Visszavonta az MNB a Novae Financial Zrt. tevékenységi engedélyét

2022. 07. 12., 14:23

Az MNB visszavonta a Novae Financial Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, valamint pénzügyi lízing és követelésvásárlási tevékenységre is jogosító engedélyét és elrendelte a pénzügyi vállalkozás végelszámolását. Az intézkedés oka, hogy a pénzügyi vállalkozás saját tőkéje – a jegybank többszöri felhívása ellenére – elmaradt a jogszabályban előírt mértéktől, a társaság nem teljesítette adatszolgáltatási, törzsadat-bejelentési kötelezettségeit, s megsértette a panaszkezelésre vonatkozó előírásokat is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett határozatában visszavonta a Novae Financial Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, illetve pénzügyi lízing és követelésvásárlási tevékenységre jogosító engedélyét. A jegybank a határozat közzétételének napjával elrendelte a pénzügyi vállalkozás végelszámolását is, s végelszámolónak – a jogszabályi előírásnak megfelelően – a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló NKft.-t jelölte ki.

Az intézkedés indoka, hogy a pénzügyi vállalkozás nem felel meg a hitelintézeti törvény prudens (üzletileg megbízható) működést meghatározó előírásainak, továbbá az MNB többszöri felhívása ellenére sem tett eleget a saját tőke mértékére vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

A Novae Financial Zrt. – mint azt a jegybank folyamatos felügyelési tevékenysége, illetve a pénzügyi vállalkozás negyedéves adatszolgáltatása alapján megállapította – saját tőkéjének összege huzamosabb ideje nem érte el jegyzett tőkéjének összegét.

A társaság emellett nem küldte meg az MNB részére a 2021. évre vonatkozó auditált jelentését és pénzmosási felügyeleti jelentését, az idei évben esedékes első negyedéves jelentéseit, vagyis nem tett eleget a jogszabályban előírt rendszeres adatszolgáltatási kötelezettségének és a mulasztást az MNB erre vonatkozó határozati kötelezései ellenére sem pótolta.

A Novae Financial Zrt. nem teljesítette a törzsadat bejelentési kötelezettségét, így újonnan kinevezendő vezető állású személyét az MNB nem vette nyilvántartásba, továbbá a cégnyilvántartási adatok, illetve a jegybank törzsadatnyilvántartó rendszerében szereplő adatok a pénzügyi vállalkozás elnevezése és székhelycíme vonatkozásában nem állnak összhangban. Az MNB a döntését megelőző utolsó időszakban nem rendelkezett információval a pénzügyi vállalkozás vezető tisztségviselői és a bejelentett kapcsolattartó személyek elérhetőségéről, valamint a könyvvizsgáló személyéről sem. A társaság e hiányosságokat a jegybank felhívásai ellenére sem orvosolta.

A pénzügyi vállalkozás – amelynek felügyeleti bírság- és díjtartozása is fennáll a jegybankkal szemben – végül nem tett eleget a panaszkezelési szabályzatra és a honlap működtetésére vonatkozó előírásoknak sem.

A Novae Financial Zrt.  tevékenységi engedélye visszavonásának a társaság csekély piaci súlya miatt nincs érdemi hatása a pénzügyi piacokra. A társasággal szemben fennálló fizetési kötelezettségeiket az érintett ügyfeleknek változatlanul teljesíteniük kell. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS