Hogyan vásárolunk az ünnepekre?

2020. 12. 21., 12:30

Az idei karácsonyi ajándékvásárlási kedv a koronavírus okozta gazdasági csökkenés és a kereskedelmi korlátozások következtében megtörni látszik az előző évek trendjéhez képest, és a vásárlók egyre tudatosabban keresik a legjobb ár-érték arányú termékeket.

Az Árukereső.hu és a GKI Digital 2020. évi közös felmérése alapján idén leginkább a szűk családtagok számára vásárolunk ajándékokat, növekvő arányban hazai internetes áruházak kínálatából és általában akkor, amikor a kiszemelt termék a legjobb áron elérhető. Az ár-érték arány idén különösen fontossá vált a magyar vásárlók számára, részben a gazdasági bizonytalanságnak köszönhetően is. 2020 novemberében ugyanis az előző év azonos hónapjához képest 64 ezer fővel (1,4 százalékkal) csökkent a foglalkoztatottak száma, valamint 96,5 ezer egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét – derül ki a KSH Heti Monitor adataiból.

Egyszeri eltérés vagy trendforduló?

A Cofidis Hitel Monitor kutatásában megkérdezettek többsége interneten szerzi be az ajándékokat, a hagyományos bolti vásárlás népszerűsége átlagosan 10 százalékponttal csökkent. Érthető módon a karácsonyi vásárok súlya esett leginkább, hiszen a nagyobb vásárokat a jogszabályi korlátozás miatt idén nem rendezik meg.

Nemcsak az ajándékozottak és a vásárlási helyszínek köre szűkül, hanem az ajándékokra szánt pénzösszeg is: átlagosan közel 5 ezer forinttal terveznek a magyarok kevesebbet költeni, az évek óta növekvő tendenciát megtörve.

„A felmérések szerint a költések visszafogásában jelentős szerepet játszik a jelenlegi rendkívüli helyzet. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy az idei karácsony előtti óvatosabb, tudatosabb vásárlói magatartás hosszú távú trend kezdetét jelenti-e, vagy csupán egyszeri eltérésről van szó" – mondta dr. Laczka Sándor igazgató, a Deloitte magyarországi Kiskereskedelmi-Élelmiszeripari tanácsadó csoportjának vezetője.

2020 karácsonyi slágertermékei

Magyarországon a legnépszerűbb ajándéktípus évek óta a ruházati cikk, utána szorosan a különböző szépségápolási termékek, és végül a játékok szerepelnek. „Az „élmény-ajándékok", mint a wellness hétvége, utazás, koncertjegy is hasonló népszerűségnek örvendtek az előző években, idén viszont a járványhelyzet okozta bizonytalanság és tervezhetetlenség miatt ezeket várhatóan jóval kevesebben választják" – tette hozzá dr. Aracsi Bernadett, a Deloitte magyarországi Kiskereskedelmi-Élelmiszeripari tanácsadó csoportjának menedzsere.

Az ünnepi hangulathoz azonban nem a nagyértékű ajándékok, hanem a család fog leginkább hiányozni – derül ki a Cofidis Hitel Monitor felméréséből. Bár a megkérdezettek többsége (76%) elfogadja, sőt közülük sokan helyes döntésnek is tartják a személyes közös ünneplésről való lemondást, nehezen élik meg a korlátozásokat. A válaszadók közel 60%-a ugyanakkor nem halasztaná későbbre az ünneplést, a szokatlan körülmények ellenére sem.

Hogyan vásárolunk az idei ünnepekre?

Az internetes vásárlás során még mindig a házhozszállítás a legnépszerűbb. A vásárlók túlnyomó többsége az olcsóbb szállítást választja, és csak minimális plusz összeget hajlandó fizetni a gyorsabb szállítási módokért. A takarékossági szempontok figyelembevétele eredményezheti a boltban történő személyes átvétel növekvő népszerűségét is. A járványhelyzet elején még inkább egészségvédelmi okokból, a vásárlások számának és időtartamának csökkentése céljából választották ezt a vásárlási módot. Az utóbbi időben azonban egyre inkább a normál kiszállítás alternatívájaként veszik igénybe, mert olcsóbb és gyorsabb annál – derül ki az amerikai Deloitte által az idei karácsonyi ünnepekre publikált kiskereskedelmi felmérésből.

Az internetes térben a digitális befolyás is nagyobb: a közösségi média használat enyhén növekvő trendet mutat, leginkább az ezredforduló környékén és azt követően született fiataloknak, az ún. Z-generáció tagjainak köszönhetően. Mások véleményét sokan figyelembe veszik az internetes vásárlás előtt. A vásárlók kb. harmada ugyanis megnézi a kereskedő honlapján vagy egyéb fórumokon a termékre vonatkozó vevői véleményeket, a vásárlók tizede pedig kíváncsi az influenszerek véleményére is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS