jelölte ki.

Az intézkedés indoka, hogy a pénzügyi vállalkozás nem felel meg a hitelintézeti törvény prudens (üzletileg megbízható) működést meghatározó előírásainak, továbbá az MNB többszöri felhívása ellenére sem tett eleget a saját tőke mértékére vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

A Novae Financial Zrt. – mint azt a jegybank folyamatos felügyelési tevékenysége, illetve a pénzügyi vállalkozás negyedéves adatszolgáltatása alapján megállapította – saját tőkéjének összege huzamosabb ideje nem érte el jegyzett tőkéjének összegét.

A társaság emellett nem küldte meg az MNB részére a 2021. évre vonatkozó auditált jelentését és pénzmosási felügyeleti jelentését, az idei évben esedékes első negyedéves jelentéseit, vagyis nem tett eleget a jogszabályban előírt rendszeres adatszolgáltatási kötelezettségének és a mulasztást az MNB erre vonatkozó határozati kötelezései ellenére sem pótolta.

A Novae Financial Zrt. nem teljesítette a törzsadat bejelentési kötelezettségét, így újonnan kinevezendő vezető állású személyét az MNB nem vette nyilvántartásba, továbbá a cégnyilvántartási adatok, illetve a jegybank törzsadatnyilvántartó rendszerében szereplő adatok a pénzügyi vállalkozás elnevezése és székhelycíme vonatkozásában nem állnak összhangban. Az MNB a döntését megelőző utolsó időszakban nem rendelkezett információval a pénzügyi vállalkozás vezető tisztségviselői és a bejelentett kapcsolattartó személyek elérhetőségéről, valamint a könyvvizsgáló személyéről sem. A társaság e hiányosságokat a jegybank felhívásai ellenére sem orvosolta.

A pénzügyi vállalkozás – amelynek felügyeleti bírság- és díjtartozása is fennáll a jegybankkal szemben – végül nem tett eleget a panaszkezelési szabályzatra és a honlap működtetésére vonatkozó előírásoknak sem.

A Novae Financial Zrt.  tevékenységi engedélye visszavonásának a társaság csekély piaci súlya miatt nincs érdemi hatása a pénzügyi piacokra. A társasággal szemben fennálló fizetési kötelezettségeiket az érintett ügyfeleknek változatlanul teljesíteniük kell. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-26 18:26:00
„Növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS