Bankokat, biztosítókat vár a BÉT-re az MNB

2022. 02. 14., 12:09

Ajánlást adott ki az MNB a magyarországi bankok és biztosítók Budapesti Értéktőzsdén való bevezetésének ösztönzésére. A jegybank áprilistól jó gyakorlatnak tekinti, ha tulajdonszerzési, állományátruházási ügyletek esetében az érintett intézmények két éven belül legalább egy törzsrészvénysorozatukat bevezetik a BÉT-re. Ez erősítené a pénzügyi intézmények átláthatóságát, ezáltal a betétesek, befektetők és fogyasztók védelmét is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – összhangban a 2019-ben kiadott Versenyképességi programjának 42. pontjával – a magyarországi hitelintézetek és biztosítók számára kiadott ajánlásban kezdeményezi, hogy a 2022. április 1-jét követően induló befolyásszerzési, illetve állományátruházási ügyletek esetében a tulajdonosi kör fontolja meg az érintett intézmények részvényeinek bevezetését a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT).

A jegybanki szabályozás azon magyarországi hitelintézetekre, illetve biztosítókra vonatkozik, amelyek nem leányvállalatai más itthoni székhelyű pénzügyi intézménynek, illetve (viszont)biztosítónak. Az ajánlás nem terjed ki a csoporton belüli befolyásszerzésre és állományátruházásra.

Az MNB-ajánlás szerint jó gyakorlat, ha a hazai bankokban, biztosítókban befolyást szerzők a felügyeleti engedélyezéssel egyidejűleg írásban vállalják, hogy az adott intézmény vagy anyavállalata legalább egy törzsrészvénysorozatát a befolyásszerzés jegybanki jóváhagyásától számított 24 hónapon belül bevezetik a BÉT-re. Befolyásszerzésnek a tőke vagy szavazati jogok legalább 10 százalékának megszerzése, illetve a számottevő befolyás gyakorlásának lehetősége minősül, olyan hitelintézetek esetében, amelyek piaci részesedése meghaladja az 5 százalékot.

A szintén 5 százaléknál nagyobb piaci részesedésű biztosítóknál a tulajdoni hányad, illetve az általa gyakorolható szavazati jogok legalább 10 százalékának megvétele, a döntéshozó, ügyvezető vagy felügyelő szerv testületi tagjai legalább 20 százaléka feletti kontroll, illetve az okirat, megállapodás alapján döntő befolyás gyakorlása minősül befolyásszerzésnek.

[cikbanner]

Elvárás, hogy a befolyásszerzésnek nem minősülő tulajdonhányad megszerzésekor a befektetők a későbbiekben szintén támogassák a tőzsdei megjelenést, vagy ha az már megtörtént, a közkézhányad legalább 15 százalékra való növelését. Ha az anyavállalat részvényei kerülnének be a BÉT-re, az MNB egyedileg határozza meg az általa jó gyakorlatnak tartott közkézhányad mértékét.

Állományátruházás esetén szintén 24 hónapon belüli tőzsdei bevezetési nyilatkozatot vár el az MNB, ha az adott intézmény esetében az átvevőnek a szektorra piaci részesedése az ügylet révén 5 százalék fölé nő, illetve, ha a korábbiakhoz képest további legalább 5 százalékkal emelkedik.

A magyarországi bankok, biztosítók tőzsdére lépése, az ottani nyilvánossági és közzétételi előírásoknak való megfelelés tovább erősítené az átláthatóságot, ami hozzájárulna a betétesek és kisbefektetők még magasabb szintű védelméhez. Tovább erősödne a magyar tőzsde szerepe és az alapkezelők, pénztárak, biztosítók számára nagyobb tér nyílna a BÉT-en lévő részvények vásárlására. Ezen túlmenően a tőzsdén megjelenő intézmények esetében még hangsúlyosabb lenne az eredményes működésre vonatkozó tulajdonosi elvárás. Ezen előnyök dacára itthon (és Lengyelország kivételével szerte Közép-Európában) rendkívül alacsony még a bankok, biztosítók jelenléte a nemzeti tőzsdéken. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-28 09:50:00
Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, főként a mikro- és kisvállalkozásokat – tájékoztatott az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS