Társtulajdonosok lesznek az Erste munkavállalói

2022. 05. 16., 19:06

Munkavállalói részvényprogramot indít az Erste Bank, az összes jogosult dolgozó 350 euró értékben kap a pénzintézet értékpapírjából, és ezzel munkavállalóból társtulajdonossá válnak – közölte a pénzintézet sajtótájékoztatón hétfőn.

A program részeként a dolgozók megtakarításból is vásárolhatnak részvényt, amely mellé további extra részvényjuttatás jár.

Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón elmondta, hogy a részvényprogram minden adó- és járulékfizetési kötelezettségét átvállalják a jogosult munkavállalóktól, azaz azoktól, akik legalább hat hónapot dolgoztak tavaly a pénzintézetnél.

A bank vállalati kultúrájának lényege, hogy felhatalmazást ad a dolgozóknak az önálló munkavégzésre, megbízik az alkalmazottakban; a dolgozói elkötelezettséget erősítik a különféle juttatások és ösztönzők, így a részvényprogram is.

Kiemelte, hogy a munkavállalók preferenciái nagymértékben megváltoztak az utóbbi két-három évben a járvány hatására is; a béren kívüli tényezők – például extra szabadság, munka-magánélet egyensúlya, cafetéria – szerepe egyre nagyobb a dolgozók megtartásában, megnyerésében.

Úgy fogalmazott, hogy a bankszektor soha nem tér vissza ahhoz a működéshez, amely a járvány előtt jellemezte, „egyszerűen nincs rá szükség”. Az Ersténél 50 százalék az irodai munka, 50 százalék a home office aránya, és ez így is marad - húzta alá. Keretszabályok vannak, például megbeszéléseket 8-17 óráig lehet beütemezni, ezen felül azonban a dolgozók döntik el, hogyan osztják be az idejüket, a munkaadó bízik bennük – fűzte hozzá utalva arra, hogy „ez az új valóság”.

A dolgozók a részvényeket öt évig nem adhatják el, osztalékot azonban kapnak; a szavazati jogokat erre az időszakra átadják egy alapítvány részére.

Mihók Krisztina, a pénzintézet humánerőforrás-vezetője felidézte, hogy 2015 környékén dolgozták ki a vállalati kultúra értékeit, amelyek a járvány idején is útmutatóként szolgáltak az új helyzetek kezeléséhez.

Első helyre került a törődés, ezt követi a felelősségvállalás, a felhatalmazás, az együttműködés, a visszajelzés, a „hibázni szabad” személet és a személyesség értéke - részletezte. A hibák elkövetése például elkerülhetetlen, nem szabad azonban a szőnyeg alá söpörni azokat, tanulni kell belőlük.

A hr-vezető arra is kitért, hogy a bank lojalitási programja, az Erste Care két év munkaviszony után különféle juttatásokat kínál a dolgozóknak - például tanulmányi keretet, nyugdíjpénztári hozzájárulást, egészségbiztosítást a családra kiterjesztve. A program egyik eleme a szabadidő, például az alkotói szabadság, amely egy, két vagy négy hét extra szabadságot jelent.

A humánerőforrással foglalkozó szakembereknek új kihívásokat kell kezelniük, számos tényező, amely korábban vonzóvá tett cégeket a munkavállalók számára ma már beépült az elvárások közé; ilyenek a plusz juttatások és a rugalmas munkavégzés is – mutatott rá Mihók Krisztina.

Magyarországon az Erste Banknál több mint 3300-an dolgoznak, a csoportnál pedig mintegy 45 ezren.

Idén az első negyedévben az Erste Bank adózás utáni eredménye 908 millió forint veszteség lett az előző év azonos időszakában elért 15,1 milliárd forintos nyereség után.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”
2023-12-01 14:10:00
Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló jogszabályjavaslatról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a forgalomba hozott termékek, például a csatlakoztatott otthoni kamerák, hűtőszekrények, televíziók és játékok biztonságosak legyenek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS