Hideg időben is hatékonyan tölthető akkumulátort talált fel a CATL

Hideg időben is hatékonyan tölthető akkumulátort talált fel a CATL
2023. 07. 10., 19:11

A hazánkban debreceni létesítménnyel rendelkező kínai gyártó a világ legnagyobb jármű akkumulátor ellátójaként közölte: olyan új anyagokat fejlesztett ki a lítium-ion eszközökhöz, amelyek jelentősen javíthatják az elektromos járművek töltési hatékonyságát hideg időben.

A Reuters beszámolója szerint Wu Kai, a CATL vezető tudósa egy sanghaji fórumon árulta el, hogy a cég olyan új elektrolitanyagokat fejlesztett ki, amelyek extrém hidegben, mínusz 20 Celsius-fokos hőmérsékleten 50 százalékkal, átlagos hőmérsékleten pedig 43 százalékkal növelhetik a lítium-ion akkumulátorok hatékonyságát. A szakember hozzátette: a technológia véglegesítése előrehaladott állapotban van; olyannyira, hogy már ebben az évben el tudják kezdeni a sorozatgyártását.

Az új akkumulátortípus 10 perces töltési idővel 400 kilométeres hatótávolságra elegendő energiát képes felvenni, de a vállalatnak ambiciózus tervei vannak arra, hogy ezt az időt – ugyanilyen hatótávolságra értve – öt-hét percre csökkentse.

Az autógyártók mindenütt nagy erőfeszítéseket tesznek a nagyobb teljesítményt és nagyobb hatótávolságot biztosító szilárdtest-akkumulátorok kifejlesztésére. Ezek azonban egyelőre túl drágák – éppen ezért kísérletezik hosszú ideje új anyagokkal maga a CATL is, hiszen szeretne az elsők között megoldást kínálni a problémára.

Mint ismert, az elektromos autók használata elleni vélemények leginkább a hosszú töltési időt és a kis hatótávolságot róják fel az egyébként nem túl pénztárcabarát vételáron kapható járműveknek. Ha a CATL terve beválik, egyszerre kétirányú szelet foghat ki a kritikusok vitorlájából, hiszen a beharangozott akkumulátor nem csak hozza a ma ismert EV-k között erősnek számító, 400 kilométeres hatótávot, hanem azt ígéri hozzá, hogy egy gyors kávészünet alatt feltölthető lesz.

A gyártók különösen nagy hangsúlyt fektetnek a téli időjárási körülmények kezelésére alkalmas akkumulátorok létrehozására. Ennek oka az, hogy a hideg lelassítja az elektrolitoldatban zajló reakciókat (amelyek a töltés átvitelét végzik az akkumulátor két elektródája között), és az akkumulátor arra kényszerül, hogy többletmunkát végezzen az EV fűtéséhez.

2022 júniusában a CATL bejelentette, hogy a cellákból csomagba helyezett technológia harmadik generációja több mint ezer kilométer hatótávolságot kínál majd, egyetlen feltöltéssel. A kínai mitológia legendás lénye után Qilin névre keresztelt akkumulátor már akkor rekordot jelentő 72 százalékos térfogathasznosítási hatékonysággal és akár 255 Wh/kg energiasűrűséggel rendelkezett – elérve ezzel a világ eddigi legmagasabb integrációs szintjét.

2022 szeptemberében derült ki, hogy a CATL és az EVE Energy gigagyárakat hoz létre Kínában és Európában (például hazánkban), egyenként 20 GWh éves kapacitással, hogy akkumulátorokat gyártson a BMW új modelljeihez, amelyek hengeres cellákat használnak, és képesek meghaladni az elektromos járművek számára előirányzott ezer kilométeres referenciaértéket.

Az új akkumulátorok magasabb, 800 V-os feszültséget képesek felvenni, és akár 500 amper árammal is tölthetők, ami a töltési idő 30 százalékos csökkenését teszi lehetővé a 10-ről 80 százalékos szintre történő feltöltés során.

Gábor János

Főoldali kép: Robin Zeng, a CATL elnöke és An Conghui, a ZEEKR Technology Limited vezérigazgatója, az első 1000 kilométeres akkumulátorok egyikét demonstrálják.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS