ÁSZ: nem kielégítő a képzettebb korosztályok utánpótlása

2022. 06. 10., 19:37

Magyarországon változatlan munkaerő-piaci szabályozás mellett hamarosan megállhat a gazdaságilag aktív népesség növekedése, ami azt jelenti, hogy a humán erőforrás nem mennyiségénél, hanem minőségénél fogva járulhat hozzá leginkább a gazdasági növekedéshez. A felgyorsult digitalizáció világában ez jelentős kihívások elé állítja az oktatási rendszert is – állapítja meg elemzésében az ÁSZ.

A nemzetgazdaság növekedéséhez a technológiai változás 70-80 százalékban, míg a fennmaradó 20-30 százalékban a többi termelési tényező, közülük is dominánsan a humán erőforrás járul hozzá. A csökkenő népességszám miatt már középtávon sem lehetséges a foglalkoztatás érdemi bővítésére alapozni a gazdaság növekedését, a hangsúlyt tehát egyre inkább a technológiai fejlődésre kell helyezni. Ennek egyik feltétele az oktatási rendszer teljesítményének növelése – közölte friss elemzésében az Állami Számvevőszék pénteken.

A munkaerőpiacon a képzettségi szerkezet folyamatosan változik, a napjainkig tartó trend szerint a magasabban képzett fiatal korcsoportok belépnek, míg az alacsonyabban képzett idősebb korcsoportok kilépnek onnan. A képzettségi szerkezet javulása azonban lelassult, a munkaerő-piacra belépők és az onnan kilépők képzettsége közötti „rés” leszűkült. Mivel a képzettebb korosztályok utánpótlása nem kielégítő, ezért mindaddig, amíg ebben trendforduló nem következik be, további szűkülés várható.

A munkaerőpiac aktuálisan legfőbb kihívásait a jelenleg is zajló, nemzetgazdasági ágazatonként eltérő mértékű automatizáció és digitalizáció jelenti, amelyet a Covid-19 járvány is felgyorsított. Az innováció hatására a munkaerőpiaci követelmények folyamatosan átalakulnak, az új munkakörök ellátásához megújuló tudásra és készségekre lesz szükség, amelyek a jó alapok megszerzését követően az élethosszig tartó tanulás révén biztosíthatók.

A költségvetés oktatási kiadásainak értéke az elemzés által vizsgált időszakban nominálisan növekedett, azonban a GDP-hez viszonyított aránya 2020-ra 4 százalék alá csökkent. Az egy tanulóra, hallgatóra jutó fajlagos kiadások a felsőoktatásban nőttek a legnagyobb arányban, amihez a hallgatók létszámának csökkenése is hozzájárult.

A 2014-2020. években a kutató-fejlesztő helyek száma és az ott dolgozók létszáma a vállalkozói szektorban mutatott dinamikus növekedést, emellett a K+F finanszírozásában is a vállalkozások részaránya emelkedett, azaz a forrás- és felhasználás oldalon egyaránt a vállalkozások domináltak.

Magyarország az európai innovációs rangsorban „mérsékelt innovátornak” számít, az EU innovációs teljesítményének átlagát tekintve pedig növekedés jellemezte.

A teljes elemzés itt olvasható el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 17:45:00
Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.
2023-09-22 19:22:00
Szeptember 21-én hatályba lépett a chipekről szóló európai jogszabály, amelynek célja, hogy a félvezető-technológiák és -alkalmazások terén biztosítsa az EU ellátásbiztonságát, rezilienciáját és technológiai vezető szerepét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS