Tavaly is aktív szerepet vállalt a CIB Bank a magyar vállalkozások finanszírozásában

2022. 02. 14., 11:16

A kiskereskedelemben működő vállalkozások bizonyultak a legaktívabbnak a Széchenyi Kártya Újraindítási Programban a CIB Bank tapasztalatai szerint. A tavaly júliusi indulás óta eltelt időszakban a Széchenyi Kártya Program GO! termékei közül a folyószámlahitel iránt volt a legnagyobb a kereslet. A CIB Bank aktív szerepet vállalt a szektor finanszírozásában, kisvállalati és kkv hitelállománya közel 20 százalékkal nőtt 2021-ben.

Leginkább a kiskereskedelemben működő vállalkozások igényelték a CIB Banknál a Széchenyi Kártya Újraindítási Programban elérhető konstrukciókat, az összes megkötött szerződés 45 százaléka kapcsolódott ehhez a szektorhoz. A másik két dobogós helyen az iparban és az építőiparban aktív vállalkozások osztoztak 12 és 11 százalékos részesedéssel. Így a CIB Bank által a tavaly júliustól év végéig az SZKP GO! keretében folyósított hitelösszeg közel hetven százaléka ebbe a három ágazatba került.

Az újraindítási folyószámlahitel adta a kihelyezések 46 százalékát, a likviditási konstrukció a 35 százalékát, míg beruházási céllal a folyósított összeg nem egészen egyötödét használták fel a vállalkozások.

A CIB Bank eddigi tapasztalatai szerint az a jellemző, hogy az igénylők viszonylag ritkán használják ki teljesen a támogatott konstrukciók nyújtotta kereteket. A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!-nál meghatározott 100 millió forintos maximális összeghez képest a CIB Banknál az átlagos igényelt hitelösszeg 6,5 millió forint környékén mozgott. Hasonló a helyzet a likviditási hitelnél is, ahol 24 millió forintot ért el az átlagos igényelt összeg a CIB Banknál, és csupán egy tucatnyi ügyfél használta ki maximálisan a konstrukció lehetőségeit.

Az SZKP GO! keretén belül elérhető konstrukcióknál nem egészen fél év alatt összesen 16 milliárd forintnyi finanszírozást nyújtott a CIB Bank.

„Az előttünk álló hónapokban tovább emelkedhet a kereslet az SZKP GO! konstrukciói iránt, hiszen rendkívül kedvező kondíciókkal rendelkező, és igen széles körben felhasználható finanszírozási megoldásokról van szó” – mondta Fetter István, a CIB Bank Kisvállalati Divíziójának vezetője.

A CIB Bank kis- és középvállalkozói (kkv) hitelállománya – a faktoringgal és a lízinggel együtt – tavaly több mint 14 százalékkal nőtt. Csak a bankhitelt figyelembe véve közel 20 százalékot is elért a bővülés, ami a piaci állomány éves növekedési ütemének majdnem kétszeresét teszi ki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS