Ottó Csaba: Új karrierprogramot dolgozott ki a Man at Work

Ottó Csaba: Új karrierprogramot dolgozott ki a Man at Work
2023. 10. 26., 11:19

Tízszer több jelentkezőt biztosít a szimulációra épülő kompetenciamérés – közölte a személyzeti szolgáltatások területének egyik legnagyobb magyar tulajdonú cége, a Man at Work.

Évről évre nagyobb kihívást jelent mind a vállalatok, mind a velük együttműködő munkaerő-közvetítők számára a megfelelő képzettséggel és motivációval rendelkező munkaerő biztosítása.

„Vannak olyan partnereink, akik a többcsatornás megoldást választják, ezért számos HR-szolgáltatóval egyszerre szerződnek. Vannak, akik csupán a saját toborzóikban hisznek, és a saját felvételi folyamataikat fejlesztik. Olyanok is akadnak, akiknél a szakterületekre fókuszálva specialisták szűk köre dolgozik a jelölt felkutatásán. Bárhogy is vesszük, a legtöbb esetben ugyanazokkal az önéletrajzokkal találkozunk. Mi sem hiszünk a csodákban, sem az esőtáncban, a jelöltek klónozása sem opció, ezért mindig valami egészen új dolgon törjük a fejünket” – fogalmaz Ottó Csaba, az idén 25 éves Man at Work ügyvezető igazgatója.

Évek óta toboroznak kékgalléros munkakörökre az egyik élelemiszeripari partnerük számára, akiknél idén nyáron a szokásosnál is nagyobb volt az üres álláshelyek száma. Részben a természetes fluktuáció kezelésére, részben a folyamatban lévő nagyobb léptékű gyártókapacitás bővítésére, részben a termék szezonális jellege miatt, nagyobb volt a munkaerőigény. A szakmai tapasztalattal rendelkező és még reálisnak mondható anyagi ellentételezést elváró élelmiszeripari technikusok megtalálására csekély esély mutatkozott.

A standard munkaköri profilok meghirdetésén túl, a cég érettségizetteknek szóló karrierprogramot dolgozott ki.

„Azt a feladatot kaptuk – más szolgáltatókkal karöltve –, hogy próbáljuk megtalálni azokat a pályát tévesztett fiatalokat, akik máris munkahelyváltáson törik a fejüket. Azokat, akik nem olyan munkakörben dolgoznak, ami megfelel a személyiségüknek, vagy azokat a frissen végzett álláskeresőket, akik még azt sem tudják, merre induljanak el” – foglalta össze az ügyvezető.

Jelölteket kellett felkutatniuk, akik nyitottak valami egészen másra, mint amit eddig tanultak, csináltak, vagy amit a szüleik szántak nekik, hajlandóak az átképzésre, lelkesek, van műszaki érdeklődésük, kellően eltökéltek és motiváltak a vállalásaik teljesítésére a karrierprogram végéig.

A Man at Work szakemberei toborzási startégiájukban elsősorban a fiatal célcsoportnak szóló social media felületeket választottak és azokon helyeztek el hirdetéseket. Egy-egy jelölt kapcsán a megérzéseik helyett olyan, a munkakör szempontjából fontos kompetenciák komplex mérésére, vizsgálatára alkalmas felvételi folyamatot dolgoztak ki, amely alapjaiban szakít a hagyományokkal. Nem igényel például önéletrajzot, többkörös felvételi interjúkat, ahogy a termelést hátráltató próbanapra sincs szükség.

A tesztkitöltés, vagyis az online kompetenciamérés adatainak elemzését egykörös felvételi nap követi, ahol barátságos környezetben a pályázók többed magukkal kifejezetten élvezetes programsorozatban vehetnek részt. Ennek egyik kulcseleme, amikor a pályázók digitális eszközre fejlesztett, a munkakör tevékenységeit szimuláló feladatokat oldanak meg, így a felvételiztető területvezetők kapásból el tudják dönteni, hogy kikkel szeretnének dolgozni.

Aki jól szerepel, a felvételi nap végén állásajánlattal távozhat. Ez a vizsgálati módszer bármely munkakörre alkalmazható. Az eredmény a munkáltató szemszögéből magáért beszélt: nagyon rövid idő alatt tízszeres jelentkezőből 82 százalék feletti a megfeleltek aránya.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS