Hamarosan minden gazdálkodónak kötelező lesz használnia a MobilGAZDA alkalmazást

2023. 11. 10., 10:11

A Magyar Államkincstár által kifejlesztett mobilGAZDA alkalmazás jelenlegi 38 500-as felhasználói köre már az év végére 50 ezer fölé bővülhet.

A cél az, hogy 2025-re valamennyi érintett gazdálkodó mobileszközén működjön az applikáció – mondta Detre Miklós, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnökhelyettese az Agroinform által szervezett, közel 2000 online résztvevővel lezajlott mobilGAZDA webináriumon.

A Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokkal foglalkozó részlegének mobilGAZDA elnevezésű alkalmazása azért született meg, hogy a gazdálkodókat segítse a támogatásokkal összefüggő ügyintézési feladatok elvégzésében. A regisztrációhoz kötött, ügyfélkapus hitelesítéssel működő ingyenes alkalmazás egyaránt ellát ügyfélszolgálati és tájékoztatási funkciót, de legfontosabb funkciója az, hogy lehetővé teszi a termelők számára, hogy hitelesített és georeferált fényképeket küldhessenek a Kincstár számára a támogatások alapját képező földterületeikről, állataikról, gépeikről vagy mezőgazdasági épületeikről. Az összes georeferált fotó a gazdálkodók számára utólag is elérhető a Magyar Államkincstárnál.

Az alkalmazás rögzíti a fényképkészítés helyét és irányát, majd továbbítja az adatokat a Kincstárnak. Így a hangsúly a hosszadalmas és költséges helyszíni ellenőrzésekről eltolódhat a fénykép-kiértékelés irányába. Mint azt Szerletics Ákos, a MÁK osztályvezetője elmondta, egyes speciális támogatások esetében (pl. alternáló kasza használata gyepeken) már most kötelező a fényképküldés az alkalmazáson keresztül, de 2025-től kell arra számítani, hogy – az Európai Bizottság vonatkozó jogszabálya alapján – a fotókészítés egyre több intézkedés esetében válik kötelezővé, és ha a gazdálkodó ennek nem tesz eleget, akkor támogatási igényét jogosulatlanként kell majd kezelni. Várhatóan 2027-től minden területalapú intézkedés esetében kötelező lesz a fotómonitoring használata. Emellett a jövőben már a beruházási pályázatok ellenőrzései során is használható lesz majd a fényképkészítési- és beküldési funkciót.

Fülöp Tamara, a MÁK szakértője kiemelte, hogy a mobilGAZDA mind iOS, mind Android készülékeken használható, a fejlesztésnél pedig kiemelt szempont volt, hogy az applikáció ne csupán a legújabb, legfejlettebb mobileszközökön legyen futtatható. A georeferált fotók küldése mellett a mobilGAZDA leginkább használt funkciója a területmérés - a webinárium résztvevői mindkét eljárás gyakorlati lépéseiről rövid bemutatót is kaptak.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vevő Simon Attila gazdálkodó elmondta, hogy tapasztalata szerint a mobilGAZDA használata csupán a mobileszközökhöz kapcsolódó mindennapos fényképezési és navigációs készségeket igényli. A legfontosabb előnynek azt tartja, hogy az alkalmazás ahhoz nyújt nagyobb biztonságot, hogy az adatszolgáltatásokhoz kötött támogatások időben eljussanak a gazdához.

Szerletics Ákos szerint a leggyakrabban felmerülő problémák közül kiemelhető a helymeghatározás (pont és irány) pontatlansága, amely legtöbbször nem az alkalmazás, hanem a készülék, illetve az internet-lefedettség hiányosságaira vezethető vissza. A felhasználás során törekedni kell az adatkapcsolat fenntartására, a képkészítés során nem célszerű más alkalmazásra váltani a készüléken, az energiatakarékos üzemmódot ki kell kapcsolni, az iránymeghatározás pontosságának biztosítása érdekében pedig célszerű a készülék iránytűjét előre kalibrálni.

Az osztályvezető hangsúlyozta, hogy a mobilGAZDA offline körülmények között is működik, csupán az adatellenőrzéshez és a feltöltéshez van szükség internetkapcsolatra. A további fejlesztések azt is célozzák, hogy a jövőben a gazda offline körülmények között is azonnali visszajelzést kaphasson majd, hogy megfelelő fényképet készített-e a megadott területen. Emellett a jövőben lehetővé teszik például az elektronikus fizetést is.

Detre Miklós elmondta, hogy a mobilGAZDA-rendszer üzemeltetését megbízott képviselőre is lehet bízni. A főszabály szerint erről a képviseletről az ügyfélnek kell gondoskodnia. Általában családtag vagy közeli ismerős kap ilyen megbízást, de a falugazdász hálózat is fontos szerepet játszhat ebben - ahogy például az egységes támogatási kérelmek benyújtásának kétharmadában is ők működnek közre.

(Fotó: Agro Napló)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS