Hogyan vásárolunk az ünnepekre?

2020. 12. 21., 12:30

Az idei karácsonyi ajándékvásárlási kedv a koronavírus okozta gazdasági csökkenés és a kereskedelmi korlátozások következtében megtörni látszik az előző évek trendjéhez képest, és a vásárlók egyre tudatosabban keresik a legjobb ár-érték arányú termékeket.

Az Árukereső.hu és a GKI Digital 2020. évi közös felmérése alapján idén leginkább a szűk családtagok számára vásárolunk ajándékokat, növekvő arányban hazai internetes áruházak kínálatából és általában akkor, amikor a kiszemelt termék a legjobb áron elérhető. Az ár-érték arány idén különösen fontossá vált a magyar vásárlók számára, részben a gazdasági bizonytalanságnak köszönhetően is. 2020 novemberében ugyanis az előző év azonos hónapjához képest 64 ezer fővel (1,4 százalékkal) csökkent a foglalkoztatottak száma, valamint 96,5 ezer egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét – derül ki a KSH Heti Monitor adataiból.

Egyszeri eltérés vagy trendforduló?

A Cofidis Hitel Monitor kutatásában megkérdezettek többsége interneten szerzi be az ajándékokat, a hagyományos bolti vásárlás népszerűsége átlagosan 10 százalékponttal csökkent. Érthető módon a karácsonyi vásárok súlya esett leginkább, hiszen a nagyobb vásárokat a jogszabályi korlátozás miatt idén nem rendezik meg.

Nemcsak az ajándékozottak és a vásárlási helyszínek köre szűkül, hanem az ajándékokra szánt pénzösszeg is: átlagosan közel 5 ezer forinttal terveznek a magyarok kevesebbet költeni, az évek óta növekvő tendenciát megtörve.

„A felmérések szerint a költések visszafogásában jelentős szerepet játszik a jelenlegi rendkívüli helyzet. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy az idei karácsony előtti óvatosabb, tudatosabb vásárlói magatartás hosszú távú trend kezdetét jelenti-e, vagy csupán egyszeri eltérésről van szó" – mondta dr. Laczka Sándor igazgató, a Deloitte magyarországi Kiskereskedelmi-Élelmiszeripari tanácsadó csoportjának vezetője.

2020 karácsonyi slágertermékei

Magyarországon a legnépszerűbb ajándéktípus évek óta a ruházati cikk, utána szorosan a különböző szépségápolási termékek, és végül a játékok szerepelnek. „Az „élmény-ajándékok", mint a wellness hétvége, utazás, koncertjegy is hasonló népszerűségnek örvendtek az előző években, idén viszont a járványhelyzet okozta bizonytalanság és tervezhetetlenség miatt ezeket várhatóan jóval kevesebben választják" – tette hozzá dr. Aracsi Bernadett, a Deloitte magyarországi Kiskereskedelmi-Élelmiszeripari tanácsadó csoportjának menedzsere.

Az ünnepi hangulathoz azonban nem a nagyértékű ajándékok, hanem a család fog leginkább hiányozni – derül ki a Cofidis Hitel Monitor felméréséből. Bár a megkérdezettek többsége (76%) elfogadja, sőt közülük sokan helyes döntésnek is tartják a személyes közös ünneplésről való lemondást, nehezen élik meg a korlátozásokat. A válaszadók közel 60%-a ugyanakkor nem halasztaná későbbre az ünneplést, a szokatlan körülmények ellenére sem.

Hogyan vásárolunk az idei ünnepekre?

Az internetes vásárlás során még mindig a házhozszállítás a legnépszerűbb. A vásárlók túlnyomó többsége az olcsóbb szállítást választja, és csak minimális plusz összeget hajlandó fizetni a gyorsabb szállítási módokért. A takarékossági szempontok figyelembevétele eredményezheti a boltban történő személyes átvétel növekvő népszerűségét is. A járványhelyzet elején még inkább egészségvédelmi okokból, a vásárlások számának és időtartamának csökkentése céljából választották ezt a vásárlási módot. Az utóbbi időben azonban egyre inkább a normál kiszállítás alternatívájaként veszik igénybe, mert olcsóbb és gyorsabb annál – derül ki az amerikai Deloitte által az idei karácsonyi ünnepekre publikált kiskereskedelmi felmérésből.

Az internetes térben a digitális befolyás is nagyobb: a közösségi média használat enyhén növekvő trendet mutat, leginkább az ezredforduló környékén és azt követően született fiataloknak, az ún. Z-generáció tagjainak köszönhetően. Mások véleményét sokan figyelembe veszik az internetes vásárlás előtt. A vásárlók kb. harmada ugyanis megnézi a kereskedő honlapján vagy egyéb fórumokon a termékre vonatkozó vevői véleményeket, a vásárlók tizede pedig kíváncsi az influenszerek véleményére is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 09:18:58
A januári csend után több nagybank is lépett, és elkezdte csökkenteni a kölcsönök kamatait. Volt olyan közülük, amelyik ezt a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél is megtette.
2023-02-01 19:11:00
Niki, a frissen kiképzett szolgálati kutya és egy csomagvizsgáló röntgen is segíti a NAV munkáját a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS