Kedvező a munkaerőpiaci helyzet a fizikai-, szak- és betanított munkaerőt toborzó cégeknek

2023. 10. 28., 17:33

A jelenlegi gazdasági környezetben a munkaerőpiaci szereplőket az óvatosság jellemzi. A meghirdetett állások csökkenő száma mellett azonban a munkavállalói oldalon aktivitás mérhető, de ennek ellenére számos iparágban továbbra is nagy kihívást jelent a megfelelő munkaerő megtalálása. A fizikai munkák esetében például jellemzően ilyen volt a helyzet, mostanra viszont lényegesen kedvezőbbé vált a cégek számára – derül ki a Profession.hu munkaerőpiaci elemzéséből.

Az infláció hatására megemelkedett bérigényekre reagálva 2023 januárjában a cégek többsége (62 százalék) tervezett béremelést az alkalmazottaik megtartása céljából, hiszen a kialakult helyzet ellenére számos területen továbbra is nagy kihívás a megfelelő jelöltek megtalálása. A megemelt fizetések motiválták a pandémia óta kevésbé aktív munkavállalókat, amely a lecsökkent álláslehetőségekkel együtt egy év alatt 33,3 százalékos emelkedést idézett elő az egy álláshirdetésre jutó jelentkezések számában a Profession.hu-n 2023 harmadik negyedévében.

A fizikai munkakörben toborzó vállalatok fele tervez béremelés

Tavaly ősszel kiugróan erős igény volt a fizikai munkát végző szakemberekre, munkaerőhiány állt fenn a hazai munkaerőpiac e területén. A Profession.hu év elején készített felméréséből kiderült, hogy a többségében vagy kizárólag szak-, betanított- vagy segédmunkásokat toborzó cégek körében az országos átlaghoz képest alacsonyabb arányban vannak azok, akik 2022-ben emeltek a béreken, ahol pedig megvalósult az emelés, ott is átlagosan 1-2 százalékkal elmaradt annak mértéke az országos átlagtól. Idén a fizikai munkakörökben toborzó vállalatok háromnegyedénél volt fizetésemelés végül, de a 2024-re vonatkozó tervek között ez csupán minden második cégnél szerepel.

Ezzel párhuzamosan a munkavállalói aktivitás fokozódott: 2023 harmadik negyedévére az egy álláshirdetésre jelentkező szak- és fizikai munkások száma 73 százalékkal haladta meg a 2022-es számokat.

Nyitottak az átképzésre a munkavállalók

Az állásportál friss felmérése szerint az érintett cégek a közeljövőben valamelyest tovább fogják csökkenteni a toborzás volumenét, pedig ebben a helyzetben lehetőségük van a korábbinál jelentősen széles munkaerő-kínálatból választani. Az elérhető potenciális jelöltek között a jelenlegi helyzetben könnyebben megtalálható a vállalat számára ideális munkavállaló, akit jól célzott toborzással és a megfelelő kommunikációval hatékonyabban elérhetnek és megszerezhetnek, a munkaerő-kínálat kevésbé korlátozza a döntési folyamatokat a HR területén.

„Bár most enyhült a fizikai munkát végző szakemberek megszerzéséért folytatott verseny, de ez hamarosan változni fog. Ez az időszak lehetőséget ad a felkészülésre és az eddigi gyakorlatok átvilágítására, felülbírálására” – mondja a kialakult helyzetről Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója.

Egyre fontosabb a tudatos, jól célzott toborzás, amelynek fókuszát érdemes kinyitni, és ahelyett, hogy olyan jelölteket keresnénk, akiknek tapasztalatai teljes egészében megegyeznek a feladat ellátásához szükséges elvárásokkal. Figyeljünk azokra a jelöltekre is, akik az erősségeik, készségeik és a képességeik alapján alkalmasak lehetnek a pozíció betöltésére, könnyedén beilleszthetőek a csapatba és a cégkultúrába, ugyanis egy szükséges átképzéssel lojálisabb munkavállalókra tehetünk szert” – tanácsolja a szakértő.

Átgondolt toborzás, átképzett munkaerő

A Profession.hu 2022-ben a BCG-vel végezett kutatásából kiderült, hogy a magyar munkavállalók felének nem okozna gondot, hogy átképezze magát másik pozícióba. Erre a legnagyobb affinitást az iskolázatlan és legmagasabb iskolai végzettségként érettségit szerzett munkavállalók mutattak (64 százalék-64 százalék), a szakközép iskolát végzettek 47 százaléka lenne nyitott erre.

A megfelelő toborzási folyamat fontosságát jól bizonyítja, hogy a fizikai munkát végző szakemberek közel kétharmada (61 százalék) elutasítana egy ajánlatot, ha a toborzási élmény kedvezőtlen számára. A hosszú felvételi folyamat miatt például már a legelején értékes jelölteket veszíthet a cég, ahogyan akár azzal is, hogy nem a megfelelő információkat osztja meg az álláshirdetésében: a fizikai munkát végző célcsoport 75 százaléka szerint bérre vonatkozó információ például alapvetés egy hirdetésnél.

A bértranszparencia közvetlen versenyelőnyt jelent a toborzás során, amelyet a munkaadók is felismertek, a feladott álláshirdetések egyre nagyobb hányadában tüntetik fel a kínált bért: míg év elején a hirdetések 25,2 százaléka tartalmazott erre vonatkozó információt, szeptemberre pedig már 27,6 százalék volt ez az arány.

A feladat pontos leírása szintén kiemelten fontos az említett munkavállalók jelentős részének, emellett a munkavégzés helye, a feladat részletei, az elvárt végzettség és kijelölt a műszakok feltüntetése, a pozíció megnevezése és a szükséges tapasztalat szerepelnek a leglényegesebb információk listáján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.