Világkörüli útra indul a karbonsemleges, napelemes léghajó

Világkörüli útra indul a karbonsemleges, napelemes léghajó
2023. 10. 02., 14:08

Csupán napenergia és hidrogén felhasználásával kerüli meg a Földet a fenntartható repülés új, ikonikus léghajója, a Solar Airship One. A tervezett táv pont annyi, mint a bolygó kerülete (kb. 40 ezer kilométer), viszont az út során nem lesz szükség egyetlen gramm karbonkibocsátásra sem.

A Solar Airship One egy úttörő projekttel nyitja meg az utat a fenntartható repülés előtt – írja közleményben a léghajót gyártó Euro Airship. A cég szerint történelmi küldetés előtt állnak, hiszen olyan innovatív megoldásokkal hajtanak végre világkörüli utat, amelyek nulla károsanyag-kibocsátással teszik lehetővé 40 ezer kilométer nonstop megtételét.

Ez az egyedülálló, merev léghajó a maga 151 méterével hosszabb, mint amilyen magas a MOL Campus (143 méter), a ballonja 53 ezer köbméteres, ami méreteiben 18–20 olimpiai medence víztérfogatával mérhető össze, és fenntarthatóságának kulcsa a burkolatában rejlik, amelyre 4800 négyzetméter (6 kézilabdapálya) alapterületű napfóliát telepítettek. A napelemek a léghajó elektromos meghajtórendszereit működtetik, miközben a felesleges energiát üzemanyagcellák tárolják, hogy a monstrumot éjszaka is folyamatosan lehessen üzemeltetni. A víz elektrolízisével előállított hidrogént egyébként szintén elektromos árammá alakítják majd a fedélzeten.

Az Euro Airship Solar Airship One-ja túlmutat az emissziócsökkentésen. A léghajó 100 százalékban elektromos motorizációja biztosítja a csendes és hatékony működést, továbbá a projekt fenntarthatóság iránti elkötelezettsége kiterjed a szerkezetre is, ami 15 egyedileg szabályozható gázburokból áll. Ezek még kedvezőtlen időjárási körülmények között is pontos irányítást tesznek lehetővé.

Szó szerint világkörüli útra indul a léghajó

Maga az utazás a high-tech megoldások ellenére is figyelemre méltó teljesítménynek ígérkezik. A Solar Airship One három fős legénységgel (Michel Tognini volt űrhajós, Dorine Bourneton kerekesszékes pilóta és Bertrand Piccard világutazó), az Egyenlítő útvonalát követve fogja megkerülni a Földet. Bár az átlagsebessége a hagyományos utasszállító repülőgépekhez képest elenyésző, mindössze 83 km/h, komoly előnye, hogy bárhol, bármikor képes megállni és tovább indulni, kifutópálya vagy leszállóhely nélkül.

Az Euro Airship küldetése a Solar Airship One-nal létfontosságú lépést jelenthet a légiközlekedési ágazat számára, hiszen látványos demonstrációja annak, hogy igenis el lehet mozdulni a szén-dioxid-kibocsátás okozta kihívások kezelése felé. Az Euro Airship olyan vállalatokkal kötött partneri megállapodást a küldetés végrehajtására, mint a Capgemini, a Groupe La Poste és az Orange, akik mind-mind a fenntartható technológiák fejlesztése iránti elkötelezettségüket erősítik a részvétellel.

Miközben az Euro Airship folytatja a felkészülést erre a figyelemre méltó utazásra, továbbra is nyitott a stratégiai együttműködésre olyan partnerekkel, akik osztják az értékeit és a fenntarthatóbb jövőre vonatkozó elképzeléseit. A Solar Airship One a tervek szerint 2026-ban emelkedik a levegőbe, hogy megkezdje az expedíciót, amit elméletileg 20-30 nap alatt képes teljesíteni.

Gábor János

Főoldali kép: Euro Air

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS