Csizmadia Gábor: Somogyban idén 5 százalékkal nőhet a nyugdíjasok foglalkoztatása

Csizmadia Gábor: Somogyban idén 5 százalékkal nőhet a nyugdíjasok foglalkoztatása
2023. 02. 17., 13:18

Somogyban 2022-ben közel 2800 nyugdíjas dolgozott, 2023-ban nagyjából 3000 idősebb férfit, nőt alkalmazhatnak a vállalkozások. A nyugdíjasok foglalkoztatása a VOSZ kihelyezett elnökségi ülésén is téma volt – mondta Csizmadia Gábor, a szervezet somogyi elnöke.

Az elmúlt 10 évben országosan csaknem megháromszorozódott a 65–74 éves dolgozók száma, s hasonló folyamat zajlott térségünkben is – mondta Csizmadia Gábor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) somogyi elnöke, aki egyben a Viapan kaposvári operatív igazgatója a sonline.hu-nak.

„A VOSZ a napokban kihelyezett elnökségi ülést tartott Miskolcon, ahol a nyugdíjasok foglalkoztatásáról és a legújabb változásokról is szó esett. Az Egyensúly Intézet kutatásait, gazdasági elemzéseit osztották meg a résztvevőkkel” – tájékoztatott az elnök.
A szakember szerint Somogyban 2021-ben nagyjából 2500 idősebb ember dolgozott, 2022-ben 2800, az idén számuk megközelítheti a 3000-et. Tavaly szeptembertől lehetőség nyílt arra, hogy a közszférában újra foglalkoztathatják a nyugdíjasokat, akik többek közt az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben is elhelyezkedhettek.

A Viapanhoz kapcsolódó Déli Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet a régióban 34 céggel áll kapcsolatban, a kaposvári, marcali és siófoki vállalkozásokon kívül a nagyatádival is. Somogyban nagyjából 800 nyugdíjas munkavállalójuk van, számuk 2021-hez képest tavaly 23 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmen kívül alapvetően a feldolgozóiparban foglalkoztatják az idősebb alkalmazottakat, s változatos munkakörökben fogadják a jelentkezőket.

Csizmadia Gábor úgy látja: Somogyban a nyugdíjas-foglalkoztatásban 2023-ban nagyjából ötszázalékos bővülésre van kilátás. A friss előrejelzések szerint március végétől, április elejétől nőhet az idősebb alkalmazottak száma, a kereskedelemben éppúgy számítanak a jelentkezésükre, mint az élelmiszeriparban, a szolgáltatásban és az iparban is. Az idősek nagyjából 60 százaléka nyolc órában dolgozik, 40 százalékuk a részmunkaidőt választja.

(Fotó: Lang Róbert)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.