Biztos jövő gyermekének, amiben az állam is támogatja

2021. 02. 17., 10:00

Mindannyian a legjobbat szeretnénk a gyermekünknek. Sajnos az életkezdés nem könnyű, és rengeteg váratlan költséggel is jár; elég csak az egyetemre vagy a lakhatásra gondolni. Azonban tudatos takarékoskodással, már egészen kis összegektől kezdve, segíthetjük az elindulást a nagybetűs életben.

Cikkünkben a Babakötvényt és a Start számlát mutatjuk be részletesen, valamint körüljárjuk azt is, milyen állami támogatást kaphatunk a megtakarításunk mellé.

Az életkezdési támogatás mindenkinek jár

Amit elöljáróban mindenképp érdemes tudni, hogy azok a gyermekek, akik 2005. december 31-e után születtek, jogosultak az életkezdési támogatásra. Ez egy egyszeri, 42.500 forintos összeget jelent, amit nem kell külön igényelni, hanem minden újszülöttnek automatikusan, alanyi jogon jár. Ehhez az összeghez azonban csak gyermekünk férhet hozzá, és csak akkor, ha betöltötte a 18. életévét. 

Habár nem nagy pénzről van szó, az összeg inflációkövető, tehát akkor is ugyanennyit fog érni, amikor a gyermekünk kiveszi majd 18 éves kora után. Azonban ezt a pénzt addig is “tárolni kell” valahol, valamilyen számlán. Ezt a célt szolgálja a Kincstári-letéti start számla.

Mi is az a Start számla?

Nem szeretnénk túlságosan mélyen belemenni a témába, hiszen a cikk a Babakötvényről szól, azt azonban mindenképp tudni kell, hogy kétféle Start számlát különböztetünk meg. Az egyik a Kincstári-letéti start számla, amin a 42.500 forintos életkezdési támogatás „pihen”. Erre a számlára nem lehet plusz összegeket befizetni, csupán egy technikai számlának minősül.

Ha szeretnénk Babakötvénybe (speciális állampapír) fektetni ezt az életkezdési támogatást, akkor erről a technikai számláról át kell vezetnünk az összeget egy másik számlára, a Start-értékpapírszámlára.

Ez azért fontos, mert így az életkezdési támogatás összegéből Babakötvényt tudunk vásárolni - azonos névértéken. Tehát a 42.500 forintos életkezdési támogatásból 42.500 forint értékű Babakötvényünk lesz.

A továbbiakban pedig erre a számlára tudjuk befizetni a megtakarításainkat, amiből aztán az állam automatikusan Babakötvényt vásárol.

Amit a Babakötvényről tudni érdemes

Mivel a Babakötvény egy állampapír, így lényegében a magyar államnak adunk kölcsön. Természetesen a kölcsönért cserébe kapunk is valamit; az állam garantálja, hogy minden évben az aktuális infláció mértékével megnöveli a számlán található összeget és emellett garantált, 3 százalékos hozamot is jóváír. 

Több helyen olvashatjuk, hogy a Babakötvényre jelenleg 5,7 százalékos kamatot kapunk. Ez a jelenlegi inflációból – ami 2,7 százalék – és a fent említett, 3 százalékos fix hozamból adódik össze. 

Mint láthatjuk, a Babakötvény tehát egy konzervatív megtakarítási szemlélettel bír, hiszen a kötvény inflációkövető és ezen felül garantált hozamot is ad. Nincs benne tehát kockázat, és - bár létezik ennél jobb hozam - de az állami garancia miatt ez megbízható értékpapírnak minősül. 

Megjegyzés: felmerülhet az emberben, hogy a részvények jelenlegi erősödése, és a várható magas hozamok miatt inkább ilyen jellegű értékpapírt vásároljon. Azonban a magas hozam magasabb kockázattal is jár. Hiszen egy adott cég, aminek a részvényeibe fektetünk bármikor csődbe mehet. Azonban az államcsőd, bár lehetséges, sokkal kevésbé valószínű. Épp ezért a Babakötvény, ilyen szempontból, egy jóval kiegyensúlyozottabb, biztonságosabb befektetés.

Befizetés a számlára

A Babakötvény befizetés szempontjából rendkívül rugalmas konstrukció, hiszen nem kell minden hónapban fix összeget félretenni, csak amikor a családi költségvetésünk engedi. 

Ráadásul a megtakarításunk összegét állami támogatás is növeli: a befizetések után 10 százalék, de maximum évi 6000 forint erejéig. Habár ez nem túl magas összeg, azonban gondoljunk bele, hogy ez az „ingyenpénz” is ugyanúgy hozamokat termel számunkra a hosszú évek során.

Most, hogy megismerkedtünk részletesebben is ezzel a gyermekcélú megtakarítással, nézzük meg átláthatóan, pontokba szedve a Babakötvény előnyeit, illetve hátrányait.

A Babakötvény előnyei

Mivel a Babakötvénnyel tulajdonképpen az államnak adunk kölcsön, több előnye is van, olyanok is, amelyekkel más gyermekcélú megtakarítások nem rendelkeznek.

Állami támogatás

A gyermek megtakarítások közül csak és kizárólag a Babakötvényre jár állami támogatás - semmilyen más konstrukcióra. Hogy a maximális támogatási összegre jogosultak legyünk, havi 5000 forintot, vagy évi összesen 60.000 forintot kell befizetnünk a Start számlára.

Fix hozam

A 3 százalékos nominális (infláció feletti) hozammal a gyermek megtakarítás kiszámítható és biztonságos. Ezt a 3 százalékos hozamot pedig akkor is megkapjuk, ha esetleg negatív infláció (defláció) lenne.

Költségmentes

Szerencsére a Babakötvényt rendkívül egyszerű elindítani, és semmilyen költsége nincs sem az indításnak, sem a számlavezetésnek. Így teljesen költségmentesen gyűjthetünk gyermekünk jövőjére és biztosak lehetünk benne, hogy a befizetett tőkét teljes egészében vissza is kapja gyermekünk a már leírt mértékű hozamokkal növelten.

Nem kell havonta fizetni

A Babakötvény talán egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell havonta, fix összeget fizetni: így teljes mértékben a pénztárcánkhoz tudjuk igazítani a befizetéseket. Ez lehet egy kisebb, akár 2-3 ezer forintos összeg is havonta, vagy egy nagyobb, eseti jellegű befizetés.

Szabad felhasználású

A Start számlán összegyűjtött pénzt bármire költhetjük. Vagyis, semmilyen megkötés nincs az állam részéről, hogy mire költsük a megtakarított pénzt. Így támogathatjuk belőle gyermekünk továbbtanulását, lakhatását, esküvőjét, külföldi tanulmányait, vagy amit csak jónak látunk.

A Babakötvény hátrányai

Természetesen semmi sem csak fekete vagy csak fehér, így a Babakötvénynek is vannak hátrányai.

Csak 18 éves kor után lehet hozzájutni

Sajnos amennyire rugalmas a konstrukció a befizetésekkel kapcsolatban, annyira rugalmatlan a kifizetéssel, hiszen a gyermek 18 éves kora előtt semmilyen módon nem juthatunk hozzá a megtakarításhoz. Épp ezért nem tudunk a pénzből babakocsit, és általános iskolai tanszereket vásárolni.

Bár ez logikus is, hiszen gyermek megtakarításról lévén szó, gyermekünk életkezdését könnyíthetjük meg. Ez pedig lehetővé teszi azt, hogy a gyermekünk jövőjére szánt pénzt tényleg ne költsük el másra; hanem az mindenképpen a felnőtt élet kezdésében támogathassuk őt.

Kizárólag a gyerekünk férhet hozzá

Ami a szabad felhasználhatóságnál előny, az ezen a ponton egyben akár kockázatot is rejthet magában. Az évek alatt összegyűjtött pénzhez ugyanis csak a gyermekünk férhet hozzá, és minden esetben egy összegben kapja meg a teljes megtakarítást. Ez pedig akár azt is jelentheti, hogy kamasz gyermekünk számára nem a továbbtanulás finanszírozása lesz a legfontosabb, amikor egy nagyobb összeg üti a markát.

Ez persze kiküszöbölhető például úgy, hogy akár már általános iskolától kezdve különböző játékos eszközökkel, gyermek bankszámlával, esetleg nyári diákmunkával megtanítjuk gyermekünknek a tudatos pénzkezelés jelentőségét.

Végső gondolatok

A Babakötvény tehát leginkább azoknak ajánlott, akik nem szeretnének havonta, fix 10 ezer forintos összeget félretenni. Szintén jó ötlet lehet azon szülőknek, akik biztosra szeretnének menni és nem akarnak felesleges kockázatot vállalni. Hiszen a Babakötvény egy viszonylag rugalmas és költségmentes konstrukció – amelynek segítségével biztosíthatjuk gyermekünk jövőjét.

(Fotók: Freepik.com)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-28 17:27:00
A borászok kiválóan alkalmazkodnak a változásokhoz, úttörői a mezőgazdasági újításoknak, és utat mutatnak az egész magyar agrárium számára – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 41. Országos Borverseny megnyitóján.
2022-06-28 15:37:00
2021-ben az országnak három olyan megyéje volt, ahol a természetes fogyás ellenére a belföldi és a nemzetközi vándorlás együttes hatásának köszönhetően a lakosság lélekszáma ténylegesen nőtt – olvasható a statisztikai hivatal „Népmozgalom, 2021” című kiadványában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS