MNB: a lakáspiac fejlesztői és vásárlói oldaláról is élénkülő keresletről számoltak be a bankok 2024 első negyedévében

2024. 05. 07., 14:10

A Hitelezési felmérésre adott válaszok alapján 2024 első negyedévében a bankok összeségében nem változtattak sem a vállalati-, sem a lakáscélú hitelek feltételein, amelyeken az elkövetkező fél évben sem terveznek érdemben módosítani. A lakásprojekt-fejlesztések finanszírozása iránti kereslet élénkülését a bankok 53 százaléka tapasztalta, és ennél is nagyobb arányban számítanak további keresletélénkülésre ezen szegmensben. A válaszadó intézmények mind a lakáscélú hitelek-, mind a fogyasztási hitelek iránti kereslet erősödését tapasztalták, és további erősödésre számítanak.

Az MNB Hitelezési felmérésében részt vevő bankok 2024 első negyedévében változatlanul hagyták a hitelfeltételeket minden vállalati méretkategóriában. Az árjellegű feltételek tekintetében ugyanakkor a válaszadók nettó értelemben vett 21 százaléka csökkentette a hitelek után felszámított díjakat a nagyobb vállalkozások esetében, míg a kisebbeknél növelte azokat. A bankok 2024 második és harmadik negyedévében sem szándékoznak jelentősen változtatni a vállalati hitelsztenderdeken.

2024 első negyedévében az intézmények negyede tapasztalta a hitelkereslet visszaesését a vállalati szegmensben, ami főként a forinthiteleket és a hosszú lejáratú hiteleket érintette. A visszaesés mögött a bankok az ügyfelek alacsony beruházási szándékait azonosították. A bankok szűk köre, mintegy nettó 6 százaléka tapasztalt keresletélénkülést a rövid lejáratú hitelek iránt. 2024 második és harmadik negyedévében a válaszadók 14 százaléka összességében élénkülő hitelkeresletet vár, ugyanakkor a hosszú lejáratú hitelek kapcsán nem látszik fordulat, a bankok 7 százaléka számít visszaeső keresletre. Az általános kamatszint kedvezőbbé válása, valamint a készlet- és követelésfinanszírozási szükségletek növekedése miatt a bankok 45 százaléka a rövid lejáratú hitelek, 26 százaléka pedig a forinthitelek keresletélénkülésére számít.

Az üzleti célú ingatlanhitelek sztenderdjein a megkérdezett bankok nettó 21 százaléka szigorított 2024 első negyedévében. Ennél is nagyobb arányban, mintegy 34 százalékuk az irodaházak finanszírozási feltételein szigorított az iparágat érintő kihívások és a bankok megváltozó kockázati toleranciája miatt. 2024 második és harmadik negyedévére az irodaházak mellett a logisztikai központok finanszírozása kapcsán helyezett kilátásba szigorítást a bankok kisebb aránya, rendre 24 és 13 százaléka a megváltozott kockázati tolerancia miatt.

Az első negyedévben a bankok nettó értelemben vett 52 százaléka élénkülő hitelkeresletet tapasztalt a lakásprojektek és 23 százaléka a logisztikai központok finanszírozása iránt a kedvezőbb forrásbevonási lehetőségek hatására, míg az irodaházak iránt nettó 11 százalékuk csökkenő keresletről számolt be. A következő fél évre a bankok jelentős hányada, mintegy 71 százaléka számít tovább erősödő hitelkeresletre a lakásprojektek finanszírozása iránt, ugyanakkor az irodaházak esetében a bankok több mint fele a keresletcsökkenés folytatódására számít.

A Hitelezési felmérésre adott válaszok alapján 2024 első negyedévében a bankok összességében nem változtattak a lakáscélú hitelek sztenderdjein, de a hitelfedezeti arányra vonatkozó elvárásokban az MNB által az elsőlakás-vásárlóknak lehetővé tett kedvezményes, magasabb HFM-limit kapcsán a bankok nettó 62 százaléka lazított. A válaszadó intézmények csupán 8 százaléka helyezett kilátásba szigorítást a következő fél évre, amely a hitelfolyósításért felszámított díjak emelésére vonatkozik, ugyanakkor nettó 47 százalékuk a felárak csökkentését tervezi, mely összefüggésben állhat a THM-plafonnak történő megfeleléssel. A lakáscélú hitelek iránti kereslet élénküléséről a megkérdezett bankok 22 százaléka számolt be az első negyedévben, melynek további élénkülésére a bankok fele számít.

A fogyasztási hitelek sztenderdjein a bankok 18 százaléka lazított 2024 első negyedévében, ugyanakkor a fedezett fogyasztási hitelek esetében 13 százalékuk szigorított. Előretekintve a bankok 13 százaléka helyezett kilátásba további lazítást a fogyasztási hitelfeltételekben a felárak mérséklése révén, míg a gépjárműfinanszírozás tekintetében nettó 69 százalékuk szigorítana az ügyfelek romló hitelképessége miatt. Az első negyedév során a megkérdezett intézmények nettó 35 százaléka a fogyasztási hitelek iránt élénkülő kereslet tapasztalt, melynek további élénkülésére 46 százalékuk számít.

A hitelezési felmérés részletes eredményei az MNB honlapján elérhető az alábbi linken:

http://www.mnb.hu/penzugyi-stabilitas/publikaciok-tanulmanyok/hitelezesi-felmeres

Magyar Nemzeti Bank

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS