Csak néhány bank kínál 10 százalék feletti betéti kamatot a lakosságnak

2023. 04. 05., 09:39

Tartósan kettészakadt a banki betétek piaca. Az egyik oldalon van néhány pénzintézet, ahol egy átlagember is 10 százalék fölötti kamatot kaphat a pénzére, akár kisebb összeg lekötésével is. Mindenki más viszont alig kínál kamatot a betétre. Érdemes az új ajánlatokat figyelni, mert a két számjegyű vagy a körüli hozamokkal a bankok folyamatosan akcióznak – derül ki a Bank360.hu összeállításából, amelyben összeszedte a magasabb ajánlatokat a kamatvadászoknak.

A leghagyományosabb megtakarítási formának számító banki betétek kamatát látva manapság a leggyakrabban az arcára fagy a mosoly egy átlagos banki ügyfélnek. Túlnyomó többségük ugyanis a számlavezető bankjánál azt tapasztalja, hogy még lekötés esetén sem kap szinte semmit a pénzére. Aki viszont nem nyugszik bele ebbe, és hajlandó megmozgatni a pénzét, az talál a piacon lekötött betétre 10 százalékot meghaladó kamatokat is. Még lekötés nélkül is elcsíphető csaknem ekkora.

Csak néhány bank hajlandó ekkora kamatot adni az ügyfelek pénzére, és ezeknél is érdemes folyamatosan figyelni az ajánlatokat, mert hónapról hónapra vannak új akciók többüknél. Így már április elején sem mindegyiknél találkozni ugyanazokkal a kamatokkal, mint egy hónappal ezelőtt. A Bank360.hu megnézte, az aktuális ajánlatok alapján hol és milyen feltételekkel lehet elérni a legmagasabb betéti kamatokat.

Négy banknál található 10 százalék feletti ajánlat is

A MagNet Bank Prizma betét ajánlata félmillió forinttól elérhető, egészen 100 millió forintig, 3, 6 vagy 12 hónapos lekötésre is. Az egységesített betéti kamatláb mutató (ebkm) a legrövidebb futamidőre 11, a 6 hónaposra 10,50 százalék, egy éves lekötés esetén pedig 10,85 százalék. Emellett továbbra is él az Aktív Plusz lekötött betét, ami 9 százalékos kiemelt kamatot kínál azoknak, akik teljesítik a számlanyitáshoz kapcsolódó feltételeket. A normál kamat 6,25 százalék, mely a jegybanki alapkamathoz van kötve.

A Gránit Banknál a KamatMax és a KamatMax Plusz betétekkel érhető el a legmagasabb kamat. 2023. március 14. és április 17. között előbbi 6 hónapos lekötés esetén 8,75 százalékos kamatot kínál, míg a Plusz verzió 12 hónapos lekötésre 10,25 százalékot, igazodva a jegybanki alapkamathoz. Kedvező hozammal kecsegtet még az eBank betét, ez 3 hónapra 8,50 százalékos kamatot kínál. Ekkora kamatokért a Gránit aktív számlahasználatot kér. Lekötés nélkül a Gránit Megtakarítási számlán 5 százalékos kamattal tarthatjuk a pénzünket, de ezért a kamatért legalább félmillió forintos számlaegyenleg kell.

A Cetelemnéltovábbra is érvényes mind a lekötött pénzre, mind a látra szóló kamatra meghirdetett kedvező ajánlat. A látra szóló kamat 9 százalék (EBKM: 9,38%). Lekötéssel ennél is magasabb hozamot lehet elérni: egy évre szóló lekötés esetén 10,50 százalék, kétévesnél pedig 12 százalék az éves kamat a Cetelem megtakarítási számláján. Ennél hosszabb lekötésre is van lehetőség, de a kamat ebben az esetben alacsonyabb, 2,50-3,50 százalék közötti (EBKM: 2,44-3,28 százalék).

Az Oberbanknál lehet még akár 10 százalék feletti kamatot kapni, de ehhez már legalább 8 millió forint kell, ami nem az az összeg, ami éppen parlagon hever egy átlagember számláján. Ha viszont valakinek van ennyi szabad pénze, akkor a lekötés hosszától függően 1-12 hónapra 7,75-10,75 százalék a kamat és az EBKM.

Ezzel vége is szakad azoknak a bankoknak a sora, ahol 10 százalék feletti vagy a körüli betéti kamatot kaphatnak az átlagügyfelek. A nagyobb bankok közül szabad szemmel is látható kamatot kínál még a CIB Bankmagánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak, de nem a teljes futamidőre, hanem csak az első kamatperiódusra. A CIB Tandem Megtakarítás Magnifica kedvezménnyel 6 százalékot ad az első kamatperiódusban, a CIB Tandem Megtakarítás pedig 5 százalékot. A Classic betét éves kamata három éves futamidő választása esetén 1 százalék, öt évre pedig 1,50 százalék.

Az OTP Bankidén is megtartotta a lejáró Egyéves Magyar Állampapírokra vonatkozó kedvezményét, de a futamidőt a felére csökkentette, most már csak hat hónapra lehet lekötni a pénzt. Az elérhető éves kamat 9 százalék, de csupán azok számára, akiknek 2023. április 3. és 2023. június 16. között jár le az Egyéves Magyar Állampapírjuk. Ez az ajánlat azonban mostanra elvesztette a kamatelőnyét, hiszen már az Egyéves Magyar Állampapírnak is 9 százalékos a hozama, és ezt nem követte újabb emeléssel az OTP.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-04 17:39:00
A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.