ÁSZ: nem kielégítő a képzettebb korosztályok utánpótlása

2022. 06. 10., 19:37

Magyarországon változatlan munkaerő-piaci szabályozás mellett hamarosan megállhat a gazdaságilag aktív népesség növekedése, ami azt jelenti, hogy a humán erőforrás nem mennyiségénél, hanem minőségénél fogva járulhat hozzá leginkább a gazdasági növekedéshez. A felgyorsult digitalizáció világában ez jelentős kihívások elé állítja az oktatási rendszert is – állapítja meg elemzésében az ÁSZ.

A nemzetgazdaság növekedéséhez a technológiai változás 70-80 százalékban, míg a fennmaradó 20-30 százalékban a többi termelési tényező, közülük is dominánsan a humán erőforrás járul hozzá. A csökkenő népességszám miatt már középtávon sem lehetséges a foglalkoztatás érdemi bővítésére alapozni a gazdaság növekedését, a hangsúlyt tehát egyre inkább a technológiai fejlődésre kell helyezni. Ennek egyik feltétele az oktatási rendszer teljesítményének növelése – közölte friss elemzésében az Állami Számvevőszék pénteken.

A munkaerőpiacon a képzettségi szerkezet folyamatosan változik, a napjainkig tartó trend szerint a magasabban képzett fiatal korcsoportok belépnek, míg az alacsonyabban képzett idősebb korcsoportok kilépnek onnan. A képzettségi szerkezet javulása azonban lelassult, a munkaerő-piacra belépők és az onnan kilépők képzettsége közötti „rés” leszűkült. Mivel a képzettebb korosztályok utánpótlása nem kielégítő, ezért mindaddig, amíg ebben trendforduló nem következik be, további szűkülés várható.

A munkaerőpiac aktuálisan legfőbb kihívásait a jelenleg is zajló, nemzetgazdasági ágazatonként eltérő mértékű automatizáció és digitalizáció jelenti, amelyet a Covid-19 járvány is felgyorsított. Az innováció hatására a munkaerőpiaci követelmények folyamatosan átalakulnak, az új munkakörök ellátásához megújuló tudásra és készségekre lesz szükség, amelyek a jó alapok megszerzését követően az élethosszig tartó tanulás révén biztosíthatók.

A költségvetés oktatási kiadásainak értéke az elemzés által vizsgált időszakban nominálisan növekedett, azonban a GDP-hez viszonyított aránya 2020-ra 4 százalék alá csökkent. Az egy tanulóra, hallgatóra jutó fajlagos kiadások a felsőoktatásban nőttek a legnagyobb arányban, amihez a hallgatók létszámának csökkenése is hozzájárult.

A 2014-2020. években a kutató-fejlesztő helyek száma és az ott dolgozók létszáma a vállalkozói szektorban mutatott dinamikus növekedést, emellett a K+F finanszírozásában is a vállalkozások részaránya emelkedett, azaz a forrás- és felhasználás oldalon egyaránt a vállalkozások domináltak.

Magyarország az európai innovációs rangsorban „mérsékelt innovátornak” számít, az EU innovációs teljesítményének átlagát tekintve pedig növekedés jellemezte.

A teljes elemzés itt olvasható el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-04 14:40:00
A magyar vállalkozásoknak sok problémával kell manapság megküzdeniük, a legrosszabb azonban a bizonytalanság – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az ATV Start című műsorában.
2023-02-04 14:23:33
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.