Tavaly is aktív szerepet vállalt a CIB Bank a magyar vállalkozások finanszírozásában

2022. 02. 14., 11:16

A kiskereskedelemben működő vállalkozások bizonyultak a legaktívabbnak a Széchenyi Kártya Újraindítási Programban a CIB Bank tapasztalatai szerint. A tavaly júliusi indulás óta eltelt időszakban a Széchenyi Kártya Program GO! termékei közül a folyószámlahitel iránt volt a legnagyobb a kereslet. A CIB Bank aktív szerepet vállalt a szektor finanszírozásában, kisvállalati és kkv hitelállománya közel 20 százalékkal nőtt 2021-ben.

Leginkább a kiskereskedelemben működő vállalkozások igényelték a CIB Banknál a Széchenyi Kártya Újraindítási Programban elérhető konstrukciókat, az összes megkötött szerződés 45 százaléka kapcsolódott ehhez a szektorhoz. A másik két dobogós helyen az iparban és az építőiparban aktív vállalkozások osztoztak 12 és 11 százalékos részesedéssel. Így a CIB Bank által a tavaly júliustól év végéig az SZKP GO! keretében folyósított hitelösszeg közel hetven százaléka ebbe a három ágazatba került.

Az újraindítási folyószámlahitel adta a kihelyezések 46 százalékát, a likviditási konstrukció a 35 százalékát, míg beruházási céllal a folyósított összeg nem egészen egyötödét használták fel a vállalkozások.

A CIB Bank eddigi tapasztalatai szerint az a jellemző, hogy az igénylők viszonylag ritkán használják ki teljesen a támogatott konstrukciók nyújtotta kereteket. A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!-nál meghatározott 100 millió forintos maximális összeghez képest a CIB Banknál az átlagos igényelt hitelösszeg 6,5 millió forint környékén mozgott. Hasonló a helyzet a likviditási hitelnél is, ahol 24 millió forintot ért el az átlagos igényelt összeg a CIB Banknál, és csupán egy tucatnyi ügyfél használta ki maximálisan a konstrukció lehetőségeit.

Az SZKP GO! keretén belül elérhető konstrukcióknál nem egészen fél év alatt összesen 16 milliárd forintnyi finanszírozást nyújtott a CIB Bank.

„Az előttünk álló hónapokban tovább emelkedhet a kereslet az SZKP GO! konstrukciói iránt, hiszen rendkívül kedvező kondíciókkal rendelkező, és igen széles körben felhasználható finanszírozási megoldásokról van szó” – mondta Fetter István, a CIB Bank Kisvállalati Divíziójának vezetője.

A CIB Bank kis- és középvállalkozói (kkv) hitelállománya – a faktoringgal és a lízinggel együtt – tavaly több mint 14 százalékkal nőtt. Csak a bankhitelt figyelembe véve közel 20 százalékot is elért a bővülés, ami a piaci állomány éves növekedési ütemének majdnem kétszeresét teszi ki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS