Kedvező a munkaerőpiaci helyzet a fizikai-, szak- és betanított munkaerőt toborzó cégeknek

2023. 10. 28., 17:33

A jelenlegi gazdasági környezetben a munkaerőpiaci szereplőket az óvatosság jellemzi. A meghirdetett állások csökkenő száma mellett azonban a munkavállalói oldalon aktivitás mérhető, de ennek ellenére számos iparágban továbbra is nagy kihívást jelent a megfelelő munkaerő megtalálása. A fizikai munkák esetében például jellemzően ilyen volt a helyzet, mostanra viszont lényegesen kedvezőbbé vált a cégek számára – derül ki a Profession.hu munkaerőpiaci elemzéséből.

Az infláció hatására megemelkedett bérigényekre reagálva 2023 januárjában a cégek többsége (62 százalék) tervezett béremelést az alkalmazottaik megtartása céljából, hiszen a kialakult helyzet ellenére számos területen továbbra is nagy kihívás a megfelelő jelöltek megtalálása. A megemelt fizetések motiválták a pandémia óta kevésbé aktív munkavállalókat, amely a lecsökkent álláslehetőségekkel együtt egy év alatt 33,3 százalékos emelkedést idézett elő az egy álláshirdetésre jutó jelentkezések számában a Profession.hu-n 2023 harmadik negyedévében.

A fizikai munkakörben toborzó vállalatok fele tervez béremelés

Tavaly ősszel kiugróan erős igény volt a fizikai munkát végző szakemberekre, munkaerőhiány állt fenn a hazai munkaerőpiac e területén. A Profession.hu év elején készített felméréséből kiderült, hogy a többségében vagy kizárólag szak-, betanított- vagy segédmunkásokat toborzó cégek körében az országos átlaghoz képest alacsonyabb arányban vannak azok, akik 2022-ben emeltek a béreken, ahol pedig megvalósult az emelés, ott is átlagosan 1-2 százalékkal elmaradt annak mértéke az országos átlagtól. Idén a fizikai munkakörökben toborzó vállalatok háromnegyedénél volt fizetésemelés végül, de a 2024-re vonatkozó tervek között ez csupán minden második cégnél szerepel.

Ezzel párhuzamosan a munkavállalói aktivitás fokozódott: 2023 harmadik negyedévére az egy álláshirdetésre jelentkező szak- és fizikai munkások száma 73 százalékkal haladta meg a 2022-es számokat.

Nyitottak az átképzésre a munkavállalók

Az állásportál friss felmérése szerint az érintett cégek a közeljövőben valamelyest tovább fogják csökkenteni a toborzás volumenét, pedig ebben a helyzetben lehetőségük van a korábbinál jelentősen széles munkaerő-kínálatból választani. Az elérhető potenciális jelöltek között a jelenlegi helyzetben könnyebben megtalálható a vállalat számára ideális munkavállaló, akit jól célzott toborzással és a megfelelő kommunikációval hatékonyabban elérhetnek és megszerezhetnek, a munkaerő-kínálat kevésbé korlátozza a döntési folyamatokat a HR területén.

„Bár most enyhült a fizikai munkát végző szakemberek megszerzéséért folytatott verseny, de ez hamarosan változni fog. Ez az időszak lehetőséget ad a felkészülésre és az eddigi gyakorlatok átvilágítására, felülbírálására” – mondja a kialakult helyzetről Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója.

Egyre fontosabb a tudatos, jól célzott toborzás, amelynek fókuszát érdemes kinyitni, és ahelyett, hogy olyan jelölteket keresnénk, akiknek tapasztalatai teljes egészében megegyeznek a feladat ellátásához szükséges elvárásokkal. Figyeljünk azokra a jelöltekre is, akik az erősségeik, készségeik és a képességeik alapján alkalmasak lehetnek a pozíció betöltésére, könnyedén beilleszthetőek a csapatba és a cégkultúrába, ugyanis egy szükséges átképzéssel lojálisabb munkavállalókra tehetünk szert” – tanácsolja a szakértő.

Átgondolt toborzás, átképzett munkaerő

A Profession.hu 2022-ben a BCG-vel végezett kutatásából kiderült, hogy a magyar munkavállalók felének nem okozna gondot, hogy átképezze magát másik pozícióba. Erre a legnagyobb affinitást az iskolázatlan és legmagasabb iskolai végzettségként érettségit szerzett munkavállalók mutattak (64 százalék-64 százalék), a szakközép iskolát végzettek 47 százaléka lenne nyitott erre.

A megfelelő toborzási folyamat fontosságát jól bizonyítja, hogy a fizikai munkát végző szakemberek közel kétharmada (61 százalék) elutasítana egy ajánlatot, ha a toborzási élmény kedvezőtlen számára. A hosszú felvételi folyamat miatt például már a legelején értékes jelölteket veszíthet a cég, ahogyan akár azzal is, hogy nem a megfelelő információkat osztja meg az álláshirdetésében: a fizikai munkát végző célcsoport 75 százaléka szerint bérre vonatkozó információ például alapvetés egy hirdetésnél.

A bértranszparencia közvetlen versenyelőnyt jelent a toborzás során, amelyet a munkaadók is felismertek, a feladott álláshirdetések egyre nagyobb hányadában tüntetik fel a kínált bért: míg év elején a hirdetések 25,2 százaléka tartalmazott erre vonatkozó információt, szeptemberre pedig már 27,6 százalék volt ez az arány.

A feladat pontos leírása szintén kiemelten fontos az említett munkavállalók jelentős részének, emellett a munkavégzés helye, a feladat részletei, az elvárt végzettség és kijelölt a műszakok feltüntetése, a pozíció megnevezése és a szükséges tapasztalat szerepelnek a leglényegesebb információk listáján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS