Tavaly is aktív szerepet vállalt a CIB Bank a magyar vállalkozások finanszírozásában

2022. 02. 14., 11:16

A kiskereskedelemben működő vállalkozások bizonyultak a legaktívabbnak a Széchenyi Kártya Újraindítási Programban a CIB Bank tapasztalatai szerint. A tavaly júliusi indulás óta eltelt időszakban a Széchenyi Kártya Program GO! termékei közül a folyószámlahitel iránt volt a legnagyobb a kereslet. A CIB Bank aktív szerepet vállalt a szektor finanszírozásában, kisvállalati és kkv hitelállománya közel 20 százalékkal nőtt 2021-ben.

Leginkább a kiskereskedelemben működő vállalkozások igényelték a CIB Banknál a Széchenyi Kártya Újraindítási Programban elérhető konstrukciókat, az összes megkötött szerződés 45 százaléka kapcsolódott ehhez a szektorhoz. A másik két dobogós helyen az iparban és az építőiparban aktív vállalkozások osztoztak 12 és 11 százalékos részesedéssel. Így a CIB Bank által a tavaly júliustól év végéig az SZKP GO! keretében folyósított hitelösszeg közel hetven százaléka ebbe a három ágazatba került.

Az újraindítási folyószámlahitel adta a kihelyezések 46 százalékát, a likviditási konstrukció a 35 százalékát, míg beruházási céllal a folyósított összeg nem egészen egyötödét használták fel a vállalkozások.

A CIB Bank eddigi tapasztalatai szerint az a jellemző, hogy az igénylők viszonylag ritkán használják ki teljesen a támogatott konstrukciók nyújtotta kereteket. A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!-nál meghatározott 100 millió forintos maximális összeghez képest a CIB Banknál az átlagos igényelt hitelösszeg 6,5 millió forint környékén mozgott. Hasonló a helyzet a likviditási hitelnél is, ahol 24 millió forintot ért el az átlagos igényelt összeg a CIB Banknál, és csupán egy tucatnyi ügyfél használta ki maximálisan a konstrukció lehetőségeit.

Az SZKP GO! keretén belül elérhető konstrukcióknál nem egészen fél év alatt összesen 16 milliárd forintnyi finanszírozást nyújtott a CIB Bank.

„Az előttünk álló hónapokban tovább emelkedhet a kereslet az SZKP GO! konstrukciói iránt, hiszen rendkívül kedvező kondíciókkal rendelkező, és igen széles körben felhasználható finanszírozási megoldásokról van szó” – mondta Fetter István, a CIB Bank Kisvállalati Divíziójának vezetője.

A CIB Bank kis- és középvállalkozói (kkv) hitelállománya – a faktoringgal és a lízinggel együtt – tavaly több mint 14 százalékkal nőtt. Csak a bankhitelt figyelembe véve közel 20 százalékot is elért a bővülés, ami a piaci állomány éves növekedési ütemének majdnem kétszeresét teszi ki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-03 15:12:57
Míg egyes vállalkozások mobil weboldalakat és alkalmazásokat is alkalmaznak, más cégek a kettő közül csak az egyiket választják. Ez a választás függ a költségektől, a használhatóságtól, a szükséges funkcióktól és a kiszolgált célközönségtől is.
2022-12-02 19:18:00
Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS