Társtulajdonosok lesznek az Erste munkavállalói

2022. 05. 16., 19:06

Munkavállalói részvényprogramot indít az Erste Bank, az összes jogosult dolgozó 350 euró értékben kap a pénzintézet értékpapírjából, és ezzel munkavállalóból társtulajdonossá válnak – közölte a pénzintézet sajtótájékoztatón hétfőn.

A program részeként a dolgozók megtakarításból is vásárolhatnak részvényt, amely mellé további extra részvényjuttatás jár.

Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón elmondta, hogy a részvényprogram minden adó- és járulékfizetési kötelezettségét átvállalják a jogosult munkavállalóktól, azaz azoktól, akik legalább hat hónapot dolgoztak tavaly a pénzintézetnél.

A bank vállalati kultúrájának lényege, hogy felhatalmazást ad a dolgozóknak az önálló munkavégzésre, megbízik az alkalmazottakban; a dolgozói elkötelezettséget erősítik a különféle juttatások és ösztönzők, így a részvényprogram is.

Kiemelte, hogy a munkavállalók preferenciái nagymértékben megváltoztak az utóbbi két-három évben a járvány hatására is; a béren kívüli tényezők – például extra szabadság, munka-magánélet egyensúlya, cafetéria – szerepe egyre nagyobb a dolgozók megtartásában, megnyerésében.

Úgy fogalmazott, hogy a bankszektor soha nem tér vissza ahhoz a működéshez, amely a járvány előtt jellemezte, „egyszerűen nincs rá szükség”. Az Ersténél 50 százalék az irodai munka, 50 százalék a home office aránya, és ez így is marad - húzta alá. Keretszabályok vannak, például megbeszéléseket 8-17 óráig lehet beütemezni, ezen felül azonban a dolgozók döntik el, hogyan osztják be az idejüket, a munkaadó bízik bennük – fűzte hozzá utalva arra, hogy „ez az új valóság”.

A dolgozók a részvényeket öt évig nem adhatják el, osztalékot azonban kapnak; a szavazati jogokat erre az időszakra átadják egy alapítvány részére.

Mihók Krisztina, a pénzintézet humánerőforrás-vezetője felidézte, hogy 2015 környékén dolgozták ki a vállalati kultúra értékeit, amelyek a járvány idején is útmutatóként szolgáltak az új helyzetek kezeléséhez.

Első helyre került a törődés, ezt követi a felelősségvállalás, a felhatalmazás, az együttműködés, a visszajelzés, a „hibázni szabad” személet és a személyesség értéke - részletezte. A hibák elkövetése például elkerülhetetlen, nem szabad azonban a szőnyeg alá söpörni azokat, tanulni kell belőlük.

A hr-vezető arra is kitért, hogy a bank lojalitási programja, az Erste Care két év munkaviszony után különféle juttatásokat kínál a dolgozóknak - például tanulmányi keretet, nyugdíjpénztári hozzájárulást, egészségbiztosítást a családra kiterjesztve. A program egyik eleme a szabadidő, például az alkotói szabadság, amely egy, két vagy négy hét extra szabadságot jelent.

A humánerőforrással foglalkozó szakembereknek új kihívásokat kell kezelniük, számos tényező, amely korábban vonzóvá tett cégeket a munkavállalók számára ma már beépült az elvárások közé; ilyenek a plusz juttatások és a rugalmas munkavégzés is – mutatott rá Mihók Krisztina.

Magyarországon az Erste Banknál több mint 3300-an dolgoznak, a csoportnál pedig mintegy 45 ezren.

Idén az első negyedévben az Erste Bank adózás utáni eredménye 908 millió forint veszteség lett az előző év azonos időszakában elért 15,1 milliárd forintos nyereség után.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS