Hol vagytok, szoftvertesztelők?

2023. 09. 12., 14:19

Az informatikai világ folyamatosan növekszik és fejlődik, ugyanakkor van egy szakma, amely bár minden fejlesztés hátterében meghatározó szerepet játszik, mégis szinte láthatatlan marad a közönség előtt.

Hazánkban is számos vállalat foglalkozik a szoftverteszteléssel, a tesztelői szakma valódi mélységei azonban az IT-berkeken túl alig ismertek. Pedig a terület óriási lehetőségeket tartogat, a jelentősége folyamatosan növekszik a digitális forradalom korában.

Láthatatlan szakma

A szoftvertesztelők olyan szakemberek, akik szinte láthatatlanul dolgoznak az informatikai projektek mögött. Munkájuk mégis elengedhetetlen az alkalmazások és szoftverek biztosításához, hiszen ők azok, akik megvizsgálják és tesztelik a kódokat, feltárják a hibákat, és biztosítják a végfelhasználók számára a zökkenőmentes működést.

A szoftverteszteléssel foglalkozó szakmai szervezet, az ISTQB világszerte mintegy 700 ezer szakembert hitelesített, Magyarországon közel 10 ezren rendelkeznek hivatalos szoftvertesztelési minősítéssel. Számuk folyamatosan emelkedik – az álláshirdetések is egyértelműen azt mutatják, hogy az informatikai szektor számos szoftvertesztelőt igényel.

Munkaerő-piaci kilátások tesztelőként

2017 óta a Masterfield Oktatóközpont aktívan vizsgálja a szoftvertesztelés helyzetét hazánkban, így összehasonlítható adatokkal is rendelkezik az elmúlt 3 év eredményeiről. Egy részkimutatás alapján már fontos következtetések vonhatók le a 2023-as szoftvertesztelési helyzetről a magyar munkaerőpiacon. A központ által készített felmérésben a résztvevő vállalatok harmada nyilatkozta azt, hogy az IT-projektek költségeinek harmadát fordítják a tesztelésre, azonban ez az arány évről évre nő. A megkérdezett vállalatok szerint a szoftverfejlesztési folyamatok kritikus, elengedhetetlen elemévé vált a tesztelés, mivel a hibák mihamarabbi, azaz a fejlesztési szakaszban való felderítése jelentős kiadástól óvja meg a vállalatot.

Az eddig rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy habár a megkérdezettek kétharmada elégedett a kiadott szoftverek minőségével, a résztvevő vállalatok harmada mégis úgy érzi, hogy további fejlesztések is lehetségesek lennének a kiadott alkalmazások esetén. Bár a tapasztalatok vegyesek, a legnagyobb fejlődési potenciált a megfelelő igények specifikálásának, a tesztelés mélyrehatóbb tervezésének és a magasabb mértékű automatizációnak tulajdonítják a szakemberek.

Jól fizető állás?

A Profesia adatai alapján a szakmabeliek bruttó átlagkeresete 600 ezer forint. A karrierutat tekintve igen szerteágazó fejlődési lehetőség vár a szakemberekre: a tesztelésben eltöltött 2–3 év után lehetőség van automata tesztelőként, IT-elemzőként vagy scrum masterként tevékenykedni. A szakmai tapasztalatok bővülésével párhuzamosan pedig tesztmenedzserként, product ownerként vagy IT-menedzserként helyezkednek el a végzettséggel rendelkezők.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-26 18:26:00
„Növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS