Profession.hu: most érdemes toborozni

2023. 07. 12., 16:21

2023 második negyedévében tovább erősödött munkavállalói aktivitás a hazai munkaerőpiacon. Az ország minden vármegyéjében nőtt az álláshirdetésekre érkezett jelentkezések száma: az előző év azonos időszakához képest átlagosan 44 százalékkal. A legnagyobb emelkedés Budapesten, valamint Békés és Pest vármegyében mérhető, a meghirdetett állások száma azonban csökkent – olvasható a Profession.hu negyedéves jelentésében.

Elkészítette friss negyedéves riportját a Profession.hu. Az állásportál saját adatbázisa alapján elemezte a hazai munkaerőpiac helyzetét a munkaadók toborzási trendjeire, valamint a munkavállalók álláskeresési preferenciáira és lehetőségeire vonatkozóan. Magyarország leglátogatottabb állásportáljának 8 százalékkal nőtt a regisztrált állománya 2022 második negyedévéhez képest és 10 százalékkal több a munkakereső.

„Tavaly ilyenkor folyamatosan kerültek ki a munkaerőpiacra a betöltésre váró pozíciók, korábban nem látott intenzitással toboroztak a vállalatok: 2021 azonos időszakához viszonyítva 2022 júniusára 25 százalékkal több állást hirdettek meg a Profession.hu-n. Ezt követően 2022 őszére mérséklődött a munkáltatók aktivitása és megélénkült a munkavállalói oldal. Ez a tendencia kitartott és mostanra jelentősen felerősödött. Az összképet azonban árnyalja, hogy továbbra sem beszélhetünk a munkaerőhiány megszűnéséről, hiszen vannak területek, ahol még mindig kihívást jelent a cégeknek a toborzás, a megfelelő szakemberek megtalálása és felvétele” – egészíti ki az adatokat Martis István, a Profession.hu ügyvezető igazgatója.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében csökkent a leginkább a betöltésre váró pozíciók száma

2023 második negyedévében az ország egész területén átlagosan 23,25 százalékkal csökkent az álláshirdetések száma az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében csökkent a toborzás volumene: közel 40 százalékkal kevesebb betöltésre váró állást hirdettek meg, mint tavaly ilyenkor. Ezt követi Pest vármegye 29 százalékos csökkenéssel, majd Baranya (28,8 százalék), Csongrád-Csanád (27,2 százalék), Békés (26,3 százalék), valamint Vas vármegye (25,5 százalék). Nógrád és Győr-Moson-Sopron vármegyékben volt mindössze 10 százalék alatti csökkenés a vizsgált időszakban.

A különböző szakterületek közül a közigazgatás, a mezőgazdaság és környezet, valamint a jogi kategóriákban feladott álláshirdetések száma nőtt, az összes többi esetben kevesebb embert keresnek a munkaadók, mint az előző év második negyedében. Az IT programozás, fejlesztés csökkent a legnagyobb arányban (44 százalék), amit HR és munkaügy (36 százalék) és az üzleti támogató központok (34 százalék) kategóriái követnek.

Budapesten csak a jogi területeken feladott álláshirdetések száma nőtt

Az előző év azonos időszakához képest Győr-Moson-Sopron vármegyében az idei év második negyedében az építőipar, ingatlan és a marketing, média, PR területen meghirdetett állások száma nőtt a legjobban, míg a HR, munkaügy és az IT programozás, fejlesztés esetében csökkent leginkább az álláshirdetések száma. Jász-Nagykun-Szolnok területén a bank, biztosítás, bróker szakemberek toborzását leszámítva minden kategóriában csökkent a munkaerőfelvétel a vizsgált időszakban – legnagyobb mértékben (több mint 70 százalék) az IT üzemeltetés, telekommunikáció és az ügyfél- és vevőszolgálat esetében.

Pest vármegyében 71 százalékkal több embert keresnek a mezőgazdaság és környezet kategóriában, mint tavaly ilyenkor, a jogi területen pedig 38 százalékkal több a feladott álláshirdetés. E térségben a legnagyobb visszaesés az IT programozás, fejlesztés és az üzleti támogató központok terén történt (64 százalék és 50 százalék), de 40 százalék feletti a csökkenés az ügyfél- és vevőszolgálat, valamint a HR, munkaügy kategóriákban is.

Az elérhető munkahelyek számában vezető Budapest hirdetésszámaiban kizárólag a jog terén mérhető emelkedés, a többi kategóriában csökkentek a betöltésre váró pozíciók, főként az üzleti támogató központok, a mérnök, az IT programozás és fejlesztés, a HR és munkaügy, az ügyfél- és vevőszolgálat kategóriákban, amelyeknél mind 30 százalék fölötti az esés 2022 második negyedévéhez viszonyítva.

Közel 50 százalékkal több munkavállalói jelentkezés érkezett

2023 második negyedében 44 százalékkal nőtt a Profession.hu felületén elérhető álláshirdetésekre leadott jelentkezések száma 2022 azonos időszakához képest. A legnagyobb arányban a fővárosban (54,6 százalékos emelkedés egy év alatt), Békés (53 százalék), Pest (50 százalék) valamint Hajdú-Bihar vármegyében (46 százalék) élénkült meg a munkavállalók jelentkezési üteme. A legkisebb jelentkezésszám-növekedés Vas vármegyében volt mérhető (18 százalék).

Országos szinten kimagasló emelkedés történt az egy álláshirdetésre eső jelentkezésszámban a közigazgatás (129 százalék), a mezőgazdaság, környezet (105 százalék), a vendéglátás, hotel idegenforgalom (85 százalék), az IT programozás, fejlesztés (71 százalék), az üzleti támogató központok (71 százalék) és az építőipar, ingatlan 70 százalék) kategóriákban. A legenyhébb növekedés az ügyfél- és vevőszolgálat területén volt, azonban itt is eléri a 30 százalékos gyarapodást a meghirdetett állásokra beérkezett jelentkezések száma év-év összehasonlításban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 18:10:00
(Újra)Indul idén nyáron a 2021–2027-es uniós költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, megnyílhatnak több, a gazdasági szereplők által is nagyon várt operatív program felhívásai.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS