Hideg időben is hatékonyan tölthető akkumulátort talált fel a CATL

Hideg időben is hatékonyan tölthető akkumulátort talált fel a CATL
2023. 07. 10., 19:11

A hazánkban debreceni létesítménnyel rendelkező kínai gyártó a világ legnagyobb jármű akkumulátor ellátójaként közölte: olyan új anyagokat fejlesztett ki a lítium-ion eszközökhöz, amelyek jelentősen javíthatják az elektromos járművek töltési hatékonyságát hideg időben.

A Reuters beszámolója szerint Wu Kai, a CATL vezető tudósa egy sanghaji fórumon árulta el, hogy a cég olyan új elektrolitanyagokat fejlesztett ki, amelyek extrém hidegben, mínusz 20 Celsius-fokos hőmérsékleten 50 százalékkal, átlagos hőmérsékleten pedig 43 százalékkal növelhetik a lítium-ion akkumulátorok hatékonyságát. A szakember hozzátette: a technológia véglegesítése előrehaladott állapotban van; olyannyira, hogy már ebben az évben el tudják kezdeni a sorozatgyártását.

Az új akkumulátortípus 10 perces töltési idővel 400 kilométeres hatótávolságra elegendő energiát képes felvenni, de a vállalatnak ambiciózus tervei vannak arra, hogy ezt az időt – ugyanilyen hatótávolságra értve – öt-hét percre csökkentse.

Az autógyártók mindenütt nagy erőfeszítéseket tesznek a nagyobb teljesítményt és nagyobb hatótávolságot biztosító szilárdtest-akkumulátorok kifejlesztésére. Ezek azonban egyelőre túl drágák – éppen ezért kísérletezik hosszú ideje új anyagokkal maga a CATL is, hiszen szeretne az elsők között megoldást kínálni a problémára.

Mint ismert, az elektromos autók használata elleni vélemények leginkább a hosszú töltési időt és a kis hatótávolságot róják fel az egyébként nem túl pénztárcabarát vételáron kapható járműveknek. Ha a CATL terve beválik, egyszerre kétirányú szelet foghat ki a kritikusok vitorlájából, hiszen a beharangozott akkumulátor nem csak hozza a ma ismert EV-k között erősnek számító, 400 kilométeres hatótávot, hanem azt ígéri hozzá, hogy egy gyors kávészünet alatt feltölthető lesz.

A gyártók különösen nagy hangsúlyt fektetnek a téli időjárási körülmények kezelésére alkalmas akkumulátorok létrehozására. Ennek oka az, hogy a hideg lelassítja az elektrolitoldatban zajló reakciókat (amelyek a töltés átvitelét végzik az akkumulátor két elektródája között), és az akkumulátor arra kényszerül, hogy többletmunkát végezzen az EV fűtéséhez.

2022 júniusában a CATL bejelentette, hogy a cellákból csomagba helyezett technológia harmadik generációja több mint ezer kilométer hatótávolságot kínál majd, egyetlen feltöltéssel. A kínai mitológia legendás lénye után Qilin névre keresztelt akkumulátor már akkor rekordot jelentő 72 százalékos térfogathasznosítási hatékonysággal és akár 255 Wh/kg energiasűrűséggel rendelkezett – elérve ezzel a világ eddigi legmagasabb integrációs szintjét.

2022 szeptemberében derült ki, hogy a CATL és az EVE Energy gigagyárakat hoz létre Kínában és Európában (például hazánkban), egyenként 20 GWh éves kapacitással, hogy akkumulátorokat gyártson a BMW új modelljeihez, amelyek hengeres cellákat használnak, és képesek meghaladni az elektromos járművek számára előirányzott ezer kilométeres referenciaértéket.

Az új akkumulátorok magasabb, 800 V-os feszültséget képesek felvenni, és akár 500 amper árammal is tölthetők, ami a töltési idő 30 százalékos csökkenését teszi lehetővé a 10-ről 80 százalékos szintre történő feltöltés során.

Gábor János

Főoldali kép: Robin Zeng, a CATL elnöke és An Conghui, a ZEEKR Technology Limited vezérigazgatója, az első 1000 kilométeres akkumulátorok egyikét demonstrálják.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS