Társtulajdonosok lesznek az Erste munkavállalói

2022. 05. 16., 19:06

Munkavállalói részvényprogramot indít az Erste Bank, az összes jogosult dolgozó 350 euró értékben kap a pénzintézet értékpapírjából, és ezzel munkavállalóból társtulajdonossá válnak – közölte a pénzintézet sajtótájékoztatón hétfőn.

A program részeként a dolgozók megtakarításból is vásárolhatnak részvényt, amely mellé további extra részvényjuttatás jár.

Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón elmondta, hogy a részvényprogram minden adó- és járulékfizetési kötelezettségét átvállalják a jogosult munkavállalóktól, azaz azoktól, akik legalább hat hónapot dolgoztak tavaly a pénzintézetnél.

A bank vállalati kultúrájának lényege, hogy felhatalmazást ad a dolgozóknak az önálló munkavégzésre, megbízik az alkalmazottakban; a dolgozói elkötelezettséget erősítik a különféle juttatások és ösztönzők, így a részvényprogram is.

Kiemelte, hogy a munkavállalók preferenciái nagymértékben megváltoztak az utóbbi két-három évben a járvány hatására is; a béren kívüli tényezők – például extra szabadság, munka-magánélet egyensúlya, cafetéria – szerepe egyre nagyobb a dolgozók megtartásában, megnyerésében.

Úgy fogalmazott, hogy a bankszektor soha nem tér vissza ahhoz a működéshez, amely a járvány előtt jellemezte, „egyszerűen nincs rá szükség”. Az Ersténél 50 százalék az irodai munka, 50 százalék a home office aránya, és ez így is marad - húzta alá. Keretszabályok vannak, például megbeszéléseket 8-17 óráig lehet beütemezni, ezen felül azonban a dolgozók döntik el, hogyan osztják be az idejüket, a munkaadó bízik bennük – fűzte hozzá utalva arra, hogy „ez az új valóság”.

A dolgozók a részvényeket öt évig nem adhatják el, osztalékot azonban kapnak; a szavazati jogokat erre az időszakra átadják egy alapítvány részére.

Mihók Krisztina, a pénzintézet humánerőforrás-vezetője felidézte, hogy 2015 környékén dolgozták ki a vállalati kultúra értékeit, amelyek a járvány idején is útmutatóként szolgáltak az új helyzetek kezeléséhez.

Első helyre került a törődés, ezt követi a felelősségvállalás, a felhatalmazás, az együttműködés, a visszajelzés, a „hibázni szabad” személet és a személyesség értéke - részletezte. A hibák elkövetése például elkerülhetetlen, nem szabad azonban a szőnyeg alá söpörni azokat, tanulni kell belőlük.

A hr-vezető arra is kitért, hogy a bank lojalitási programja, az Erste Care két év munkaviszony után különféle juttatásokat kínál a dolgozóknak - például tanulmányi keretet, nyugdíjpénztári hozzájárulást, egészségbiztosítást a családra kiterjesztve. A program egyik eleme a szabadidő, például az alkotói szabadság, amely egy, két vagy négy hét extra szabadságot jelent.

A humánerőforrással foglalkozó szakembereknek új kihívásokat kell kezelniük, számos tényező, amely korábban vonzóvá tett cégeket a munkavállalók számára ma már beépült az elvárások közé; ilyenek a plusz juttatások és a rugalmas munkavégzés is – mutatott rá Mihók Krisztina.

Magyarországon az Erste Banknál több mint 3300-an dolgoznak, a csoportnál pedig mintegy 45 ezren.

Idén az első negyedévben az Erste Bank adózás utáni eredménye 908 millió forint veszteség lett az előző év azonos időszakában elért 15,1 milliárd forintos nyereség után.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS