ÁSZ: nem kielégítő a képzettebb korosztályok utánpótlása

2022. 06. 10., 19:37

Magyarországon változatlan munkaerő-piaci szabályozás mellett hamarosan megállhat a gazdaságilag aktív népesség növekedése, ami azt jelenti, hogy a humán erőforrás nem mennyiségénél, hanem minőségénél fogva járulhat hozzá leginkább a gazdasági növekedéshez. A felgyorsult digitalizáció világában ez jelentős kihívások elé állítja az oktatási rendszert is – állapítja meg elemzésében az ÁSZ.

A nemzetgazdaság növekedéséhez a technológiai változás 70-80 százalékban, míg a fennmaradó 20-30 százalékban a többi termelési tényező, közülük is dominánsan a humán erőforrás járul hozzá. A csökkenő népességszám miatt már középtávon sem lehetséges a foglalkoztatás érdemi bővítésére alapozni a gazdaság növekedését, a hangsúlyt tehát egyre inkább a technológiai fejlődésre kell helyezni. Ennek egyik feltétele az oktatási rendszer teljesítményének növelése – közölte friss elemzésében az Állami Számvevőszék pénteken.

A munkaerőpiacon a képzettségi szerkezet folyamatosan változik, a napjainkig tartó trend szerint a magasabban képzett fiatal korcsoportok belépnek, míg az alacsonyabban képzett idősebb korcsoportok kilépnek onnan. A képzettségi szerkezet javulása azonban lelassult, a munkaerő-piacra belépők és az onnan kilépők képzettsége közötti „rés” leszűkült. Mivel a képzettebb korosztályok utánpótlása nem kielégítő, ezért mindaddig, amíg ebben trendforduló nem következik be, további szűkülés várható.

A munkaerőpiac aktuálisan legfőbb kihívásait a jelenleg is zajló, nemzetgazdasági ágazatonként eltérő mértékű automatizáció és digitalizáció jelenti, amelyet a Covid-19 járvány is felgyorsított. Az innováció hatására a munkaerőpiaci követelmények folyamatosan átalakulnak, az új munkakörök ellátásához megújuló tudásra és készségekre lesz szükség, amelyek a jó alapok megszerzését követően az élethosszig tartó tanulás révén biztosíthatók.

A költségvetés oktatási kiadásainak értéke az elemzés által vizsgált időszakban nominálisan növekedett, azonban a GDP-hez viszonyított aránya 2020-ra 4 százalék alá csökkent. Az egy tanulóra, hallgatóra jutó fajlagos kiadások a felsőoktatásban nőttek a legnagyobb arányban, amihez a hallgatók létszámának csökkenése is hozzájárult.

A 2014-2020. években a kutató-fejlesztő helyek száma és az ott dolgozók létszáma a vállalkozói szektorban mutatott dinamikus növekedést, emellett a K+F finanszírozásában is a vállalkozások részaránya emelkedett, azaz a forrás- és felhasználás oldalon egyaránt a vállalkozások domináltak.

Magyarország az európai innovációs rangsorban „mérsékelt innovátornak” számít, az EU innovációs teljesítményének átlagát tekintve pedig növekedés jellemezte.

A teljes elemzés itt olvasható el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.
2024-04-23 10:10:00
Kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.