2023-ig nem várható uniós „pályázat-cunami”

2022. 05. 05., 17:17

A 2021–2027-es pályázati ciklusban körülbelül 9750 milliárd forint támogatási összegre lehet számítani, ebből közvetlenül a vállalkozások beruházásaira vagy fejlesztéseire 1490 milliárd forint költhető az operatív programok tervei alapján. 2022-ben a már futó GINOP Plusz programok (K+ F, Magyar Multi) újranyitása várható, ezeken kívül más pályázati lehetőség a GINOP Pluszon belül nem igazán lesz idén; érdemi pályázásra 2023-ban lehet számítani a Via Credit szerint.

„Az EU-s támogatásokból finanszírozható fejlesztéspolitikai irányokat a kormány már 2021-ben bemutatta az Európai Bizottságnak. Ennek a teljes körű jóváhagyása még nem zárult le – viszont igen előre haladott stádiumban van. A jogállamisági eljárás természetesen nem segít, de szakmai szempontból nem gátolja az operatív programok forrásfelhasználásának véglegesítését és a pályázati programok kiírását” – véli Papadimitropulosz Alex, ügyvezető igazgató, Via Credit.

A programok nyilvános tervét a Magyar Közlönyben meghirdetett Éves Fejlesztési Keret (ÉFK) tartalmazza, amely minden évben bemutatja a meghirdetendő felhívásokat. Az ÉFK meghirdetését követően jelennek meg a pályázati felhívások.

A 2021–2027-es pályázati ciklusban kb. 9750 milliárd forint támogatási összegre lehet számítani, ebből közvetlenül vállalkozások beruházásaira vagy fejlesztésére 1490 milliárd forint költhető az operatív programok tervei alapján.

„Ez utóbbi jelentős részét a már jól ismert GINOP Plusz fogja biztosítani a 7 éves ciklus idején; számításaink szerint kb. 1000 milliárd forintot, amiből 440 milliárdot már kiosztottak 2021–2022-ben” – jegyezte meg a Via Credit ügyvezetője.

A GINOP Pluszból finanszírozzák azokat a programokat is, amelyeket már közvetítőn keresztül igényelnek meg a vállalkozások. A közvetítő adja be a pályázatot és osztja tovább az összeget a vállalkozásoknak. Ilyen például a foglalkoztatási programok, bértámogatási programok, munkahelyi képzések.  Mindezek összege nagyságrendileg 900 milliárd forint.

A GINOP Pluszon belül 2022-ben nem lehet tömeges pályázatra számítani, viszont kettő olyan program van, aminek teljes összegét még nem jegyezték le, és amelyeknek folytatása várható idén: a tavaly rendkívül sikeres K+F pályázat, valamint a Magyar Multi Program. Nem elhanyagolható az összegük, idén, a kettőre együtt összesen kb. 100 milliárd forintnyi forrás kiírására lehet számítani június után.

A Via Credit szerint ezeken kívül a GINOP Pluszban más pályázat nagy valószínűséggel nem várható idén. Az új pályázatok megjelenéséhez elengedhetetlen, hogy a magyar közlönyben megjelenjen az adott programokat bemutató, jóváhagyását jelentő megjelenési ütemezés. Ezt követően el kell végezni a pályázati felhívások társadalmi egyeztetését, illetve a végső feltételek megjelenését követően egy hónapos felkészülést kell biztosítani a pályázóknak a kérelmek beadásához. Ennek a folyamatnak az időigénye az eddigi tapasztalatok alapján kb. negyedév, így reálisabb forgatókönyv, hogy a következő EU-s pályázat cunamira 2023-ban kerül sor.

Várható még pályázati megjelenés 2022 negyedik negyedévétől a KEHOP Plusz programban, ahol tematikusan energetikai célú beruházások valósíthatók meg (megújuló energia, energiatárolás, épületenergetika), a vállalkozások számára allokált összeg kb. 240 milliárd forint.

A DIMOP Pluszban már korábban jelent meg ÉFK, de a pályázatok megjelenése elmaradt, várhatóan az ÉFK frissülni fog és új dátumokkal jelennek meg a kiírások. Az OP nagyon fontos értékek mentén ír ki pályázatokat, itt tudnak az IT-s vállalkozások majd a K+F fejlesztésekre pályázni. A DIMOP fogja támogatni az IT fejlesztéseket tartalmazó vállalkozói pályázatokat is. Számításaink szerint a következő években 150 milliárd forintnyi fejlesztési támogatást kérhetnek a vállalkozások.

A pályázati ciklus egyik részről lehetőséget ad a vállalkozások számára vissza nem térítendő támogatást igényelni, de másik részről legalább ugyanekkora lehetőség a pályázatok által generált beruházások teljesítése, kivitelezése. „A 2021–2027-es programban számításaink szerint 7600 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg. Ennek összetétele elég vegyes, az ezzel kapcsolatos információk jól elérhetők, a kivitelezők, szállítók időben felkészülhetnek. Hagyományosan az építőipari beruházások fognak dominálni, de emellett jelentős IT kapacitások iránti igény és technológiai beruházások is megvalósulhatnak” – mondta Papadimitropulosz Alex

Összességében, 2022-ben a már futó GINOP Plusz programok újra nyitása biztosan várható, ez fog érdemi pályázási lehetőséget jelenteni. Az év második felében remélhetőleg megjelennek az egyes operatív programok új ÉFK-i is, azt követően az év utolsó harmadában pedig a társadalmi véleményezésre megjelenő pályázati kiírások. Az érdemi pályázás ezt követően történik majd 2022 év végével vagy átcsúszva 2023 év elejére.

Az új ciklus operatív programjai

GINOP Plusz: A legtöbbet hallott gazdaság-, vállalkozásfejlesztési és innovációs program, a vállalkozások leginkább innen részesülnek forrásokban.

EFOP Plusz: Elsődleges célja a szociális felzárkózás támogatása Magyarországon, magába foglalja az egészségügy, köznevelés, kultúra, sport, társadalmi felzárkózás, szociális, valamint család- és ifjúságpolitikát.

TOP Plusz: A program elsősorban helyi önkormányzati fejlesztéseket támogat, célja a régiók és megyék fejlettségi pozíciójának javítása.

DIMOP Plusz: Középpontjában a digitalizáció és ezzel összefüggő innováció áll.

IKOP Plusz: A magyarországi kötöttpályás, közúti, kerékpárúti és kikötői beruházások legnagyobb uniós forrása.

KEHOP Plusz: A környezeti és energetikai fejlesztések programja.

VOP Plusz: A források eredményes és hatékony felhasználását támogatja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-13 13:15:00
A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A legfontosabb tudnivalókat a Deloitte szakértői foglalták össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS