Hamarosan minden gazdálkodónak kötelező lesz használnia a MobilGAZDA alkalmazást

2023. 11. 10., 10:11

A Magyar Államkincstár által kifejlesztett mobilGAZDA alkalmazás jelenlegi 38 500-as felhasználói köre már az év végére 50 ezer fölé bővülhet.

A cél az, hogy 2025-re valamennyi érintett gazdálkodó mobileszközén működjön az applikáció – mondta Detre Miklós, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnökhelyettese az Agroinform által szervezett, közel 2000 online résztvevővel lezajlott mobilGAZDA webináriumon.

A Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokkal foglalkozó részlegének mobilGAZDA elnevezésű alkalmazása azért született meg, hogy a gazdálkodókat segítse a támogatásokkal összefüggő ügyintézési feladatok elvégzésében. A regisztrációhoz kötött, ügyfélkapus hitelesítéssel működő ingyenes alkalmazás egyaránt ellát ügyfélszolgálati és tájékoztatási funkciót, de legfontosabb funkciója az, hogy lehetővé teszi a termelők számára, hogy hitelesített és georeferált fényképeket küldhessenek a Kincstár számára a támogatások alapját képező földterületeikről, állataikról, gépeikről vagy mezőgazdasági épületeikről. Az összes georeferált fotó a gazdálkodók számára utólag is elérhető a Magyar Államkincstárnál.

Az alkalmazás rögzíti a fényképkészítés helyét és irányát, majd továbbítja az adatokat a Kincstárnak. Így a hangsúly a hosszadalmas és költséges helyszíni ellenőrzésekről eltolódhat a fénykép-kiértékelés irányába. Mint azt Szerletics Ákos, a MÁK osztályvezetője elmondta, egyes speciális támogatások esetében (pl. alternáló kasza használata gyepeken) már most kötelező a fényképküldés az alkalmazáson keresztül, de 2025-től kell arra számítani, hogy – az Európai Bizottság vonatkozó jogszabálya alapján – a fotókészítés egyre több intézkedés esetében válik kötelezővé, és ha a gazdálkodó ennek nem tesz eleget, akkor támogatási igényét jogosulatlanként kell majd kezelni. Várhatóan 2027-től minden területalapú intézkedés esetében kötelező lesz a fotómonitoring használata. Emellett a jövőben már a beruházási pályázatok ellenőrzései során is használható lesz majd a fényképkészítési- és beküldési funkciót.

Fülöp Tamara, a MÁK szakértője kiemelte, hogy a mobilGAZDA mind iOS, mind Android készülékeken használható, a fejlesztésnél pedig kiemelt szempont volt, hogy az applikáció ne csupán a legújabb, legfejlettebb mobileszközökön legyen futtatható. A georeferált fotók küldése mellett a mobilGAZDA leginkább használt funkciója a területmérés - a webinárium résztvevői mindkét eljárás gyakorlati lépéseiről rövid bemutatót is kaptak.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vevő Simon Attila gazdálkodó elmondta, hogy tapasztalata szerint a mobilGAZDA használata csupán a mobileszközökhöz kapcsolódó mindennapos fényképezési és navigációs készségeket igényli. A legfontosabb előnynek azt tartja, hogy az alkalmazás ahhoz nyújt nagyobb biztonságot, hogy az adatszolgáltatásokhoz kötött támogatások időben eljussanak a gazdához.

Szerletics Ákos szerint a leggyakrabban felmerülő problémák közül kiemelhető a helymeghatározás (pont és irány) pontatlansága, amely legtöbbször nem az alkalmazás, hanem a készülék, illetve az internet-lefedettség hiányosságaira vezethető vissza. A felhasználás során törekedni kell az adatkapcsolat fenntartására, a képkészítés során nem célszerű más alkalmazásra váltani a készüléken, az energiatakarékos üzemmódot ki kell kapcsolni, az iránymeghatározás pontosságának biztosítása érdekében pedig célszerű a készülék iránytűjét előre kalibrálni.

Az osztályvezető hangsúlyozta, hogy a mobilGAZDA offline körülmények között is működik, csupán az adatellenőrzéshez és a feltöltéshez van szükség internetkapcsolatra. A további fejlesztések azt is célozzák, hogy a jövőben a gazda offline körülmények között is azonnali visszajelzést kaphasson majd, hogy megfelelő fényképet készített-e a megadott területen. Emellett a jövőben lehetővé teszik például az elektronikus fizetést is.

Detre Miklós elmondta, hogy a mobilGAZDA-rendszer üzemeltetését megbízott képviselőre is lehet bízni. A főszabály szerint erről a képviseletről az ügyfélnek kell gondoskodnia. Általában családtag vagy közeli ismerős kap ilyen megbízást, de a falugazdász hálózat is fontos szerepet játszhat ebben - ahogy például az egységes támogatási kérelmek benyújtásának kétharmadában is ők működnek közre.

(Fotó: Agro Napló)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS