Görögországban épül a legnagyobb európai okosváros

Görögországban épül a legnagyobb európai okosváros
Gábor János  |  2024. 05. 07., 16:15

Egy becsődölt repteret hasznosítanak újra úgy, hogy a területén épülő létesítmények lakhatási, szórakoztató és sportcélokat egyaránt kiszolgáljanak. Az okosváros Athén futurisztikus kertvárosa lesz, ahol legalább 80 ezren dolgozhatnak vagy élhetnek.

Görögország 6,2 millió négyzetméternyi területet alakít át úgy, hogy az ott létesülő negyed a legnagyobb európai okosváros legyen, jelentős gazdasági előnyökkel, többek között milliárdos adóbevételekkel és turisták újabb tömegeinek beáramlásával – írja a Bloomberg. Az ambiciózus Ellinikon projekt az azonos nevű, korábban bezárt nemzetközi reptér helyén jön létre, és több éves késés után végre konkrét ütemtervvel, határidővel rendelkezik. Már a terv alapja is a fenntarthatóság jegyében született, hiszen a használaton kívüli repülőtér állaga csak tovább romlott volna, szennyezve a talajt vagy akár a felszín alatti vizeket. Ehelyett futurisztikus célt kap, és tényleg Európa „legnagyobb intelligens városává” válhat.

A projekt fejlesztői azt állítják, hogy az okosváros high-tech lakóházakkal, óriási szabadidős és zöldterületekkel, illetve fenntartható energiaforrásokkal fog rendelkezni. Az Ellinikon honlapja szerint a város minden egyes megoldása a lakók és dolgozók jóllétét szolgálja, mivel a legfejlettebb technológiákkal, köztük tárgyak internetével, AI analitikai megoldásokkal, ultranagy sebességű optikai hálózattal és teljes 5G lefedettséggel látják el, az elsőtől az utolsó négyzetméterig.

Azt a projektet vezető Lamda vállalat vezérigazgatója Odisseas Athanasiou is elismerte, hogy sokan „joggal hitetlenkedtek” a projekt megvalósítása kapcsán, hiszen évek óta vagy kudarcok övezik, vagy csak purgatóriumban lebeg. Egyes jelentések szerint viszont mostanra felerősödött a fejlesztési tevékenység a helyszínen. Már épül például a Marina Tower, ami a befejezése után az ország első felhőkarcolója lesz, és mellette társasházak is épülnek.

Ilyen lehetőségeket tartogat az okosváros

A projekthelyszín mindössze 20 perces autóútra található Athéntól, így az emberek kényelmesen utazhatnak majd a két város között. Az Ellinikon az ígéretek szerint a luxus, a fenntarthatóság és a legmodernebb technológiák tökéletes ötvözetét fogja megteremteni, és ennek jegyében élmények széles skáláját kínálja majd a lakosoknak és a látogatóknak.

A Mandarin Oriental luxusszálloda például egy integrált kaszinóközpontnak ad otthont, de itt jönnek létre Európa legnagyobb tengerparti parkjai és lakóparkjai, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre. Lesz továbbá két hatalmas bevásárlóközpont és egy óriási sportkomplexum, uszodákkal, illetve foci- és teniszlétesítményekkel. Mindezeket a helyszíneket természetesen fenntartható és karbonmentes közlekedési lehetőségek kötik össze, és mivel hamisítatlan okosvárosról van szó, a hulladék-, víz- és energiagazdálkodást szintén integrált technológiákkal oldják meg.

Tényleg nagy üzlet lehet

Az Ellinikon lakóházai iránt egyre nő a kereslet: a „Little Athens” névre keresztelt negyedben létesülő 243 lakásból 140-et már lefoglalóztak. A Lamda tavaly márciusi bejelentése szerint már legalább 690 millió dollárnál tart az ingatlanértékesítésből származó bevétel. Az elsők között a magas színvonalú ingatlanok keltek el, például a Marina Towerben, valamint a tengerparti villa- és lakóparkokban. Ők Athanasiou szerint 2026 karácsonyát már az új ingatlanjukban tölthetik, viszont magát az Ellinikont várhatóan csak 2037-ben fogják teljesen készre jelenteni.

Az okosvárostól jelentős gazdasági előnyöket várnak: 80 ezer új munkahelyet teremthet, 10,7 milliárd dollár adóbevételt generálhat és az előrejelzések szerint 2,5 százalékponttal növelheti Görögország GDP-jét.

Főoldali kép: Lamda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS