Nem valószínű a terményárak további jelentős emelkedése

2024. 04. 30., 18:10

Az elmúlt hetekben a határidős terményárak hosszú idő után először mutattak érezhető mértékű emelkedést: a búza esetében 8, míg a kukorica esetében 10 százalék körüli mértékben nőttek a jegyzésárak. Jeleznek-e végre érdemi trendfordulót ezek a számok, számíthatnak-e a hazai termelők kedvezőbb felvásárlási árakra a következő időszakban? Ennek járt utána az Agroinform.hu agrárpiaci szakértők segítségével.

A terményárak tavalyi bezuhanása jelentős jövedelmezőségi problémákat okoztak a gazdáknak: a főbb termények közül mind a búza és a kukorica, mind a repce és a szója jelentős, 25-30 százalék körüli mértékű áresést szenvedett el. Míg az idei első negyedévre oldalazó ármozgások voltak jellemzők, az elmúlt néhány hét során az európai határidős piacokon emelkedni kezdtek a jegyzésárak: a búzát 10, a kukoricát 7-8 százalékkal lehetett magasabb áron értékesíteni.

„Az árakat jelenleg az őszi kalászosok állapotáról érkező negatív hírek mozgatják, melynek hatására a nagy elemzőházak az európai termelési előrejelzéseiket lefelé módosították – magyarázta Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának stratégiai elemzője. – A globális ellátást azonban ez lényegesen nem befolyásolja, így további érdemi áremelkedésre az év további részében nem számíthatunk.”

Hasonló az álláspontja Fórián Zoltánnak, az Erste Agrár Központ vezető agrárszakértőjének is, aki elmondta: „Komolyabb felfelé irányuló ármozgásokat csak az ellátásbiztonságot komolyan veszélyeztető világpolitikai változások idézhetnek elő, ami jó eséllyel nem fog bekövetkezni. A nagy globális exportőröknél a tavaszi készletek már jellemzően alacsonyak, így egy-egy kisebb kínálati szűkület okozhat csak némi elmozdulást az árakban.”

Ebben a helyzetben az elemzők álláspontja szerint a hazai termelőknek nincs értelme kivárni esetleges többletkészleteik értékesítésével.

Az elmúlt időszak áreséseiben komoly szerepe volt a Kelet-Európából származó terményeknek. A búzapiaci trendeket főként a jelentős orosz készletek európai megjelenése alakította, a kukorica piacán pedig az jelentett komoly változást, hogy az ukrán kukoricának a korábbiaknál nagyobb hányada került az európai piacokra. A szójapiacon is egyre meghatározóbb az ukrán termékek jelenléte, melyek exportját a gyenge hrivnya is támogatja.

Fórián Zoltán számítása szerint április közepén az ukrán szója árelőnye dollárban számítva megközelítette a tíz százalékot Brazíliával és az Egyesült Államokkal szemben. Az exportkorlátozások miatt az EU-ba irányuló ukrán szójaexport egyre nagyobb hányada feldolgozott formában, szójalisztként és szójaolajként jelenik meg a piacokon. Ezek a piaci tendenciák várhatóan a közeljövőben is érvényesülni fognak.

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt tíz évet tekintve melyik volt az a szárazföldi kultúra, amely a legjobb megtérülést jelentette Magyarországon, Héjja Csaba a kukoricát jelölte meg, kiemelve: „Minden adott volt a sikerhez: a növény iránt folyamatosan nőtt a kereslet, a fejlődő takarmánygyártás és az ipari felhasználás bővülése folyamatosan igényelte a kukoricát, a gazdák pedig már ismerték a megfelelő agrotechnológiát. Bár az elmúlt évek aszályos időjárása sajnos rontott az összképen, de az öntözés révén még 2022-ben, a történelmi aszály évében is voltak jó eredményt produkáló gazdaságok.”

Fórián Zoltán ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövedelmezőség elsősorban gazdálkodó felkészültségétől függ. A jelenlegi kedvezőtlen piaci viszonyok mellett is tudtak pozitív piaci hozamot elérni azok, akik pontosan követték az önköltségek alakulását, jó időben kötöttek le tételeket, és magas minőségű terményeiket képesek voltak raktározni is.

„A szántóföldi növénytermesztés válsága nem egy-egy növényfajta fókuszba helyezésével oldható meg, hanem a mindenkori gazdálkodási környezethez való gyors adaptációval. Ehhez egyszerre kell megtanulni új, illetve háttérbe szorult kultúrák termelési és piaci sajátosságait, megoldani finanszírozási, fejlesztési, piacszervezési és munkaerő-problémákat. A növekedést is újra kell értelmezni: a siker kulcsa nem a hozamok minden áron történő hajszolása, hanem a nyereség megfelelő gazdálkodással való növelése” – tette hozzá a szakértő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS