Csizmadia Gábor: Somogyban idén 5 százalékkal nőhet a nyugdíjasok foglalkoztatása

Csizmadia Gábor: Somogyban idén 5 százalékkal nőhet a nyugdíjasok foglalkoztatása
2023. 02. 17., 13:18

Somogyban 2022-ben közel 2800 nyugdíjas dolgozott, 2023-ban nagyjából 3000 idősebb férfit, nőt alkalmazhatnak a vállalkozások. A nyugdíjasok foglalkoztatása a VOSZ kihelyezett elnökségi ülésén is téma volt – mondta Csizmadia Gábor, a szervezet somogyi elnöke.

Az elmúlt 10 évben országosan csaknem megháromszorozódott a 65–74 éves dolgozók száma, s hasonló folyamat zajlott térségünkben is – mondta Csizmadia Gábor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) somogyi elnöke, aki egyben a Viapan kaposvári operatív igazgatója a sonline.hu-nak.

„A VOSZ a napokban kihelyezett elnökségi ülést tartott Miskolcon, ahol a nyugdíjasok foglalkoztatásáról és a legújabb változásokról is szó esett. Az Egyensúly Intézet kutatásait, gazdasági elemzéseit osztották meg a résztvevőkkel” – tájékoztatott az elnök.
A szakember szerint Somogyban 2021-ben nagyjából 2500 idősebb ember dolgozott, 2022-ben 2800, az idén számuk megközelítheti a 3000-et. Tavaly szeptembertől lehetőség nyílt arra, hogy a közszférában újra foglalkoztathatják a nyugdíjasokat, akik többek közt az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben is elhelyezkedhettek.

A Viapanhoz kapcsolódó Déli Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet a régióban 34 céggel áll kapcsolatban, a kaposvári, marcali és siófoki vállalkozásokon kívül a nagyatádival is. Somogyban nagyjából 800 nyugdíjas munkavállalójuk van, számuk 2021-hez képest tavaly 23 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmen kívül alapvetően a feldolgozóiparban foglalkoztatják az idősebb alkalmazottakat, s változatos munkakörökben fogadják a jelentkezőket.

Csizmadia Gábor úgy látja: Somogyban a nyugdíjas-foglalkoztatásban 2023-ban nagyjából ötszázalékos bővülésre van kilátás. A friss előrejelzések szerint március végétől, április elejétől nőhet az idősebb alkalmazottak száma, a kereskedelemben éppúgy számítanak a jelentkezésükre, mint az élelmiszeriparban, a szolgáltatásban és az iparban is. Az idősek nagyjából 60 százaléka nyolc órában dolgozik, 40 százalékuk a részmunkaidőt választja.

(Fotó: Lang Róbert)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS