ÁSZ: nem kielégítő a képzettebb korosztályok utánpótlása

2022. 06. 10., 19:37

Magyarországon változatlan munkaerő-piaci szabályozás mellett hamarosan megállhat a gazdaságilag aktív népesség növekedése, ami azt jelenti, hogy a humán erőforrás nem mennyiségénél, hanem minőségénél fogva járulhat hozzá leginkább a gazdasági növekedéshez. A felgyorsult digitalizáció világában ez jelentős kihívások elé állítja az oktatási rendszert is – állapítja meg elemzésében az ÁSZ.

A nemzetgazdaság növekedéséhez a technológiai változás 70-80 százalékban, míg a fennmaradó 20-30 százalékban a többi termelési tényező, közülük is dominánsan a humán erőforrás járul hozzá. A csökkenő népességszám miatt már középtávon sem lehetséges a foglalkoztatás érdemi bővítésére alapozni a gazdaság növekedését, a hangsúlyt tehát egyre inkább a technológiai fejlődésre kell helyezni. Ennek egyik feltétele az oktatási rendszer teljesítményének növelése – közölte friss elemzésében az Állami Számvevőszék pénteken.

A munkaerőpiacon a képzettségi szerkezet folyamatosan változik, a napjainkig tartó trend szerint a magasabban képzett fiatal korcsoportok belépnek, míg az alacsonyabban képzett idősebb korcsoportok kilépnek onnan. A képzettségi szerkezet javulása azonban lelassult, a munkaerő-piacra belépők és az onnan kilépők képzettsége közötti „rés” leszűkült. Mivel a képzettebb korosztályok utánpótlása nem kielégítő, ezért mindaddig, amíg ebben trendforduló nem következik be, további szűkülés várható.

A munkaerőpiac aktuálisan legfőbb kihívásait a jelenleg is zajló, nemzetgazdasági ágazatonként eltérő mértékű automatizáció és digitalizáció jelenti, amelyet a Covid-19 járvány is felgyorsított. Az innováció hatására a munkaerőpiaci követelmények folyamatosan átalakulnak, az új munkakörök ellátásához megújuló tudásra és készségekre lesz szükség, amelyek a jó alapok megszerzését követően az élethosszig tartó tanulás révén biztosíthatók.

A költségvetés oktatási kiadásainak értéke az elemzés által vizsgált időszakban nominálisan növekedett, azonban a GDP-hez viszonyított aránya 2020-ra 4 százalék alá csökkent. Az egy tanulóra, hallgatóra jutó fajlagos kiadások a felsőoktatásban nőttek a legnagyobb arányban, amihez a hallgatók létszámának csökkenése is hozzájárult.

A 2014-2020. években a kutató-fejlesztő helyek száma és az ott dolgozók létszáma a vállalkozói szektorban mutatott dinamikus növekedést, emellett a K+F finanszírozásában is a vállalkozások részaránya emelkedett, azaz a forrás- és felhasználás oldalon egyaránt a vállalkozások domináltak.

Magyarország az európai innovációs rangsorban „mérsékelt innovátornak” számít, az EU innovációs teljesítményének átlagát tekintve pedig növekedés jellemezte.

A teljes elemzés itt olvasható el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-27 11:27:00
Az MNB 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Bankmentor Kft.-vel szemben és azonnali hatállyal megtiltotta az engedély nélküli pénzügyi közvetítői tevékenység folytatását számára. A társaság huzamosabb időn át, több ezer lakossági ügyféllel szerződve végzett jegybanki engedély nélkül pénzügyi alkuszi és jelzáloghitel közvetítői tevékenységet.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS