Hol vagytok, szoftvertesztelők?

2023. 09. 12., 14:19

Az informatikai világ folyamatosan növekszik és fejlődik, ugyanakkor van egy szakma, amely bár minden fejlesztés hátterében meghatározó szerepet játszik, mégis szinte láthatatlan marad a közönség előtt.

Hazánkban is számos vállalat foglalkozik a szoftverteszteléssel, a tesztelői szakma valódi mélységei azonban az IT-berkeken túl alig ismertek. Pedig a terület óriási lehetőségeket tartogat, a jelentősége folyamatosan növekszik a digitális forradalom korában.

Láthatatlan szakma

A szoftvertesztelők olyan szakemberek, akik szinte láthatatlanul dolgoznak az informatikai projektek mögött. Munkájuk mégis elengedhetetlen az alkalmazások és szoftverek biztosításához, hiszen ők azok, akik megvizsgálják és tesztelik a kódokat, feltárják a hibákat, és biztosítják a végfelhasználók számára a zökkenőmentes működést.

A szoftverteszteléssel foglalkozó szakmai szervezet, az ISTQB világszerte mintegy 700 ezer szakembert hitelesített, Magyarországon közel 10 ezren rendelkeznek hivatalos szoftvertesztelési minősítéssel. Számuk folyamatosan emelkedik – az álláshirdetések is egyértelműen azt mutatják, hogy az informatikai szektor számos szoftvertesztelőt igényel.

Munkaerő-piaci kilátások tesztelőként

2017 óta a Masterfield Oktatóközpont aktívan vizsgálja a szoftvertesztelés helyzetét hazánkban, így összehasonlítható adatokkal is rendelkezik az elmúlt 3 év eredményeiről. Egy részkimutatás alapján már fontos következtetések vonhatók le a 2023-as szoftvertesztelési helyzetről a magyar munkaerőpiacon. A központ által készített felmérésben a résztvevő vállalatok harmada nyilatkozta azt, hogy az IT-projektek költségeinek harmadát fordítják a tesztelésre, azonban ez az arány évről évre nő. A megkérdezett vállalatok szerint a szoftverfejlesztési folyamatok kritikus, elengedhetetlen elemévé vált a tesztelés, mivel a hibák mihamarabbi, azaz a fejlesztési szakaszban való felderítése jelentős kiadástól óvja meg a vállalatot.

Az eddig rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy habár a megkérdezettek kétharmada elégedett a kiadott szoftverek minőségével, a résztvevő vállalatok harmada mégis úgy érzi, hogy további fejlesztések is lehetségesek lennének a kiadott alkalmazások esetén. Bár a tapasztalatok vegyesek, a legnagyobb fejlődési potenciált a megfelelő igények specifikálásának, a tesztelés mélyrehatóbb tervezésének és a magasabb mértékű automatizációnak tulajdonítják a szakemberek.

Jól fizető állás?

A Profesia adatai alapján a szakmabeliek bruttó átlagkeresete 600 ezer forint. A karrierutat tekintve igen szerteágazó fejlődési lehetőség vár a szakemberekre: a tesztelésben eltöltött 2–3 év után lehetőség van automata tesztelőként, IT-elemzőként vagy scrum masterként tevékenykedni. A szakmai tapasztalatok bővülésével párhuzamosan pedig tesztmenedzserként, product ownerként vagy IT-menedzserként helyezkednek el a végzettséggel rendelkezők.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS