Országszerte erősödik az „álláskeresési kedv”

2022. 11. 09., 18:08

25 százalékkal nőtt a munkavállalók álláshirdetéseinek száma a harmadik negyedévben 2021 hasonló időszakához képest, miközben a betöltésre váró állások száma mindössze 1 százalékkal emelkedett – tájékoztatott a Profession.hu.

Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója elmondta: 2021 első negyedéve óta ez az első alkalom, hogy éves alapon emelkedett a jelentkezések üteme, az elmúlt időszakot a folyamatos csökkenés jellemezte. Mostanra az ország egészében élénkülő álláskeresési kedvet lehet látni a munkavállalók részéről.

A szakterületek közül továbbra is a vendéglátás, hotel, idegenforgalom esetében látható a jelentkezések legnagyobb mértékű növekedése, amelyet a mezőgazdaság követ, míg a lista másik végén az IT üzemeltetés, egészségügy és a szállítás látható.

Az év első két negyedéhez hasonlóan továbbra is Budapesten és Pest megyében a legintenzívebb a munkaerő-toborzás, amelyet Győr-Moson-Sopron, majd Fejér megye követ. Az arányokat tekintve azonban Tolna megye hirdetési számai gyarapodtak a legnagyobb mértékben: a térségben 30 százalékkal több nyitott pozíciót hirdettek meg a Profession.hu-n keresztül, mint egy évvel korábban. A második helyen Pest és Fejér megye áll, majd Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megye, valamint Győr-Moson-Sopron megye következik.

A meghirdetett állások száma a legnagyobb mértékben, 64 százalékkal a cégvezetés-menedzsment területén nőtt, ezt követi a vendéglátás, a mérnök és az adminisztráció területeken meghirdetett állások száma 43, 19, illetve 9 százalékos bővüléssel. Mindezekkel szemben az IT és az üzleti támogató központok esetében csökkent a toborzás mértéke. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS