Mi történt a fiatalok egészségével?

2021. 03. 04., 14:30

Bár a fiatalok 43 százaléka elégedett az egészségével, ennek ellenére jelentős, 17 százalékos a pesszimisták aránya ezen a téren. Emellett növekedett azoknak az aránya, akik a jövőben több figyelmet fordítanának az egészségükre – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A fiatal korban kialakított kiegyensúlyozott, sportos élet, a nyugdíjaskori megtakarításokat is befolyásolja, hiszen idős korunkban a bevételeink akár közel negyedét is elkölthetjük az egészségünk megőrzésére.

Felértékelődött az egészség szerepe a koronavírus-járvány megjelenése miatt világszerte, ami érthető, hiszen hasonló globális pandémiára százéves távlatban volt csak példa. A járvány ellenére a fiatalok vegyesen látják a saját egészségüket – derül ki a K&H ifjúsági indexéből, amely a 19-29 éves korosztályban vizsgálta az egészségügyi kilátásokat, valamint a sportolással, egészséges táplálkozással kapcsolatos véleményeket is.

Hogy állnak a pihenéssel, sporttal, étkezéssel?

A magyar fiatalok viszonylag sportosnak mondhatóak, 64 százalékuk legalább alkalmanként mozog. A férfiak 71 százaléka sportol legalább alkalmanként, a nőknek az 56 százalékára igaz ugyanez. A kutatás szerint a 19-29 évesek döntő többsége, 73 százaléka azt mondta, igyekszik odafigyelni az egészséges táplálkozásra, ám csak 10 százaléka tartja magát kifejezetten tudatosnak ezen a téren. Minden ötödik fiatal – a korosztályba tartozók 17 százaléka – viszont rá sem hederít, nem foglalkozik az egészséges étkezéssel.

Az érintettek közül 10-ből 4-en, vagyis a fiatalok 39 százaléka tud annyit pihenni, amennyit szeretne, miközben 47 százalékuk több kikapcsolódásra vágyna. 14 százalékuk pedig azt mondta, sokkal kevesebbet lazít, mint amennyire szüksége lenne.   

Összességében a megkérdezett fiatalok 43 százaléka elégedett az egészségével, 39 százalékuk semleges választ adott, azaz se jónak, se rossznak nem tartják egészségi állapotukat, a pesszimisták aránya pedig 17 százalékos. Kiderült azt is, hogy 6 százalékponttal csökkent azoknak az aránya, akik a jövőben kevesebbet törődnének az egészségükkel. A megkérdezett fiatalok 48 százaléka viszont azt mondta, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordít majd rá, ami azért is fontos, mert egy korábbi, a 30-59 éves korosztály véleményét tükröző K&H biztos jövő kutatásból kiderült, hogy nyugdíjas korunk bevételeinek 23 százalékát fordíthatjuk majd egészségünk megőrzésére.

„A K&H szakértői szerint, mint minden korosztályban, így a fiatalok körében is fontos, hogy minél többen kezdjék el a hosszú távú, például az egészség megőrzését és a jól megérdemelt pihenést is célzó öngondoskodást. A megtakarítás akár egészen kicsi összeggel is elindítható” – tette hozzá Székely Pálma, a K&H Biztosító életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelős vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS