Idén 147 milliárd forintból indulnak új kutatási és innovációs pályázatok

Idén 147 milliárd forintból indulnak új kutatási és innovációs pályázatok
2024. 02. 05., 10:55

Csák János kulturális és innovációs miniszter a közelmúltban hirdette ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) 2024. évi Programstratégiáját: idén 147 milliárd forintból indulnak új pályázatok a magyar kutatás és innováció ösztönzésére. Kiss Ádámot, az NKFI Alapot kezelő Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökét a részletekről kérdeztük.

Ez dinamikus forrásbővülés a tavalyi 79 milliárdos kerethez képest. Melyek a Programstratégia legfőbb céljai, újdonságai?

Az NKFI Alap 2024. évi Programstratégiájában az előző évinél bő 60 milliárd forinttal több hazai forrás fordítható tudományos kutatások és vállalati innovációs projektek támogatására. Ezzel új lendületet adunk az innováció kereteit meghatározó Neumann János Program megvalósításának, és közelebb kerülünk ahhoz a kormányzati célkitűzéshez, hogy Magyarország 2030-ra a világ legjobb 25, és Európa legjobb 10 innovátor országa közé kerüljön.

Milyen főbb pilléreken nyugszik a Programstratégia?

Az első pillért a vállalati innovációs programok alkotják,amelyek immár valamennyi vállalattípus számára elérhetők. Tovább visszük a tavalyi évben megújított és bizonyított, elsősorban a hazai kis- és középvállalkozásokat célzó Fókuszterületi Innovációs Programunkat. Támogatjuk az innovatív startup vállalkozásokat és az elsősorban felsőoktatási vagy kutatóintézeti hátterű spin-off cégeket.   Ebben az évben már a nagyvállalatoknak is kínálunk dedikált támogatási lehetőséget: teljesen új konstrukció a Nagyvállalati Fókuszterületi Innovációs Program, amely olyan nagyvállalati kezdeményezésű kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket támogat, amelyeket az adott tématerületen kutató felsőoktatási csoportok aktív bevonásával tervez megvalósítani a vállalkozás.  Szintén új termékünk az Innovációs Kockázati Tőkeprogram, amely a nagy növekedési potenciállal rendelkező innovatív vállalkozásokat igyekszik tőkeági – azaz visszatérítendő − finanszírozással versenyképesebbé tenni. Valamennyi vállalati innovációs programmal szemben elvárás az egyetemekkel, kutatóintézetekkel való együttműködés, valamint a mérhető gazdasági hatás kifejtése.

A második pillér keretében a teljes kutatói életpálya átfogó támogatása valósul meg az NKFI Alap finanszírozásával.  A kutatói utánpótlás folyamatos bővítése érdekében idén tovább nő a legjobb magyar hallgatóknak, kutatóknak és kutatócsoportoknak az immáron nemzetközi mércével mérve is kiválósági alapon történő támogatására fordítható keretösszeg. A kutatói életpálya minden szintjét egyformán célzó Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program egységes keretrendszerben újítja meg az Új Nemzeti Kiválóság Programot és a Kooperatív Doktori Programot. Alapvető elvárás a pályázatokkal szemben, hogy társadalmi és tudományos hatást váltsanak ki.

Az egyéni kutatásokat kiválósági alapon támogató pályázatok feltételrendszerét a Nobel-díjas Krausz Ferenc professzor úr vezetésével felálló Kutatási Kiválósági Tanács fogja az idei évtől kialakítani. A nemzetközi szinten is kiváló, magyar kutatókból álló grémium tehát tág mozgásteret kap egy jövőbe mutató, versenyképes támogatási rendszer kialakítására.

A Programstratégia harmadik pillére a magyar kutatási és innovációs ökoszisztéma nemzetköziesítése. Hazai rásegítő forrás támogatja a magyar kutatók, egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok – köztük az Európai Bizottság által diszkriminatívan kezelt modellváltott egyetemek – sikeres részvételét a Horizont Európa programban. Új magyar kezdeményezés a HU-rizont program, amely a magyar szempontok hangsúlyos előtérbe helyezésével támogatja hazai és nemzetközi egyetemek, kutatóintézetek magyar vezetésű közös kutatási projektjeit.

A „fordított brain drain” másik példája a Research Grant Hungary pályázatunk, amely a világ legkiválóbb kutatóinak Magyarországra csábítását tűzi ki célul. Úgy gondoljuk, hogy a tudomány elitjébe tartozó kutatási projektek beágyazódása a teljes hazai kutatási és innovációs ökoszisztémára ösztönző hatással lesz.

A magyar kutatók és kutatási eredmények nemzetközi láthatóságát a Tudományos Mecenatúra Program támogatja, tudományos publikációkban vagy szakmai konferenciákon való bemutatásuk finanszírozásával. Szintén a nemzetközi bekapcsolódást segítik az egyes európai, ázsiai és latin-amerikai partnerországokkal kötött kétoldalú tudományos és technológiai együttműködések keretében zajló, a Neumann János Program fókuszterületeihez illeszkedő projektek.

Mit üzen a pályázni szándékozóknak?

2024 a lehetőségek éve lesz. Az egyéni kutatóktól a kutatóhelyeken át a kkv-kig és a nagyvállalatokig mindenki megtalálja a céljainak megfelelő konstrukciót. Minden lehetséges eszközzel azon dolgozunk, hogy az adófizetők által teremtett forrásokból a nemzet számára kiemelten fontos gazdasági, társadalmi és intellektuális hatásokat fejtsenek ki az általunk támogatott projektek. Ezen célrendszer mentén kiemelten segítjük, a kutatási eredmények piaci hasznosulását és a magyar sikerek nemzetközi szintre emelését, amelyek révén Magyarország belátható időn belül az innovációs világ élvonalába kerülhet.

Bővebb információ: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hivatal-hirei/kihirdettek-nkfi-alap-2024-es-programstrategiajat

A kép forrása: NKFIH.
(X)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS