Nébih: vetőburgonya vásárlásakor kizárólag fémzárolt vetőgumók közül érdemes választani

2024. 04. 16., 19:10

Jó minőségű, biztos termést hozó, egészséges vetőgumók ültetéséhez csak fémzárolt tételt érdemes vásárolni, melyek elsősorban gazdaboltokban, nagyobb áruházakban, szakáruházakban érhetőek el. A Nébih összefoglalta, mire érdemes vásárláskor ügyelni, valamint a hatósági címke bemutatásával is segítséget kíván nyújtani a burgonyát ültetők számára a magas minőségű, egészséges termés elérése érdekében.

Fontos tudni, hogy Magyarországon vetőgumó kizárólag fémzároltan kerülhet forgalomba – hívja fel a figyelmet közleményében a Nébih. Ezen tételek minőségét az a teljes hatósági minősítési folyamat biztosítja, amin a fémzárolt vetőgumóknak kötelező végigmenniük. Ennek jelzésére szolgál a zárt csomagoláson elhelyezett hatósági címke, amely utal az adott tétel szaporítási fokára és osztályára:

• fehér színű, lila csíkkal áthúzott (szuperelit)
• (fehér színű (elit - „S”, „SE”, „E” uniós osztály)
• kék színű (I.fok, „A” vagy „B” uniós osztály)
• nemzeti színű csíkkal ellátott, fehér színű hatósági címke is lehet a vetőburgonya csomagolásán.

A hatósági címke a fémzárolt tétel azonosító adatait és hiteles zárását bizonyító okmány, amely egyedi azonosító jelként a tétel minden göngyölegegységén rajta van, tartalmazva az egyes címkéket megkülönböztető hatósági sorszámot. A címkén kötelezően feltüntetendő adatokat rendelet szabályozza. Fontos, hogy a hatósági címke ‒ a növény-egészségügyi jogszabályokkal összhangban ‒ a burgonya esetében egyúttal növényútlevélként is szolgál.

Érdemes tudni, hogy a piaci vagy internetes értékesítésnél az alábbi megtévesztő hívószavakat használva biztosan nem fémzárolt vetőgumót kínálnak a fogyasztók részére:

• apróméretű
• tavalyi címkés
• vetőméretű
• tarló
• rakó krumpli
• UT-1,2 (után termesztett)

A Nébih a vármegyei kormányhivatalok munkatársainak bevonásával folyamatosan ellenőrzéseket végez az illegális vetőburgonya- és szaporítóanyag-kereskedelem felszámolása érdekében. A piaci ellenőrzések során legjellemzőbb problémaként a fajta és a származás igazolásának hiányát tapasztalták a szakemberek.

Nem minősített, kis méretű burgonyát kínáltak ládákból ültetési célra, ezeken a tételeken azonban nem végzett növény-egészségügyi vizsgálatot a hatóság. Ültetésükkel a kertek termőrétege könnyebben megfertőződhet kórokozókkal, így nemkívánatos vírust, baktériumot vagy gombát szaporíthatnak fel a termelni vágyók. A vásárokon kirakott, saját termésből megmaradt burgonya kizárólag étkezési burgonya lehet, azokat vetőburgonyaként árusítani tilos.

A hivatal kéri, hogy amennyiben valaki szabálytalanságot észlel, jelezze azt a Nébih ZöldSzámán 06-80/263 244 vagy a zoldszam@nebih.gov.hu email címen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 09:40:00
2024 első negyedévében 2500 darab új internetes elfogadóhely jött létre, az összes átutalásnak pedig a 78,1 százalékát indították internet- vagy mobilbankon keresztül; a kártyás vásárlások száma 11,5, százalékkal nőtt éves összevetésben, a fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések száma 28,5 százalékkal meghaladta az előző negyedévit – tájékoztatott az MNB.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS